Απόψεις

Δημοκρατικές διαδικασίες και δημοκρατία είναι διαφορετικές έννοιες

Spread the love
Αντί να γράψω εγώ ο ίδιος κάτι για τον φασισμό των δημοκρατών, κρίνω ότι δεν υπάρχει καταλληλότερο άρθρο από το πρόσφατο του φίλου μου, Αντώνη Κογεβίνα. Το παραθέτω, λοιπόν, αυτούσιο:

Οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν είναι ταυτόσημη έννοια με τη δημοκρατία, ούτε και την εξασφαλίζουν αυτόματα. Ο δημοκρατικές διαδικασίες είναι το μέσο και η δημοκρατία είναι ο σκοπός.


Στη σημερινή Ελλάδα έχουμε καταλήξει να ανεχόμαστε στωικά και να μην αντιδρούμε στις αθέμιτες πρακτικές όσων χρησιμοποιούν δημοκρατικές διαδικασίες για να ενεργήσουν κατά της δημοκρατίας. Προφανώς συγχέουμε και ταυτίζουμε λανθασμένα τις δύο έννοιες.

Αν για παράδειγμα μέσω εκλογών αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ένα κόμμα που σκοπεύει να καταργήσει τη δημοκρατία, όπως θα έκαναν οι νεοναζιστές ή οι μουσουλμάνοι της σαρίας, αυτό που θα προκύψει δεν θα είναι δημοκρατία μόνον και μόνον επειδή προηγήθηκαν εκλογές. Τα ακραία κόμματα εκμεταλλεύονται ύπουλα και βάναυσα τις δημοκρατικές διαδικασίες εναντίον της δημοκρατίας . Αρκετά πιο εκλεπτυσμένη αλλά τελικά παρόμοια αντίληψη μοιάζει να υπάρχει και με τα συμβατικά κόμματα. Συχνά φανερώνεται ότι θεωρούν ότι δικαιούνται εν λευκώ να πράττουν οτιδήποτε, έστω και αν αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με ότι υποστήριζαν προεκλογικά.
Το ίδιο συμβαίνει και με την καθημερινή κατάχρηση δημοκρατικών διαδικασιών στα διάφορα διοικητικά σώματα προκειμένου να παρεμποδιστεί η λειτουργία της δημοκρατίας. Τέτοια παραδείγματα είναι το δικαίωμα άσκησης αντιπολίτευσης με μόνο σκοπό τη φθορά της κυβέρνησης, το δικαίωμα παρακώλυσης απόδοσης δικαιοσύνης με επαναλαμβανόμενες αναβολές μιας δίκης χωρίς να συντρέχει πραγματικός λόγος, το δικαίωμα αποχής από συνεδριάσεις για να μην υπάρχει απαρτία και να μη μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, η νομοθέτηση νόμων που αθωώνουν επιλήψιμες πρακτικές όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, το δικαίωμα εκφύλισης μιας συνεδρίασης με καταχρηστική επίκληση του δικαιώματος ομιλίας “επί προσωπικού” ή “επί της διαδικασίας”, το δικαίωμα χρήσης ΜΜΕ για παραπλάνηση και όχι για ενημέρωση και άλλα πολλά.

Η σύγχυση των δυο εννοιών φαίνεται να παραλύει όλη την κοινωνική ζωή του τόπου. Οι δημοκρατικές διαδικασίες όμως είναι σεβαστές μόνον αν γίνεται καλή χρήση αυτών. Δεν πρέπει να παραδιδόμαστε αφελώς σε νομιμοφανείς μεν, αλλά ύπουλες αντιδημοκρατικές πρακτικές. Αλλιώς κάποια μέρα θα διαπιστώσουμε ότι με “δημοκρατικές διαδικασίες” θα έχει καταργηθεί η δημοκρατία. Αλλά τότε θα είναι αργά.


Αντώνης Κογεβίνας“. 
(Δημοσίευση σε τοπική εφημερίδα της Κέρκυρας στις 23 Σεπτεμβρίου 2013.)



Γιάννης Στουραΐτηςεπικοινωνείστε: [email protected]


SHARE
RELATED POSTS
Γιατί είναι Χριστούγεννα, της Αναστασίας Φωκά
Λαχανιά, του Βαγγέλη Παυλίδη
Στα τέρμινα, της Αναστασίας Φωκά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.