Πόρτα στην Ιστορία

Παπαναστασοπούλου: όταν σκάβεις τον λάκκο των άλλων…

Spread the love

Επί Βενετοκρατίας στην Χίο, οι Καθολικοί υποχρέωναν τους Έλληνες να παρακολουθούν την θεία λειτουργία στους καθολικούς ναούς. Το μίσος ανάμεσα στα δύο δόγματα ήταν αβυσσαλέο. Οι δυτικοί δεν δίσταζαν μπροστά σε καμιά συκοφαντία εναντίον των Ελλήνων κατοίκων του νησιού. Το 1740 δημοσιεύτηκε στο Λονδίνο με ψευδώνυμο ένας ελεεινός λίβελλος
που κατηγορούσε τους Χιώτες σαν τους πιο ανήθκους όλης της γης. Χαρακτήριζε τους Χιώτες γονείς σαν προαγωγούς, των θυγατέρων τους, αποκαλούσε τους δημογέροντες «επίσημους εκμαυλιστές» και ολόκληρο το νησί « απέραντο οίκο ανοχής».

Νωρίτερα, το 1695, όμως, η Χίος κατελήφθη από τους Τούρκους. Εκείνοι θεώρησαν τους Καθολικούς υπεύθυνους για την Βενετοκρατία και απαγόρευσαν την άσκηση της θρησκευτικής λατρείας και μετέτρεψαν σε τζαμιά τις καθολικές εκκλησίες. Οι περιουσίες των Καθολικών μοιράστηκαν στους Έλληνες και οι περισσότεροι Καθολικοί εγκατέλειψαν το νησί. Οι διωγμοί κράτησαν μέχρι το 1717. Ο Λουδοβίκος ΙΕ΄ παρενέβη και οι δυτικοί κάπως ανεθάρρησαν, αλλά για λίγο. Οι Έλληνες δεν δέχτηκαν με τίποτε να δώσουν πίσω τις περιουσίες που είχαν πάρει. Το καθολικό στοιχείο στο νησί πήγαινε μειούμενο, για να φτάσει στα 1940 σε μόνο δέκα οικογένειες.
Στην σκιά των αιώνων” είναι το τελευταίο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Διόπτρα”. Επίσης, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορεί και το βιβλίο “Σαν στάχυα στο χρόνο”.

 
επικοινωνείστε: [email protected]
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Echo H87: το υδρογραφικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού στη Ρόδο-Η ιστορία του και το “αδελφό” πλοίο Enterprise Η88
Μέσα συγκοινωνίας στην παλιά Αθήνα, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου (α΄μέρος)
Η ομιλία του κου Γιώργου Νικητιάδη που καθήλωσε τους παρισταμένους στο Hotel Plaza

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.