Το σχόλιο της ημέρας

Ερντογάν, Τράμπ, Η.Π.Α., τρέλα και συμμορίες ανηλίκων, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Ο Πάνος Μπιτσαξής είναι ποινικολόγος και συγγραφέας του αυτοβιογραφικού-ιστορικού βιβλίου “΄Οταν το μέλλον έπαιζε κρυφτό..”

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας

visit our new web site

Ο Ρινόκερος, ο Τραμπ, ο Τζονυ και η Αμπερ

•Στην Αμερική το συζητούν ακόμα. Με εκατοντάδες νεκρούς σε ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία και το συζητούν. Αν πρέπει η ηλικία της άνευ άδειας οπλοκατοχής να είναι 18 η 21. Αν το όπλο πρέπει να είναι απλό η αυτόματο. Αν πρέπει, λένε οι προωθημενοι ,να επιτρέπεται μόνο το περίστροφο. Ο Τραμπ έκανε και δημιουργικές προτάσεις. Να είναι ένοπλοι οι δάσκαλοι. Θα προσεθετα να πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο με αλεξίσφαιρα και στολές παραλλαγής. Από 5 χρόνων και πάνω. Όταν η πραγματικότητα επιβεβαιώνει το εξωφρενικό θυμάμαι πάντα τον Ρινόκερο του Ιονέσκο. Όταν οι κάτοικοι της πόλης μεταμορφώνονται σε Ρινόκερους εκτός από έναν που βρίσκεται σε σύγχυση.Το παράλογο ως λογικό και το λογικό ως παράλογο.

•Στο μεταξύ η Αμερική παρακολουθεί εναγώνια τη δίκη Τζονυ και Αμπερ. Οι οπαδοί του Τζονυ περιμένουν ώρες έξω από το Δικαστήριο τη μεγάλη δικαίωση. Η απόφαση των ενόρκων πρέπει να είναι ομόφωνη και καθυστερούν. Όπως το ΝΑΤΟ.

Τις πταίει ο Τζονυ η η Αμπερ; παγκόσμιο, καθολικό ερώτημα. Αντί να τους πουν αφού τσακώνεστε, χωρίστε και βάλτε γλώσσα μέσα στήσαν ένα απίθανης εμπνεύσεως show. Η χαρά του δικηγόρου. Γιατί δεν έχουμε εδώ τέτοιες δίκες; διαμαρτύρομαι εντόνως. Είναι άδικο. Έχει γίνει φίρμα μια μαυρομαλλουσα με απερίγραπτες κοινοτοπίες περί της πρώτης τροπολογίας που μου προκαλούν μειδίαμα. Αλλά και ζήλεια. Μιλάμε για αμοιβές εκατομμυρίων για μια μπούρδα.


Ο Ερντογαν…τα σχοινιά και το καναβάτσο

•Πολλές αναλύσεις εσχάτως εμφανίζουν και «εξηγούν» τη συμπεριφορά του Ερντογαν ως δείγμα της επικείμενης και αναπόφευκτης πτώσης του.Έτσι λένε ερμηνεύεται ο «ανορθολογισμός» των επιλογών του.Θα ήθελα να συμφωνήσω αλλά δεν συμφωνώ.

Ο Ερντογαν είναι στριμωγμένος στα σχοινιά αλλά δεν έχει πέσει στο καναβάτσο.Το πλέον δε πιθανό είναι ότι δεν θα πέσει.

•Τα μέσα χειραγώγησης των Τούρκων ιδίως των σιωπηλών και καθυστερημένων επαρχιών είναι πολλά και ανεξάντλητα. Δεν θα τον ρίξει η φτώχεια και ο πληθωρισμός.Γιατί για όλα αυτά δεν φταίει αυτός αλλά οι « εχθροί της Τουρκίας» που συνωμοτούν.Άλλωστε στη Τουρκία οι «αδιάβλητες» εκλογές είναι αμφίβολες.

