Υγεία

 Καρκίνος μαστού: η πρόληψη σώζει ζωές, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Ο Οκτώβρης είναι μήνας αφιερωμένος στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Κάθε χρόνο νοσούν στη χώρα μας από καρκίνο του μαστού περίπου πέντε χιλιάδες γυναίκες. Η επιβίωσή τους ξεπερνά το 80% χάρη στα αυξανόμενα ποσοστά έγκαιρης διάγνωσης αλλά και στη θεραπευτική πρόοδο αντιμετώπισης της νόσου.  Μην αποφεύγετε τη μαστογραφία από φόβο μήπως ανακαλύψετε καρκίνο μαστού!

Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε συχνά ερωτήματα.

Τί να κάνω για να μην νοσήσω;

Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί τον καρκίνο στο μαστό, μην καταναλώνετε αλκοόλ (σίγουρα όχι πάνω από ένα ποτό την ημέρα), διατηρείτε φυσιολογικό βάρος- ιδίως μετά την εμμηνόπαυση- μην κάνετε χρήση αντισυλληπτικών πάνω από πέντε χρόνια και αποφύγετε την ορμονοθεραπεία για πάνω από πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Ναι στη σωστή διατροφή και στην άσκηση. Όχι στην καθιστική ζωή: ακόμη και το ήπιο περπάτημα είναι ευεργετικό. Ναι στο θηλασμό για πάνω από δύο μήνες και στην τεκνοποίηση πριν τα 35. Μην βάλετε τσιγάρο στο στόμα σας!

Τί να προσέχω στη διατροφή μου;

Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: φρέσκα φρούτα, λαχανικά, πράσινο τσάι – με πολύτιμες πολυφαινόλες – και τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα, που έχουν τα λιπαρά ψάρια. Οι ντομάτες προσφέρουν λυκοπένιο ενώ μούρα, κεράσια και αβοκάντο ελαϊκό οξύ. Γλυκοπατάτα, καρότο και φυλλώδη πράσινα λαχανικά μας θωρακίζουν με καροτενοειδή.

Πώς θα επιτύχω έγκαιρη διάγνωση;

Να αυτοεξετάζεστε  κάθε μήνα, μεταξύ της 7ης και 10ης  ημέρας του  κύκλου. Εάν είστε στην εμμηνόπαυση επιλέξτε μία σταθερή ημέρα το μήνα. Εξειδικευμένος γιατρός να ψηλαφεί τους μαστούς σας κάθε χρόνο αν είστε άνω των 40 και κάθε τρία χρόνια μεταξύ 20 και 40 ετών. Ετήσια προληπτική μαστογραφία αν είστε άνω των 40 κι από τα 35 αν έχετε οικογενειακό ιστορικό, οπότε να υποβάλλεστε επίσης σε υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία μαστών. Η μαστογραφία να γίνεται τεχνικά σωστά και να τη «διαβάζει» ακτινοδιαγνωστής με εμπειρία. Κι επειδή περίπου  8-12%  των καρκίνων του μαστού δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό και το υπερηχογράφημα μαστών, κυρίως σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς: έτσι αυξάνεται η ικανότητα διάγνωσης  στο 98-99%. Αν υπάρχει  οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού, ναι στη μαγνητική τομογραφία: η ακτινοβολία της μαστογραφίας είναι πολύ χαμηλή και το όφελός της τεράστιο.

Πότε να πάω στο γιατρό;

Άμεσα αν ανακαλύψετε ογκίδιο κατά την ψηλάφηση, αν αλλάξει το σχήμα ή η υφή του μαστού σας ή αν υπάρξει ή έκκριμα από τη θηλή σας.

Υπάρχει μέθοδος ανίχνευσης καρκινικών κυττάρων;

Το τελευταίο διάστημα η επιστημονική κοινότητα συζητά τη μέθοδο ανίχνευσης των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων (CTCs), που γίνεται με απλή αιμοληψία και θεωρείται πολλά υποσχόμενη στην ογκολογία. Ωστόσο  πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να εξαχθούν αποτελέσματα για να την ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας κλινική πράξη.

Τί είναι το HALO breast Pap test;

Νέα τεχνική που εφαρμόζεται σε γυναίκες με έκκριμα από τη θηλή και σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό. Είναι μη επεμβατική τεχνική με την οποία συλλέγονται κύτταρα από τους  γαλακτοφόρους πόρους του μαστού μέσω της θηλής, τα οποία εξετάζονται κυτταρολογικά. Στόχος, η αναζήτηση θετικών κυττάρων για κακοήθεια ή άτυπων κυττάρων που ίσως προοιωνίζουν πιθανή ανάπτυξη καρκίνου τα επόμενα χρόνια. Η μέθοδος γίνεται με  ειδικό μηχάνημα αυτόματης αναρρόφησης (HALO breast Pap test), είναι ανώδυνη, σύντομη και χωρίς επιπλοκές.

Τί ρόλο παίζει η κληρονομικότητα;

Περίπου 10 με 15% των περιπτώσεων είναι κληρονομικές. Ορισμένοι κληρονομικοί καρκίνοι του μαστού συνδέονται με τα καρκινικά γονίδια του μαστού 1 και 2 (BRCA1 και BRCA2). Μία εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει να εκτιμήσετε το πόσο κινδυνεύετε, αν έχετε σοβαρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνων του μαστού, που αν δηλ. έχετε δυο ή περισσότερους στενούς συγγενείς που ασθένησαν, ιδίως πριν τα 50.  Αν έχετε κάποια αλλοίωση σ’ ένα από τα δύο γονίδια, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πώς να κάνω αυτοεξέταση;

Σταθείτε μπροστά σε καθρέπτη, με τα χέρια κάτω και στη συνέχεια με τα χέρια ψηλά, πάνω από το κεφάλι. Προσπαθήστε να εντοπίσετε πιθανές αλλαγές στο σχήμα των μαστών: εξογκώματα, βαθουλώματα, ανωμαλίες στην πτύχωση του δέρματος ή στη θηλή.

 Ακολουθεί η ψηλάφηση κατά την οποία πρέπει να είστε όρθια ή ξαπλωμένη. Μία καλή λύση είναι η ώρα του ντους: η σαπουνάδα βοηθά τα δάχτυλα να γλιστρούν ευκολότερα πάνω στο δέρμα των μαστών.

Αν ξαπλώσετε, εξετάστε κάθε μαστό με το αντίθετο χέρι. Να έχετε ενωμένα τα δάχτυλα και να πιέζετε ελαφρά το μαστό. Οι κινήσεις σας να είναι κυκλικές από την περιφέρεια προς τη θηλή. Πρέπει να εξετάσετε όλες τις περιοχές του μαστού.

Στην ίδια θέση εξετάστε τις μασχάλες και την περιοχή πάνω από την κλείδα.

Οι μαστοί μεταβάλλονται από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση. Συνήθως οι μεταβολές είναι φυσιολογικές.  Περίπου μία στις πέντε γυναίκες θα αναπτύξει καλοήθεις μεταβολές στη διάρκεια της ζωής της.

 

SHARE
RELATED POSTS
Πώς θα απαλλαγώ από την καούρα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οι κακές συνήθειες του χειμώνα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
ΝAI και ΌXI της ουρικής αρθρίτιδας, του Δρ Σπύρου Γκούβαλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.