Πόρτα στη Δωδεκάνησο

1821: όλοι οι Ήρωες της Δωδεκανήσου που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία μας, του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]

14632536_10153966077892844_1753843094_o.jpg
Spread the love

14632536_10153966077892844_1753843094_o.jpg 

  

 

  Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος είναι Δήμαρχος Ρόδου

  

 

 

5747186.jpg

 

 

Η Επανάσταση του 1821, με όσα προηγήθηκαν της έναρξής της, όσα συνέβησαν στη διάρκειά της και όσα ακολούθησαν στη συνέχεια συνδέονται άρρηκτα με την υπόσταση του Ελληνικού Κράτους. Οι αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία και οι αρχές και τα ιδανικά τους, πηγάζουν από την αποδοχή της πατρίδας ως υπέρτατης αξίας.


Οι ιδέες, που διαποτίζουν τον νεοελληνικό διαφωτισμό και αφυπνίζουν τους ΄Ελληνες στον εθνικοαπελευθερωτικό τους αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821, όπως αυτό φαίνεται από το έργο του Ρήγα Φεραίου «Νέα Πολιτική Διοίκησις», είναι οι αξίες- δικαιώματα για την ελευθερία, την ισότητα, την ασφάλεια στη ζωή, την ανεκτικότητα, την ειρήνη, την δικαιοσύνη και την δημοκρατία, οι οποίες αποτελούν αξίες καθαρά ανθρώπινες, όπως αυτές εκφράζονται στη περίφημη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη» της Γαλλικής Επανάστασης (1789).

Η Ελληνική επανάσταση ξεκίνησε το Μάρτιο του 1821 από την Πελοπόννησο και εδραιώθηκε στη Στερεά Ελλάδα και σε νησιά του Αιγαίου. Επεκτάθηκε προς βορρά από την ΄Ηπειρο έως τη Θράκη, προς νότο μέχρι και την Κρήτη και προς ανατολάς έως τη Μικρά Ασία και την Κύπρο.
Μέσα σ’ αυτόν τον πολύχρονο αγώνα τα εγγενή χαρακτηριστικά των Ελλήνων, το ανυπότακτο πνεύμα τους, το αποφασιστικό και αγέρωχο ταμπεραμέντο τους, η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, η ανιδιοτελής αγάπη τους για την πατρίδα, με κυρίαρχο το αίσθημα της καταγωγής, της κοινής ελληνικής γλώσσας και το ομόθρησκο, ενσωματώνονται και εξατομικεύονται στα πρόσωπα- σύμβολα της Ελληνικής Επανάστασης, Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Παπαφλέσσα, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Αθανάσιο Διάκο, Νικηταρά, στους αρματωλούς και κλέφτες και σε πολλούς άλλους ήρωες, που καθόρισαν και διαμόρφωσαν τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης και ξανάφεραν την ελευθερία στην Ελλάδα. Η ιδέα της ύστατης θυσίας των ηρώων της Επανάστασης για την πατρίδα, είναι ηθικό μεγαλείο και η εθνική ανεξαρτησία αποτελεί ιερόν καθήκον. Ο άδολος πατριωτισμός και ο απαράμιλλος ηρωϊσμός των αγωνιστών του 1821 εμπνέουν τους λαούς της Ευρώπης, τους ζωγράφους, τους ποιητές, τους διανοητές, τους Φιλέλληνες, αλλά και όλους εμάς τους Νεοέλληνες, που έχουμε ηθικό χρέος να τους τιμούμε. “Aυτοί οι άνθρωποι, το καλύτερο, που έχει η Ελλάδα», όπως γράφει ο εθνικός μας ποιητής Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ.

 

Σ’ αυτόν τον Μεγάλο Αγώνα της Ανεξαρτησίας, για την ελευθερία του ΄Εθνους οι Δωδεκανήσιοι προσφέρουν τον στόλο τους, τους ναυτικούς τους και τα ολοκαυτώματα τελειωτικής καταστροφής των νησιών (Κάσος 1824). Πολλοί είναι και οι Ρόδιοι αγωνιστές, που πολέμησαν για την ελευθερία και έχουμε χρέος να τους μνημονεύουμε και να τους τιμούμε: 1)ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΔΙΟΣ, ο οποίος υπηρέτησε σε όλο τον Αγώνα ως αξιωματικός του πεζικού και διετέλεσε υπουργός των Στρατιωτικών και Εξωτερικών. 2)ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΖΟΥΛΛΗΣ, ο οποίος ευρισκόμενος στην Αίγυπτο έστειλε μεγάλα χρηματικά ποσά για την ενίσχυση του Εθνικού Αγώνα. 3)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΣΤΡΙΣΙΟΣ, ο οποίος πολέμησε με γενναιότητα στην φάλαγγα των Φιλελλήνων ως λοχαγός. 4)ΜΙΧΑΗΛ ΡΟΔΙΤΗΣ, ο οποίος έφθασε μέχρι του βαθμού του συνταγματάρχη και είχε αποκτήσει αργότερα την εύνοια και αγάπη του Βασιλιά ΄Οθωνα. 5)ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΕΝΕΤΟΚΛΗΣ, ο πατέρας των Μεγάλων Ευεργετών της Ρόδου, ο οποίος πολέμησε ως υπαξιωματικός στο ιππικό του Χαζη-Χρίστου. 6)ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΡΟΔΙΟΣ, που έφθασε στο βαθμό του συνταγματάρχη και ήταν άριστος ξιφομάχος. 7)ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ, ο οποίος έγινε κατόπιν Πρόξενος της Ελλάδας στην Αίγυπτο. 8)ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΖΗΣΤΑΥΡΗΣ, από την συνοικία της Ρόδου Πάνω ΄Αγιος Γεώργιος. 9)ΚΑΠΙΤΑΝ ΤΖΑΝΝΗΣ από την ενορία του Αγίου Γεωργίου του Καμένου. 10)ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ (του Δασκάλου) από την ενορία της Μητροπόλεως Ρόδου. 11)ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΣ από το χωριό Παραδείσι. 12)ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ή ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ από την Ιαλυσό.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
ΠΟΤΑΜΙ: Η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου περιφρονεί το ΠΟΤΑΜΙ στον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδ/σου-Ζητήστε δημόσια συγγνώμη
Ρόδος & Ρομά: η λύση 30 χρόνια μετά: μετεγκατάσταση και αξιοποίηση προγραμμάτων κοινωνικοποίησή τους από τον Δήμο Ρόδου
Από τη λάμψη στη σκοτεινιά – Πολιτικό σχόλιο για πρακτικές των υποψηφίων αυτοδιοικητικών, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.