•Τα μέσα καθυπόταξης των αντιπάλων του είναι μέσα που προσιδιάζουν σε δικτατορία. Ο φόβος κυριαρχεί και καθηλώνει. Όποιος βγαίνει στο προσκήνιο κινδυνεύει με φυλακή. Το σκληρό πυρήνα της εξουσίας

τον ελέγχει πλήρως μεταξύ δε αυτών και την Δικαιοσύνη, τρόπος του λέγειν.

•Η διαφθορά δεν δείχνει να τον αγγίζει ακόμα και όταν είναι προφανής.Αν στην Ελλάδα έλεγαν τα μισά από όσα λένε γι ‘ αυτόν , για Έλληνα Πρωθυπουργό, δεν θα άντεχε μια μέρα.

•Ο «ανορθολογισμός» του δεν είναι ανορθολογισμός. Του βγαίνει μια χαρά. Στις εμετικές δηλώσεις νατοϊκής αφοσίωσης του Στολτεμπεργκ, στη σιωπή της Ευρώπης και το «no comment» στις ίσης απόστασης αταβιστικές δηλώσεις του State Department , με τρέχον έδαφος τη σημασία που αποδίδουν όλοι στη Τουρκία λόγω του πολέμου. Διαχρονικο δε έδαφος το οικονομικό συμφέρον.

•Προς το παρόν δεν φαίνεται στο προσκήνιο η λαμπερή προσωπικότητα που θα τον εκτοπίσει.Λένε για κάποιους αλλά δεν τολμούν ακόμα.

•Αναμφίβολα η Ελλάδα έχει τη δυναμη να αντιμετωπίσει κάθε κακό. Αρκεί να το προβλέψει έγκαιρα. Οι αμερικανικές βάσεις είναι ένα εργαλείο αποτροπής.Αν όμως γινει κατανοητό στην Ουάσιγκτον πως μια επίθεση κατα της Ελλάδος η μια μεγάλη πρόκληση είναι επίθεση και κατα των Αμερικανικών συμφερόντων. Είναι σαφές ότι επ’ αυτού η Ελλάδα κάνει παν ανθρωπίνως δυνατόν. Δεν είναι όμως εύκολο. Καθόλου εύκολο.

•Πάει φιρι φιρι να μας χαλάσει το καλοκαίρι που το έχουμε μεγάλη ανάγκη. Μητσοτάκης “γιοκ” είπε. Τι να κάνουμε. Γιοκ Γιόκ. Αιγαίο γιόκ. Έβρος γιοκ.


Η Αμερικανική τρελαμάρα

•Η τρέλα δεν πάει μόνο στα βουνά. Επισκέπτεται και την Αμερική. Συχνότατα. Τη χώρα που έχει τα υψηλότερα επίπεδα πνευματικής παραγωγής σε όλους τους τομείς. Τη χώρα που ηγείται του δυτικού κόσμου. Γλυστράει στο αόρατο ρήγμα των αντιφάσεων της χωρίς να βρίσκει εύκολη επιστροφή.

•Στην Οκλαχόμα ο κυβερνήτης απαγόρευσε καθολικά τις αμβλώσεις από τη σύλληψη. Κάλεσε τους πολίτες να μηνύουν εγκυμονούσες αν δουν κάτι ύποπτο. Υπερηφανώς δήλωσε ότι δεν θα διστάσει να θεσπίσει και τους πιο αυστηρούς νόμους για «την προστασία της ζωής». Ο ίδιος αυτός κύριος έχει θεσπίσει το φυσικό δικαίωμα της άνευ άδειας οπλοκατοχής (permitless .carry) Όποιος θέλει ψυχοπαθής, υγιής, ρατσιστής ψωνίζει οπλοπολυβόλα. Γιατί όπως είπαμε είναι υπέρ της προστασίας της ζωής.Δεν δήλωσε κάθε ζωής.  Γενικώς της ζωής και προφανώς ως θρήσκος και άνθρωπος του Θεού και της μετά θάνατον ζωής.

