Βιβλίο

Δρ Δέσποινα Κατσώχη, το λεύκωμά μου, εκδόσεις Καλέντη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Και να που ήρθε η ώρα να μιλήσω σε πρώτο πρόσωπο για το λεύκωμά μου. Το κρατώ στα χέρια μου και σκέφτομαι. Κάθε φωτογραφία και μία μικρή ιστορία. Ορμητήριό μου γι’ αυτό το ταξίδι, το Πήλιο και η γοητεία του όλες τις εποχές του χρόνου. Τα χρυσάνθεμα του Οκτώβρη, τα κυκλάμινα του Δεκέμβρη, οι καμέλιες του Φλεβάρη, οι τουλίπες και οι γαρδένιες του Απρίλη, τα τριαντάφυλλα του Μάη, ο ιβίσκος και οι μανόλιες του Ιούνη, οι ορτανσίες του Ιούλη, οι πανσέδες της άνοιξης και του φθινοπώρου και, βέβαια, τα αγριολούλουδα κάθε εποχής.

Πάντα στεκόμουν εκστατική μπροστά στα λουλούδια. Είναι η κορύφωση της φυτικής δημιουργίας: συμβολίζουν την ελπίδα και τη συνέχεια μέσα από την αναπαραγωγή. Η ομορφιά των λουλουδιών δεν είναι μόνο αισθητική υπόθεση. Φυλάσσουν μέσα τους τον σπόρο που θα γίνει καρπός. Ο σπόρος συνεχίζει τον αέναο κύκλο του, γι’ αυτό και δεν λυπόμαστε όταν το άνθος μαραίνεται: ξέρουμε ότι όλα θα ξεκινήσουν και πάλι από την αρχή. Κάθε άνθος διαγράφει τον δικό του κύκλο και κρύβει τη δική του γοητεία σε όλες τις φάσεις της διαδρομής του, ακόμη και μ’ ένα πέταλο στον στήμονά του. Γι’ αυτό και δεν φωτογράφισα μόνο λουλούδια στο απόγειο της άνθισής τους.

Με οδηγό την αγάπη μου για τη φύση αλλά και για τη φωτογραφία, θέλησα να μιλήσω για το παιχνίδι μας με τον χρόνο. Ένας κήπος είναι και η ζωή κι εμείς τα λουλούδια του. Καθένας με τα χαρίσματα και την ξεχωριστή προσωπικότητά του. Γεννιόμαστε, βλασταίνουμε, ανθίζουμε και κάνουμε τον κύκλο μας. Το νερό που μας… ποτίζει, η αγάπη των ανθρώπων. Τότε ανθίζουμε και με γεμάτη την ψυχή δίνουμε και παίρνουμε απλόχερα, μοιραζόμαστε και γευόμαστε.

Η ζωή δεν αξίζει χωρίς συνοδοιπόρους. Αυτό το μάθημα βιώνω καθημερινά, υπηρετώντας σαν ογκολόγος ακτινοθεραπευτής τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η ίαση θέλει υπομονή και χρόνο. Όπως όταν φυτεύεις έναν σπόρο ή έναν βολβό και περιμένεις. Πόσες ομοιότητες!

«Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ» γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης. Έτσι γεννήθηκε πριν δώδεκα χρόνια και η ΑΚΟΣ, για να κάνω με τους συνοδοιπόρους μου το δικό μου ταξίδι. Στόχος μου ν’ αναδείξω τη σημασία της πρόληψης για καλή ζωή, αλλά και να προσφέρω στους αποθεραπευμένους από τον καρκίνο, «λίπασμα» για ν’ ανθίσουν ξανά και ν’ ανοίξουν μια νέα σελίδα στη ζωή τους. ΑνθίΖΩ  και ο τίτλος του λευκώματος και τα έσοδά του θα διατεθούν σε δράσεις με αυτούς τους σκοπούς.

Ένας κήπος είναι και η ζωή κι εμείς τα λουλούδια του. Καθένας με τα χαρίσματα και την ξεχωριστή προσωπικότητά του. Γεννιόμαστε, βλασταίνουμε, ανθίζουμε και κάνουμε τον κύκλο μας.

Το λεύκωμά μου δεν είναι ένα ανθολόγιο, αλλά ένα εργαλείο για να σκεφτούμε ευρύτερα, πέρα από τα στενά καθημερινά όρια και τις αγωνίες μας. Να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα (είμαστε κι εμείς ψηφίδες της), να συνειδητοποιήσουμε το μήνυμα που μας στέλνει η φύση, το οποίο αν και δεν το αμφισβητούμε, ωστόσο δεν του δίνουμε την αρμόζουσα προσοχή. Είναι η δική μου έκκληση να ζούμε σε αρμονία με τη φύση, να είμαστε σε εγρήγορση με όλες μας τις αισθήσεις και παρόντες με επίγνωση. Έτσι, θα βιώσουμε έναν κύκλο ζωής με ενσυναίσθηση, αγάπη και αρμονία με τον εαυτό μας, τη φύση και τους ανθρώπους.

Η παρουσίαση του λευκώµατος της ∆ρος ∆έσποινας Κατσώχη θα γίνει την Τετάρτη 29 Νοεµβρίου και ώρα 19.00 στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Για την έκδοση θα µιλήσουν η Ελένη Ζιώγα, ηθοποιός, στιχουργός και συγγραφέας, και ο Παύλος Σακκάς, οµότιµος καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ. Θα συντονίσει η δηµοσιογράφος Χριστίνα Βίδου. Οργανικό σύνολο υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μανόλη Ανδρουλιδάκη θα αποδώσει ρεπερτόριο εμπνευσμένο από τη φύση.

ΑνθίΖΩ
Δέσποινα Κατσώχη
Εκδόσεις Καλέντη
112 σελ.
ISBN 978-960-594-110-9
Τιμή €22,00

SHARE
RELATED POSTS
Διήγημα: «…μια μπουκίτσα λουκούμι περγαμόντο…» – Του Άη Γιάννη (κεφάλαιο 16ο), του Νίκου Βασιλειάδη
Μια έκθεση με τις τελευταίες εικονογραφήσεις του Βαγγέλη Παυλίδη, του Μάνου Κοντολέων
Στα «άδυτα» του Χαριτόπουλου, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.