Ανοιχτή πόρτα ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Ψυχολογία

Είναι απλώς εμμηνόπαυση… όχι σεξόπαυση, του Δρ Θάνου Ασκητή

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

Δρ Θάνος Ασκητής

Η ανθρώπινη ζωή δημιουργείται, αναπτύσσεται και προχωρά στο χρόνο, βιώνοντας τις σωματικές αλλαγές της εκάστοτε ηλικιακής ομάδας στην οποία βρίσκεται. Ο χρόνος είναι μία έννοια την οποία έχουμε μάθει να φοβόμαστε, βλέποντας σε αυτόν ένα αναπόφευκτο τέλος, που η δίψα για ζωή δεν είναι αρκετή για να το ανατρέψει. Κάθε ηλικιακό στάδιο όμως χαρακτηρίζεται από διαφορετική ομορφιά, εμπειρίες και ουσία. Στο άκουσμα της εμμηνόπαυσης πολλές γυναίκες σοκάρονται, καθώς ο όρος αυτός έχει συνδεθεί ανά τα χρόνια με την εμφάνιση του γήρατος και στερεότυπους ρόλους που θεωρούν την γυναικεία σεξουαλική έκφραση περιορισμένη και με την πάροδο του χρόνου μειούμενη. Αυτές οι στάσεις συνοδευόμενες από τις ορμονολογικές μεταβολές που υφίσταται το σώμα που εισέρχεται στη εμμηνόπαυση, δημιουργώντας αγωνία και ανασφάλεια στην γυναίκα της μέσης ηλικίας σε σχέση με την εικόνα της και την σεξουαλική της ζωή.

Η γυναίκα περνώντας το σκαλοπάτι της μέσης ηλικίας, δηλαδή από τα 50 και μετά, δεχόμενη τις μεγάλες ορμονικές μεταβολές που ζει, περνάει από διάφορα ψυχικά και σωματικά στάδια που μεταβάλλουν προοδευτικά την σεξουαλική της συμμετοχή και κυρίως την επιθυμία και τον οργασμό ως κορυφαία μέρη του σεξουαλικού της ρόλου. Οι ορμόνες και κυρίως η οιστραδιόλη σιγά – σιγά χάνεται, ο κόλπος της γίνεται πιο στεγνός και άκαμπτος και η επαφή της με τον ερωτικό της σύντροφο, δυσκολεύεται στη διείσδυση και τον οργασμό. Ο πόνος από τη μία και η δυσκολία να φτάσει στην κορύφωση από την άλλη, την αγχώνουν και την κάνουν να νιώθει ότι μειονεκτεί, ενώ παράλληλα βομβαρδίζεται από ψυχικά και ψυχοσωματικά φαινόμενα, όπως είναι η κατάθλιψη, η έντονη νευρικότητα, οι εξάψεις αλλά και ολλές άλλες σωματικές εκδηλώσεις που την ακολουθούν με υφέσεις και εξάρσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση είναι πιο ευάλωτες στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες εφόσον οι ενδοκρινολογικές αλλαγές που βιώνουν επισκιάσουν την φύση τους, την εικόνα το σώματός τους και την αυτοεκτίμισή τους. Μάλιστα μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017 στο Health Care for Women International, όπου συμμετείχαν 282 γυναίκες στην κλιμακτήριο, έδειξε πως το 79,4% εμφάνιζε κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία (30.5% μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, 30.5% πόνο κατά την σεξουαλική επαφή, 27.3% δυσκολία επίτευξης οργασμού, 25.2% μειωμένη κολπική εφύγραση, 24.1% δυσκολία στην διέγερση, 9.9% δυσκολία σεξουαλικής ικανοποίησης). Όσο τα παράπονα για τα συμπτώματα αυξάνονται, τόσο πτωτική τάση έχουν οι σεξουαλικές λειτουργίες και η ικανοποίηση από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Βασικό κομμάτι της ζωής της είναι η προσωπική της συναισθηματική ικανοποίηση, η συντροφική της αναγνώριση και ο βαθμός επικοινωνίας που έχει με τον σύντροφό της. Το κάθε μέρα της, εμπλουτίζεται με ανάγκες που προκύπτουν με σκοπό να της προσδώσουν αξία, αλλά και ερωτική επιβεβαίωση, αισθανόμενη δεδομένη στο σύντροφο, νέα όμως στα κοινωνικά δρώμενα της εποχής και επιθυμητή από άλλους άνδρες μεγαλύτερους και μικρότερους από αυτήν.

Άλλωστε δεν είναι σήμερα η γιαγιά και η γερασμένη γυναίκα που υπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών της, που πλέον στην εποχή μας δεν έχει εγγόνια, αφού τα παιδιά της παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διατηρήσει την εικόνα της και τον εαυτό της, πιο νεανικό και ενδιαφέρον για το περιβάλλον της. Η μεγάλη αλλαγή της είναι ότι έχει έντονη κοινωνική παρουσία και δεν μαραζώνει μέσα στο σπίτι, περιμένοντας τους δικούς της ανθρώπους για να την επισκεφτούν και να γευτούν «την κατσαρόλα της» όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Παλεύει στα γυμναστήρια και μάχεται με τον χρόνο, που όντως είναι σκληρός μαζί της, σε σχέση με τον άνδρα που φαίνεται πιο εύκολα νεανικός από εκείνη.

Έτσι λοιπόν, αυτός ο «χειμώνας» που φέρνει η εμμηνόπαυση στη σεξουαλικότητα της γυναίκας δεν διαρκεί για πάντα. Κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια μετά την είσοδο στην εμμηνοπαυσιακή περίοδο, η σεξουαλική επιθυμία επανέρχεται και το σεξ μπορεί να «ανθίσει». Σαφώς όμως η ύπαρξη συντρόφου, η στήριξη και κατανόηση από μέρος του παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση αυτών των ψυχοσυναισθηματικών διακυμάνσεων. Για αυτό το λόγο, η σωστή ενημέρωση για το τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα και την ψυχολογία σε αυτή τη φάση θα βοηθήσει την κάθε γυναίκα να δεχθεί τις αλλαγές που υφίσταται και να απολαύσει μια εξίσου όμορφη χρονική περίοδο της ζωής της που μπορεί να της δώσει πολλές χαρές και απολαύσεις.

Η εμμηνόπαυση για την γυναίκα σηματοδοτεί πολλές αλήθειες και ψέματα. Κυνηγάει τον εαυτό της, συναντάει τον σύντροφό της, διαλύει τον γάμο της, δημιουργεί καινούργιες σχέσεις και βρίσκεται στο δρόμο της συνεχούς αναζήτησης, περνώντας τα χρόνια της μέσης ηλικίας με χαρές και λύπες, αλλά κυρίως με τον μήνυμα ότι δεν υπάρχει μαρασμός και παραίτηση και ούτε ασθένεια που θα την νικήσει εάν η ίδια ξέρει να πολεμήσει. Το σεξ μέσα σε όλα αυτά είναι η πιο δυνατή φωτογραφία του άλμπουμ που γράφει απέξω εμμηνόπαυση αλλά μέσα είναι γεμάτο από φωτογραφίες γοητείας, έλξης και νιότης που η γυναίκα εξακολουθεί να αισθάνεται και να διεκδικεί. Όσο για τον σύντροφό της, καλό θα κάνει να την δει προτού την δει κάποιος άλλος…

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
#JobDay Αφετηρία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ξάδερφος Skywalker»
Κηπαία απορρίμματα, συλλαλητήρια και λοιπές καταπονήσεις, του Κωστή Α. Μακρή
Το πραγματικό διακύβευμα, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.