Πόρτα στην Πολιτική

Δύσκολη η επανεκκίνηση της Οικονομίας-επισημάνσεις, του Σπύρου Ταλιαδούρου

Spread the love

Ο κος Σπύρος Ταλιαδούρος είναι Δικηγόρος, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, καθώς και υφυπουργός Παιδείας από το 2004 έως το 2009.  

Η ομαλή πορεία της οικονομίας αναπτύσσεται από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Πλήττεται άμεσα η ζήτηση και η προσφορά στην οικονομία καθώς και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Βιώνουμε το χειρότερο οικονομικό σοκ δεκαετιών.

Η Ευρώπη, δυστυχώς, έχει μετατραπεί στο επίκεντρο του κορωνοϊού. Όλες οι ευρωπαϊκές  χώρες, θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσουν τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα μέσα σε μια χρονιά.

Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την εξάπλωστη του κορωνοϊού είναι σαφές οτι θα μειώσουν σημαντικά τον μέχρι τώρα προβλεπόμενο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Περίπου 440.000 ελληνικές επιχειρήσεις με εργαζόμενους που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και τζίρο 6,5 δις ευρώ έχουν δει τον κλυκλο εργασιών τους να συρρικνώνεται δραματικά.

Τα προβλήματα για την οικονομία μας θα παραμείνουν μεγάλα. Μετά την πανδημία ο πλανήτης μας θα βγει βαρια πληγωμένος από τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες και τις οικονομίες να έχουν καταρεύσει.

Η παγκόσμια κοινότητα, η Ευρώπη και η χώρα μας βιώνουμε μια μεγάλη δοκιμασία. Η Κυβέρνηση, με τους ειδικούς επιστήμονες κάνουν το καλύτερο δυνατό για να ελαχιστοποιήσουν το ανθρώπινο, το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος.

Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες για να αμβλυνθούν οι σημαντικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην οικονομία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήαμτος υγείας και ελήφθησαν ειδικότερα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας όπως:

Πρώτον: Νομοθετήθηκαν διευκολύνσεις πρόσβασης στην εργασία, ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι 15 ετών.

Δεύτερον: Παρέχεται ευελιξία ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκολύνονται η εξ αποστάσεως εργασία, δίνεται η δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού.

   Τρίτον:  Σε επιχειρήσεις  που διακόπτουν υποχρεωτικά την δρατηριότητα της  δίνεται η  δυνατότητα αναστολής πληρωμών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και στους εργαζομένους τους χορηγείται το επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο θα δοθεί και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους.

Τέταρτον: Νομοθετείται η στήριξη εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, λόγω της αναστολής  καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις που απαγορεύτηκε προσωρινά γ λειτουργία τους.

Πέμπτον: Νομοθετείται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της  ρευστότητας. Σε πρώτη φάση, η Κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δις ευρώ για να στηρίξει παραγωγικές δραστηριότητες. Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται. Επίσης, ανακοινώθηκε η δυνατότητα αν αστολής καταβολής χρεωλυσιών για επιχειρηματικά δάνεια έως 30.09.2020.

Είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να κινητοποιήσει δημοσιονομικούς πόρους ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωναϊού. Για την Ελλάδα, ευτυχώς, δεν υφίσταται φέτος ο στόχος του 3,5 % του ΑΕΠ. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετεί ειδικό επενδυτικό ταμείο με πόρους για την υγειονομική περίθαλψη και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στην κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την παροχή κεφαλαίου κίνησης. Η ελληνική οικονομία θα λάβει 12 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που συμπεριέλαβε την Ελλάδα στο έκτακτο «QE  πανδημίας».

Η επανεκκίνηση της οικονομίας πάντως θα είναι δύσκολη. Θα απαιτήσει πόλλους πόρους και κυρίως δυναμική αναπτυξιακή πολιτική. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαχειρίζεται  με σύνεση και υψηλό αίσθημα ευθύνης την κρίση του κορωνοϊού. Λειτουργεί με βάση τη λογική και δεν επενδύει  στη μιζέρια ή στις εύκολες δικαιολογίες. Είναι βέβαιο ότι θα οργανώσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με όρους μέλλοντος και όχι επιστροφής στο παρελθόν.

Είναι σημαντικό ότι η ελληνική οικονομία συνέχιζε μέχρι πρόσφατα να ανακάμπτει και έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής. Βασικοί κινητήριοι μοχλοί για την επάνοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά είναι η προσήλωση στη δημοσιονομική σταθερότητα, η εξισορρόπηση του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής και η έγκαιρη υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι δύσκολη.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ποιοί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ, του Πάνου Μπιτσαξή
Η ρήξη με τους δανειστές έχει αποφασιστεί εδώ και πολύ καιρό, του Γιάννη Σιδέρη
Ηλίας Καραβόλιας
Πίσω από το Εθνικό μας Φαντασιακ, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.