Υγεία

Ποιες τροφές περιορίζουν το άγχος;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

Λόγω άγχους, όλοι σε κάποια στιγμή στην ζωή μας, είτε δεν μπορούμε να φάμε, ή τρώμε λάθος. Οι εξελίξεις στην επιστήμη της διατροφής δείχνουν ότι αυτά που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν την εκδήλωση και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων άγχους. Γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες τροφές διώχνουν το άγχος μακριά και ποιες μπορούν να το επιτείνουν!

Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν αγχώδεις διαταραχές συνήθως εμφανίζουν έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα λιπαρά, βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, και μελέτες αποδεικνύουν ότι, οι περισσότεροι αποτυγχάνουμε να πάρουμε τις ημερησίως συνιστώμενες ποσότητες μέσω της διατροφής. Τρυπτοφάνη περιέχουν ο ανανάς, ο λιναρόσπορος, οι μπανάνες, το σπανάκι, η βρώμη, τα σπαράγγια, το κοτόπουλο και το cottage cheese.

Το άγχος χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε πολλές τροφές, επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης δρώντας ως πρόδρομος. Άρα, η τρυπτοφάνη μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των δεικτών του στρες, δηλαδή της κορτιζόλης, μειώνοντας κατ’ επέκταση τα συναισθήματα του άγχους.

Όταν πρόκειται για αγχώδεις διαταραχές, είναι επίσης εξίσου σημαντικό. το τι δεν τρώτε ή δεν πίνετε! Για παράδειγμα, η διέγερση της καφεΐνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα – η οποία προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού, ιδρωμένες παλάμες, κλπ – μπορεί να συγχέεται με τα συναισθήματα του κινδύνου και να προκαλέσει μια κρίση πανικού σε άτομα που έχουν πολύ άγχος. Γι αυτό είναι προτιμότερο να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης ή να την εξορίσετε από την καθημερινότητα σας εάν εμφανίζετε αυτά τα συμπτώματα.

Να τονιστεί, ότι, οι αγχώδεις διαταραχές είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και απαιτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της θεραπείας. Όπως και με τις σωματικές ασθένειες, μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή είναι βασική προϋπόθεση για την υγιή διαχείριση των συμπτωμάτων του άγχους.

SHARE
RELATED POSTS
Η ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του πρωκτού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Καρκίνος του μαστού: Η ψυχολογία, το σεξ, η σχέση, της Μαρίνας Μόσχα
Ναι στην αποτοξίνωση!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.