Πόρτα στη Ψυχολογία

Είχα έναν μαύρο σκύλο, τον έλεγαν κατάθλιψη, της Μαρίνας Μόσχα (Video – Greek Subs)

mosxa.gif
Spread the love

 

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., οι ψυχικές διαταραχές έχουν υψηλά ποσοστά σε όλο τον κόσμο.

 

Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψυχικές διαταραχές

Η κατάθλιψη εμφανίζεται σε παγκόσμια κλίμακα περίπου σε 154 εκατομμύρια άτομα, ενώ μέχρι το 2020 θα είναι η 2η αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.

1 στους 10 ανθρώπους πάσχει από κατάθλιψη και 1 στους 5 θα βιώσει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής του

 

Η κατάθλιψη στην χώρα μας

 

Μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ, 2013), που πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, έδειξε ότι η μηνιαία επικράτηση της μείζονος κατάθλιψης, δηλαδή εκείνης που χρήζει άμεσα θεραπείας, ανέρχεται σε ποσοστό 12,3% του ελληνικού πληθυσμού. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια τα ποσοστά της κατάθλιψης το 2008 ήταν 3,3%, το 2009-6,8% και του 2011-8,2%.

 

Οι γυναίκες φαίνεται πως πλήττονται από κατάθλιψη σε μεγαλύτερο ποσοστό (15,6%) σε σχέση με τους άνδρες (9%).

Οι ηλικιακές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες είναι αυτές των 35-44 και των 55-64 ετών

Παρουσιάζεται υψηλότερη στα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο (20,9%) και μικρότερη σε αυτά με ανώτερο/ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο (7,2%)

Ο ένας στους δύο Έλληνες (50%) με οικογενειακό εισόδημα 0 – 400 ευρώ πληροί τα κριτήρια της

Σχετικά με την εργασιακή κατάσταση, οι άνεργοι σε ποσοστό 19,8% βρέθηκαν να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο των ατόμων που εργάζονται (9,8%).

Το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% καταφεύγει στην ιατρική στήριξη συνήθως λόγω της μη αποδοχής της ασθένειας, από τον φόβο του στιγματισμού και της κοινωνικής κατακραυγής.

 mosxa.gif

 

* Η Μαρίνα Μόσχα είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπέυτρια στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ Θάνου Ασκητή

 

 

Λίγα λόγια για το video που ακολουθεί

 

Σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία, ο συγγραφέας Matthew Johnstone λέει μία ιστορία για το πώς αντιμετωπίζεται ο “μαύρος σκύλος της κατάθλιψης”. Η φράση “Μαύρος Σκύλος” έγινε γνωστή από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ που τη χρησιμοποιούσε, όταν ήθελε να περιγράψει τις μαύρες περιόδους κατάθλιψης, που βίωνε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έπασχε από μανιοκατάθλιψη.

 

“I had a black dog, his name was depression” (Greek Embeded Subs). Η μετάφραση και ο υποτιτλισμός έγινε από τον Νικόλα Νικολάου και τον Agushi Alvaro, σπουδαστές στο BCA.  Απόστολος Λάζαρης: καθηγητή στο BCA.

 

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/zvNuJnh3Yxg” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
SHARE
RELATED POSTS
Ο δικός μου Αύγουστος, του Δρ Θάνου Ασκητή
Δήμος Ρόδου: “Αγωνιζόμαστε για τα Δικαιώματα κάθε Γυναίκας”
Υπομονή, η δυναμική αντίδραση, της Νάνσυς Ψημενάτου
2 Σχόλια
 • JarrodRola
  18 Ιουνίου 2015 at 13:07

  pixels full movie megavideo [url=http://pixels-watchonline.blogspot.com]http://pixels-watchonline.blogspot.com[/url] pixels 2015 dailymotion [url=http://pixels-2015-download.blogspot.com]pixels full movie online free [/url] pixels full movie hd [url=http://pixelsmovie-hd.blogspot.com]http://pixelsmovie-hd.blogspot.com[/url] pixels watch online hd

 • Gordontalf
  15 Ιουνίου 2015 at 06:42

  terminator genisys actress [url=http://terminatorgenisysmoviefan.tumblr.com]http://terminatorgenisysmoviefan.tumblr.com[/url] terminator genisys full movie english [url=http://terminatorgenisyswatchonline.webnode.com]http://terminatorgenisyswatchonline.webnode.com[/url] terminator genisys cinemacon terminator genisys full movie leaked

  [url=https://sites.google.com/site/terminatorgenisysonline]https://sites.google.com/site/terminatorgenisysonline[/url]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.