Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Προειδοποιητικές “βολές” κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε.

Spread the love

Νέο μπλόκο στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας «έβαλε» σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκκινώντας παράλληλα τη διαδικασία πιθανής επιβολής κυρώσεων με αφορμή τις προκλήσεις της Άγκυρας ανοιχτά της Κύπρου, χωρίς όμως να λάβει πιο σκληρές αποφάσεις.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων παρέτεινε την de facto αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, και ξεκαθάρισε πως «δεν προβλέπεται» ούτε περαιτέρω συζήτηση για επικαιροποίηση της διμερούς τελωνειακής ένωσης, που αποτελεί χρόνιο στόχο της Άγκυρας.

Όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος, το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε πως τις θεωρεί «παράνομες», καθιστώντας σαφές πως τέτοιες πράξεις θα έχουν «άμεσα αρνητική επίδραση» σε «ολόκληρο το εύρος» των ευρω-τουρκικών σχέσεων και απομακρύνουν την Άγκυρα από το μπλοκ.

Υπό την σκιά των υποθαλάσσιων γεωτρήσεων που έχει αρχίσει η Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, το Συμβούλιο κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δεσμευτεί στην τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Οι υπουργοί τόνισαν πως θα παρακολουθούν επισταμένα τις εξελίξεις και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ να καταθέσουν «χωρίς καθυστέρηση» προτάσεις για κατάλληλα μέτρα. Η Ένωση «είναι έτοιμη να απαντήσει καταλλήλως και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν ανέφερε πως τα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν κυμαίνονται από τη διακοπή κοινοτικής χρηματοδότησης έως την μη πρόσκληση της Τουρκίας σε διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια.

Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για τη λήψη αποφάσεων, όμως ξεκαθάρισε πως οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου διαδραμάτισαν βαρύνοντα ρόλο στην αξιολόγηση των κρατών-μελών.

Το Συμβούλιο διατύπωσε επίσης τον προβληματισμό του για την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να διατάξει την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, όπου ισλαμικές παρατάξεις ηττήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

«Το Συμβούλιο υπενθυμίζει την κρίσιμη σημασία των ελεύθερων, δίκαιων και διαφανών εκλογών», ανέφεραν με νόημα οι υπουργοί.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

«Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας» προσθέτουν.


Άγκυρα: Ο Πορθητής τρύπησε στα 3.000 μέτρα

Με μία επίσημη δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας επιβεβαιώθηκε η είδηση πως το γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih) έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο γεώτρησης φθάνοντας σε βάθος 3.000 μέτρων. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρεί στη θέση Finike 1 δυτικά της Πάφου και σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από τις δυτικές κυπριακές ακτές.

Την είδηση μετέδωσε το CNN Turk. Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό από δορυφορικές φωτογραφίες με ημερομηνία 16 Ιουνίου πως ο «Πορθητής» βρισκόταν ήδη σε αυτό το σημείο γεώτρησης.

Την Τρίτη το πρωί ανακοινώθηκε επίσης από την Άγκυρα πως την Πέμπτη που μας έρχεται, 20 Ιουνίου, αποπλέει από τα νότια παράλια της Τουρκίας το έτερο γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο με βάση τις οδηγίες θα επιχειρήσει γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή που έχει οριοθετηθεί από τη λεγόμενη Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου, δηλαδή το ψευδοκράτος.

Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, πως το «Γιαβούζ» θα πάρει θέση κάπου βόρεια της Κύπρου, μεταξύ δηλαδή των κυπριακών ακτών και των τουρκικών ακτών ανατολικά της Αττάλειας.

Οι δύο αυτές ανακοινώσεις έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο την ώρα που το συμβούλιο ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήγει στο Λουξεμβούργο σε μία ανακοίνωση-προειδοποίηση προς την Τουρκία για τις ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η επίσημη θέση της Ε.Ε. θα περιοριστεί σε μία αυστηρή προειδοποίηση, αν και η Λευκωσία επιμένει σε μία πιο αποτελεσματική και κυρωτική ευρωπαϊκή ανακοίνωση.

Τις προηγούμενες ώρες κυκλοφόρησε η πληροφορία πως η Ευρώπη ενδεχομένως να προχωρήσει σε πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας (αυτή η διαδικασία αφήνει παγερά αδιάφορη την Άγκυρα) ή ακόμη και στην αναβολή των διαδικασιών επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Αν και δεν φαίνεται προς το παρόν πως η Ευρώπη θα προχωρήσει τόσο μακριά, εντούτοις η όποια σκέψη για πάγωμα της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης είναι οδυνηρή για την Τουρκία λόγω του τεραστίου όγκου εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Τεχνικά χαρακτηριστικά της γεώτρησης

Το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης πως το σημείο στο οποίο είναι ο «Πορθητής», ο πυθμένας της θάλασσας βρίσκεται στα 2.300 μέτρα, που σημαίνει πως το τουρκικό γεωτρύπανο έχει ήδη τρυπήσει 700 μέτρα πυθμένα. Ο τελικός στόχος είναι να φθάσει η γεώτρηση τα 5.500 μέτρα. Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας δίνει ως χρονικό όριο για την επίτευξη αυτού του στόχου τις 100 με 120 ημέρες.

 

Χαμηλώνοντας τον πήχη αλλά και μειώνοντας τις προσδοκίες, οι τουρκικές Αρχές αναφέρουν πως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα «πέσουν» σε κοίτασμα υδρογονανθράκων και ξεκαθαρίζουν πως θα γνωρίζουν λεπτομέρειες μόνο μετά την αποπεράτωση της γεώτρησης.

SHARE
RELATED POSTS
Ζουν ανάμεσά μας, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
«ja natürlich», του Νίκου Βασιλειάδη
Σμηναγός Μπαλταδώρος & Ένοπλες Δυνάμεις: τον εαυτό του παιδί απ’το χέρι κρατάει, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.