Υγεία

Γιατί μελανιάζω εύκολα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Γιατί εντοπίζουμε στο σώμα μας μελανιές και δεν θυμόμαστε πού χτυπήσαμε; Γιατί μελανιάζουμε με το παραμικρό;

Καθώς περνά ο χρόνος το δέρμα μας γίνεται πιο λεπτό και τα αιμοφόρα αγγεία μας πιο εύθραυστα. Στην τρίτη ηλικία μάλιστα το φαινόμενο ονομάζεται γεροντική πορφύρα και αφορά μελανιές στα χέρια που προκαλούνται από την ατροφία του δέρματος, χωρίς παθολογικά αίτια. Οι συνήθεις μελανιές έχουν αρχικά κοκκινωπό χρώμα, στη συνέχεια μπλε-μωβ και ακολούθως αποκτούν μία κίτρινη απόχρωση: σε περίπου 10 μέρες το σώμα απορροφά το αίμα και το σημάδι εξαφανίζεται.

Μελανιάζουμε όταν χτυπάμε και σπάνε μικρά αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του δέρματος: τότε το αίμα βγαίνει από τα αγγεία και συγκεντρώνεται στους γειτονικούς ιστούς. Είναι συχνότερες στις γυναίκες γιατί οι άνδρες έχουν πιο παχύ στρώμα δέρματος και μεγαλύτερη πυκνότητα κολλαγόνου που ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, για να αποφύγουμε τις μελανιές τρεφόμαστε με πολλά φρούτα και λαχανικά για να ενισχύσουμε το κολλαγόνο και τους ιστούς του δέρματος. Καλό είναι επίσης να αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, που προκαλεί γήρανση της επιδερμίδας.

Αν όμως εμφανίζονται μελανιές υπερβολικά συχνά και αναίτια, ενδεχομένως υποδηλώνουν κάποια διαταραχή στην πήξη του αίματος, όπως για παράδειγμα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, οπότε καλό είναι να κάνετε μία γενική αίματος…

SHARE
RELATED POSTS
Ποιες τροφές μας γερνούν;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Μήπως πάσχω από διαβήτη;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ιοί: Τα εμβόλια η μόνη λύση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.