Πόρτα στην Πολιτική

Πλημμυρίδα δημοψηφισμάτων στην Ευρώπη, του Γιώργη Χαγιά

Spread the love

 

* Ο Γιώργης Χαγιάς είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Εξ.Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

 

 

 

Επίκαιρο Σχόλιο 

 

Σε μία Ευρώπη με έλλειμμα δημοκρατίας, σε μία Ελλάδα με έλλειμμα δημοκρατίας, σε ένα αντιδημοκρατικό αντιπροσωπευτικό τρόπο άσκησης της εξουσίας, η διενέργεια δημοψηφίσματος από τα κοινοβούλια φαντάζει εξωγήινη. Ας μην γελιόμαστε: το δημοψήφισμα α λα καρτ από κομματικές εξουσίες δεν είναι εμπέδωση της δημοκρατίας. Είναι όμως ό,τι πιο δημοκρατικό έχει να επιδείξει ο αντιπροσωπευτικός κοινοβουλευτισμός, όπου συνήθως οι πολίτες ρωτώνται κάθε τέσσερα χρόνια επί ενός προγράμματος που αλλάξει άμα τη επικρατήσει ενός κόμματος στις εκλογές. Δεν ρωτώνται για μείζονα ζητήματα σε τακτική βάση, αμεσοδημοκρατικά, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους «μεσάζοντες», τις λεγόμενες «υπεύθυνες» πολιτικές ελίτ. Κόμματα και δημοκρατία είναι ασύμβατες έννοιες. Δημοκρατία είναι για τον ψηφοφόρο να κυβερνά το κόμμα του. Το δημοψήφισμα, εάν δεν το πιστεύεις και το χρησιμοποιείς εργαλειακά σε ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο με καιροσκόπους επαγγελματίες πολιτικούς και τα κομματικά τους ποίμνια έτοιμα να σκυλέψουν επικοινωνιακά οποιοδήποτε κουφάρι δημοκρατίας (ακόμα και ενός δημοψηφίσματος), με μία φοβική, απελπισμένη και διαιρεμένη κοινωνία, ενδεχομένως να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες.

 

Από την άλλη όμως, ποιος μπορεί να αρνηθεί την ευκαιρία να αναμιχθεί στην πολιτική και να αποφασίσει για την τύχη του, να εκφράσει τη βούλησή του, έστω και δια της τεθλασμένης, έστω και αν ο αντιπρόσωπος στριμώχτηκε τόσο πολύ ώστε να ανακαλύψει τη δημοκρατία; Πόσο μάλλον που ετούτος εδώ ο τελευταίος νεωτερισμός του δημοψηφίσματος στη χώρα—που θα δοκιμάσει τα όρια αντοχής μιας καλά παγιωμένης και κομματικά διαμεσολαβημένης «δημοκρατίας»—εφόσον θέσει και το διευρυνόμενο έλλειμμα δημοκρατίας σε μία μονεταριστική μη πολιτική Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να γονιμοποιήσει αντίστοιχα βωβά αιτήματα δημοκρατίας και σε άλλες χώρες.

 

Στην Ε.Ε. δεν αποφασίζουν οι λαοί αλλά το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα λόμπις. Το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί αντιπροσωπεύσει τους λαούς της Ευρώπης. Δημοψηφίσματα μύρια πρέπει να τεθούν ούτως ή άλλως σε όλη την Ευρώπη ουσιαστική συναπόφαση και συνευθύνη, για την ίδια την Ευρώπη, αφού δεν έγινε αυτή που θέλουν οι πολίτες της, αλλά αυτή που θέλουν κάποιοι άλλοι.

 

SHARE
RELATED POSTS
Το άρθρο Τσίπρα στη Le Monde: Ρίχνει την ευθύνη σε εταίρους και Θεσμούς
sxoleio2_414x290.jpg
ΦΠΑ στην εκπαίδευση;
Ανοικτή επιστολή Κούλογλου για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες στην Ελλάδα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.