•Έτσι ο διαταραγμένος νεαρός στο Τέξας πήγε στο απέναντι οπλοπωλείο και αγόρασε δυο πολυβόλα. Ουδείς τον ρώτησε τι τα θέλει. Είχε συμπληρώσει το 18ο έτος μια μέρα πριν. ενήλικος γιατί να τον ρωτήσουν.  Αν τον ρωτούσαν θα προσέβαλαν το φυσικό του δικαίωμα.20 παιδάκια κάτω των 10 ετών νεκρά και δυο δάσκαλοι που έκαναν τα σώματα τους ασπίδες. Το κατάστημα αθώο. Νόμιμο. Ηθικό.

•Γκουγκλάρετε Oklahoma guns. Θα δείτε φωτό « καλών καταστημάτων» στο κέντρο με εκτεθειμένη τη πραμάτεια τους σε κάθε ζήτηση. Αν κάποιος θέλει μπαζουκας εκεί θα βρει υποθέτω.

•Περαιτέρω στην Αριζονα θα εκτελέσουν στις 8 Ιουνίου θανατοποινίτη που διέπραξε έγκλημα, στυγερό δεν λέω, 37 χρόνια πριν. Ναι ακούσατε καλά. 37 χρόνια. Ο ίδιος το αρνείται. Πρέπει να ομολογήσω την υπεροχή μας. Ενώ έχω εμπιστοσύνη στους δικούς μας δικαστές και το κριτήριο τους ιδίως στο «reasonable doubt» δεν έχω την ελάχιστη εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ορκωτά δικαστήρια και το θέατρο τους. Λυπάμαι.Το σύστημα τους μπάζει νερά αμεροληψίας και πολλαπλά.

•Οι δικηγόροι του θανατοποινίτη ασχολούνται-θεός φυλάξει- με προσφυγή, αντικείμενο της οποίας είναι αν έχουν δοθεί στον υπό εκτέλεση επαρκείς πληροφορίες για τη σύσταση του δηλητηρίου της θανατηφόρας ένεσης η του αερίου του θαλάμου.Ώστε να ασκήσει εν γνωσει το «δικαίωμα επιλογής».Και οι δυο τρόποι είναι τεκμηριωμένα βασανιστήριο.Αλλά η Αριζονα ως δημοκρατική πολιτεία διδει δικαίωμα επιλογής του βασανιστηρίου. Μαρκησιοι ντε Σαντ. Αν προτιμά θανατηφόρα ένεση η θάλαμο αερίων. Γκράν γκινιόλ και η τρέλα πήρε τα όρη. Οι δικηγόροι κάνουν πάντα ότι μπορούν. Η σφαίρα αποκλείεται. Θέλει νομοθετική μεταρρύθμιση και υπάρχει απροθυμία των βουλευτών. Ο τρόπος που σκέπτονται με ξεπερνάει.

•Να φυλάμε ως κόρη οφθαλμού το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αξίες του.Δεν είναι αυτονόητο.Και παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις το δικαστικό μας σύστημα. Υπερέχει κατα αιώνες ενός τέτοιου μεσαίωνα.Να αμυνόσαστε σε αυτό το κράμα του θρησκευτικού φανατισμού και της εκδικητικότητας και του far west.

Η Αμερική είναι θεσμικά δημοκρατική χώρα.Έχει όμως πολλή τρέλα μέσα της. Ξένη προς τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας.


Συμμορίες ανηλίκων

•Είναι πολλές και είναι άγριες. Στους κόλπους τους η βία είναι πλήρως νομιμοποιημένη. Στα σχολεία, στις υποβαθμισμένες γειτονιές, στις ομάδες. Ένδειξη γενναιότητας μαγκιάς.Ένα παιχνίδι κυριαρχίας και ισχύος, ένταξης, ταυτότητας και συλλογικής δράσης. Είναι άκρως επικίνδυνες. Αν αύριο δούμε τον εγχώριο μακελάρη του Τέξας ας μην τρίβουμε τα μάτια μας. Η πρώτη ύλη ήδη υπάρχει.Ήδη και εδώ δολοφονήθηκαν ,άμεσα και έμμεσα, νεαρά παιδιά.

