Υγεία

Μήπως πάσχω από διαβήτη;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Έχετε ασυνήθιστη δίψα, πολυουρία, κόπωση, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή συχνές λοιμώξεις;

Μήπως έχετε εμφανίσει διαβήτη, που τον προκαλεί η μερική η πλήρης έλλειψη ινσουλίνης, μίας ορμόνης που παράγεται στο πάγκρεας;

Ο διαβήτης δεν είναι απλώς η ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Μας ακολουθεί διά βίου και χωρίς την παρακολούθηση από διαβητολόγο και τη σωστή ρύθμιση παραμέτρων όπως παχυσαρκία, υπέρταση, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια κ.α θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας.

Yπολογίζεται ότι 3 στους 4 διαβητικούς θα υποστούν τουλάχιστον ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο στη ζωή τους, συχνά μοιραίο. Επιπρόσθετα ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας ενώ αποτελεί την πρώτη αιτία ακρωτηριασμών κάτω άκρων μετά από ατυχήματα. Δυστυχώς μαθαίνουμε συνήθως ότι έχουμε Σακχαρώδη Διαβήτη όταν μετά από έμφραγμα η εγκεφαλικό κάνουμε εξετάσεις. Άλλοι λόγοι ελέγχου είναι λοιμώξεις, μυκητιάσεις ιδίως των γεννητικών περιοχών, υποτροπιάζουσες μυρμηγκιές, δερματικές δοθιηνώσεις, ουλίτιδες και περιοδοντίτιδες, δυσθεράπευτες ονυχομυκητιάσεις.

Την κατάσταση επιβαρύνουν καθιστική ζωή και εργασία, παχυσαρκία έντονο στρες και το κάπνισμα. Γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κυήσεως η γέννησαν υπέρβαρα παιδιά (≥5kgr), επίσης εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο.

ü Η κατανάλωση πολλών γλυκών αυξάνει μεν το βάρος αλλά δεν σχετίζεται με τον διαβήτη.

ü Δεν είναι υποχρεωτικό να έχετε συγγενή διαβητικό για να εμφανίσετε Διαβήτη. Η παχυσαρκία έχει την υψηλότερη συσχέτιση με τον Διαβήτη και ιδίως η κοιλιακού τύπου (περίμετρος μέσης ≥ των 102cm για τους άνδρες και 94cm για τις γυναίκες).

ü Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι διαβήτη: τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης) και ο τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή διαβήτης των ενηλίκων).

ü Η χορήγηση ινσουλίνης είναι μονόδρομος στο νεανικό ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Στη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων περιπτώσεων διαβήτη -ακόμη και τελικού σταδίου- υπάρχουν αποτελεσματικά διατροφικά προγράμματα και φαρμακευτικά σχήματα. Όσο πιο γρήγορα ληφθούν μέτρα τόσο μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών.

ü Μπορεί να πάσχετε από αυξημένο σάκχαρο χωρίς όμως να βρίσκεται σε διαβητικά επίπεδα. Τα φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι 70-99 mg / dL (μέτρηση σε μικροβιολογικό εργαστήριο μετά νυχτερινή νηστεία)

ü Η τήρηση φυσιολογικού βάρους και η συστηματική άσκηση είναι το σημαντικότερο μέλημα για κάποιον με αυξημένο σάκχαρο.

ü Ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί. Αν υπάρχει η γενετική πληροφορία, κάποια στιγμή θα πυροδοτηθεί. Με τα πρώτα συμπτώματα πρέπει ο γιατρός να τον ρυθμίσει άμεσα.

Για τον διαβήτη τύπου 2 μπορούμε προληπτικά να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής (άθληση, μεσογειακή διατροφή, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, τακτικός αιματολογικός έλεγχος. Δυστυχώς με την αύξηση της παχυσαρκίας και την υιοθέτηση κακών διατροφικών συνηθειών πλέον αυξηθεί η συχνότητα σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε νεότερες ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά.

ü Αν κοιτάτε ένα αντικείμενο σε κοντινή απόσταση και στη συνέχεια θέλετε να δείτε ένα πιο μακρινό αντικείμενο, αλλά η εστίασή σας θολώνει, αυτό μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικού σακχάρου στο αίμα.

ü Αν βάλατε γυαλιά όρασης πριν μερικούς μήνες αλλά η όρασή σας έχει χειροτερέψει, είναι καλό να κάνετε εξετάσεις για διαβήτη.

ü Δεν υπάρχει ίαση για το σακχαρώδη διαβήτη. Υπάρχει όμως αποτελεσματική θεραπεία, ώστε οι διαβητικοί να έχουν μια φυσιολογική ζωή.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Dr Despoina Katsoxi

SHARE
RELATED POSTS
Μήπως το συκώτι σας έχει πρόβλημα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Αιμοδοσία: Πολύτιμο δώρο ζωής, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
5 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σεξουαλική μας υγεία, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.