Πόρτα στην Πολιτική

Ζωτικό θέμα Δημοκρατίας το φως στα οικονομικά των κομμάτων, του Γιάννη Σιδέρη

Spread the love

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, στέρεψαν την θυμηδία και πάγωσαν τα σαρδόνια χαμόγελα στα χείλη των «ταγμένων» του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού. Πολύ περισσότερο που τα αμυδρά πρώτα δείγματα γραφής του νέου κόμματος, τυγχάνουν της επιδοκιμασίας των πολιτών.

Ασυνήθης ήταν για τα πολιτικά μας ήθη η κίνηση του Στ. Θεοδωράκη να δώσει στη δημοσιότητα με λεπτομέρειες τα έξοδα της περιοδείας στην Κρήτη (του ιδίου και των συνεργατών του), με τον τίτλο «ο γύρος της Κρήτης με 4.572 ευρώ». Αφορούσαν τα αεροπορικά εισιτήρια, τα έξοδα διαμονής της αποστολής, την ενοικίαση μέσων μεταφοράς ( ΙΧ και Βαν) το τύπωμα αφισών κλπ. Το κόμμα διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν και τα αποδεικτικά τιμολόγια.

Η ενέργεια αυτή αντιμετωπίστηκε από κάποιους με εύκολη απορριπτική διάθεση, χαρακτηρίζοντας την ως κίνηση λαϊκισμού. Ωστόσο, κατά την ταπεινή μας άποψη, αποκτά μέγιστη πολιτική σημασία, ενδεχομένως να είναι και τομή, που αν συνεχισθεί δημιουργεί νέα δεδομένα και του προδίδει και ηθικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων κομμάτων. Διά της διαφάνειας τα πλαγιοκοπεί αναδεικνύοντας τις σκιερές πτυχές ενός θέματος που στο παρελθόν υπήρξαν ενδείξεις ότι όζει. Εμμέσως τα προκαλεί να τολμήσουν αν μπορούν, να ρίξουν φως στον αδιαφανή τομέα της δικής τους διαχείρισης.

Τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν δυσθεώρητα χρέη που ξεπερνούν τα 270 εκατομμύρια ευρώ. Χρέη που συνήψαν από κρατικές τράπεζες, τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν, και τα οποία στο τέλος θα πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης. Ως γνωστόν – και τραγελαφικόν – τα κόμματα δανείζονταν βάζοντας ως εγγύηση τις …μελλοντικές χρηματοδοτήσεις, που τις υπολόγιζαν αμετάβλητες αφού μέσα στην κατεστημένη μακαριότητα και αυταρέσκειά τους, αμετάβλητο θεωρούσαν και τα μελλοντικά ποσοστά τους! Το ΠΑΣΟΚ ας πούμε του 44% έπαιρνε δάνειο, θεωρώντας ότι στο μέλλον θα διατηρήσει παρόμοια ποσοστά, και θα τυγχάνει παρόμοιας χρηματοδότησης!

Φυσικά φρόντισαν να δημιουργήσουν και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που διατηρεί την κρούστα αδιαφάνειας. Ο ελέγχων, που είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, αρνήθηκε, τον Μάη του 13, μετά από αίτημα του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου, να δώσει στην Βουλή τα στοιχεία δανειοδότησης των κομμάτων από 1996, επικαλούμενη τη νομοθεσία περί απορρήτου! (σ.σ. διαφάνεια στο θέμα των δύο κομμάτων έχει ζητήσει και ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ορισμού συνάγεται ότι την αποδέχεται και για το κόμμα του, ενώ το ΚΚΕ για πολιτικούς λόγους που ανάγονται στην κοσμοθεωρία του και σε παρελθοντικές τραυματικές εμπειρίες, θεωρεί «κάζους μπέλι» τον έλεγχο στα οικονομικά του!)

Την ίδια στιγμή ο Ε. Βενιζέλος για να μην αντιμετωπίσει την μήνιν του παπανδρεϊκού τμήματος του ΠΑΣΟΚ, κρατά ερμητικά κλεισμένα στα ερμάρια, τα πορίσματα …έξι Οίκων, που ερεύνησαν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ κατά την θητεία του Παπανδρέου

Οι οικονομικοί εισαγγελείς παρενέβησαν στην υπόθεση δανειοδότησης των κομμάτων. Ωστόσο με τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά, δεν επιτρέπεται η δίωξη των τραπεζικών που τα χορήγησαν, ούτε των πολιτικών που τα ζήτησαν!

Και φυσικά τα ανωτέρω είναι η επίσημη, «θεσμική» πλευρά των πραγμάτων. Υπάρχει η πλέον δύσοσμη, οι υπόγειες χρηματοδοτήσεις, όπως συνάγεται από την περίπτωση Τσουκάτου αλλά και του πατρός Αλαφούζου, που ο ίδιος είχε αποκαλύψει, με την άγνωστη κατάληξη των τσεκ προς τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη. Οι δύο υποθέσεις αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου στη ροή χρήματος, συχνά μαύρου, στο εσωτερικό των κομμάτων.

Είναι πλέον ζωτική υπόθεση δημοκρατίας χυθεί άπλετο φως, να μάθει ο φορολογούμενος τι θα πληρώσει, ποιους και γιατί.

SHARE
RELATED POSTS
Το σύνδρομο της μικρής τυμπανίστριας, του Νίκου Βασιλειάδη
21 Σεπτεμβρίου: όχι συνθήματα, λύσεις- οι προτάσεις του “Ποταμιού” στο ίδρυμα ” Μιχάλης Κακογιάννης”
Συνάντηση Αθηναίων στην Πατησίων στην Πατησίων με τον Παύλο Γερουλάνο
2 Σχόλια
  • Ενας
    20 Μαρτίου 2014 at 16:11

    Χρηστο, τι λες;;; Αν αρνιοταν τα κερασματα θα τον ..εσφαζαν. Στην κρητη ηταν. Εχουμε ΦΙΛΟΤΙΜΟ ακομα, δεν ειμαστε δυτικη χωρα

  • Χρήστος
    20 Μαρτίου 2014 at 15:40

    Κανονικά στις περισσότερες δυτικές χώρες τα κεράσματα απαγορεύονται ή δηλώνονται και φορολογούνται ως συνδρομή στο κόμμα. Αλλιώς θεωρούνται ως δωροδοκία του πολιτικού. Μου έτυχε περίπτωση που κάποιο ελληνικό εστιατόριο στο Τορόντο κέρασε τον αρχηγό κόμματος ένα ούζο κι αυτός ζήτησε να κοπεί απόδειξη.
    Ξέρω εδώ καράβια πνίγονται…. Αλλά απλά ο νόμος δίνει μια κατεύθυνση γιατί το τσίπουρο μπορεί μετά να μετατραπεί σε διορισμό, ΜΚΟ, μίζα κλπ.
    Αλλά κι αυτό το Σταύρου είναι μια αρχή για να μην πληρώνει ο λαός για το γυμναστήριο του Γιώργου από δάνειο από την τράπεζα.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.