•Όταν στη δουλειά μου καλούμαι να υπερασπιστώ ανήλικους εγκληματίες τα αισθήματα είναι ανάμεικτα, αντιφατικά. Πίσω από τα κάγκελα των ανήλιαγων αστυνομικών κρατητηρίων βλέπεις κάτι φατσούλες τρομαγμένες χωρίς συνείδηση του τι έκαναν.Η φυσική υπερασπιστική παρόρμηση είναι να τα βγάλεις από κει το ταχύτερο. Να βρεθεί μια άλλη λύση. Να συνέλθουν και να γίνουν κανονικά παιδιά.

•Μετά αρχίζει το αλλά. Σκέπτεσαι τα άλλα παιδιά.Τα απροστάτευτα έρμαια της βίας.Το άθλιο μάθημα που παίρνουν. Ότι η βία είναι ανεξέλεγκτη, κατ’ ουσιαν επιτρεπόμενη. Ότι οι τύποι κάνουν ότι γουστάρουν. Επιβάλλουν τη θέληση τους. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει. Φοβούνται.Φοβούνται και οι δάσκαλοι.Φοβούνται και οι γονείς. Ίσως να είναι ασφαλέστερο να μπουν κι αυτά στη συμμορία.Αδιέξοδο.Αυτό το άθλιο μάθημα ότι η βία είναι παντοδύναμη είναι το χειρότερο αποτέλεσμα των συμμοριών, υπονομεύει ότι σημαίνει το σχολείο σε όλα τα επίπεδα.

•Η τιμωρία είναι δυστυχώς απαραίτητη. Το ποια πρέπει να είναι και σε ποιες συνθήκες είναι ζήτημα πολύ μεγάλο. Αντικείμενο πολλών επιστημών. Προσωπικα παρά τις εμπειρίες μου ως συνήγορος δεν νομίζω ότι έχω σαφή και κατασταλαγμένη άποψη.

•Αμαρτίες γονέων. Ευθύνες γονέων. Ασφαλώς και είναι μέρος της εξίσωσης. Αλλά έχω δει και γονείς εντελώς αδύναμους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μάνες μόνες και σκληρά εργαζόμενες σε διαλυμένες οικογένειες. Γονείς σε συνθήκες φτώχειας να αγωνίζονται για τον επιούσιο και να μην προλαβαίνουν. γονείς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο σε πλήρη σύγχυση για το τι συμβαίνει. Με παιδιά που έχουν μπει τόσο βαθιά στο τρυπάκι που δεν ακούνε τίποτα και κανέναν. Τι να τους πεις; Ολιστική προσέγγιση; σφαιρικότητα;

Εκτός από δομές για την εγκληματικότητα ανηλίκων χρειάζονται και δομές για την υποβοήθηση αδύναμων γονέων. Να έχουν κάποιον να τους βοηθήσει πως πρέπει να το χειριστούν. Πολλοί είναι σε απόγνωση. Δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Έρχεται στο μυαλό μου και η παλιομοδίτικη προσέγγιση των προηγηθεισων γενεών. Όπου δεν πίπτει λόγος πιπτει ράβδος. Κάποια στιγμή το είπα σε ένα δεκατετράχρονο που απειλούσε με μαχαίρι συνομηλίκους και τους έπαιρνε κινητό και μπουφάν. Εσύ χρειάζεσαι ένα χέρι ξύλο αλλά ποιος θα στο δώσει.

SHARE
RELATED POSTS
Αφελείς πολίτες! – Naive citizens!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou
Ο Σάιντ Αλ Σαχάφ, ο κ. Θεοχάρης και η συμπαθής, εκάστοτε, κυρία Πελώνη, του Πάνου Μπιτσαξή
Το σημαντικό «Εδώ και Τώρα» του Κωστή Α.Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.