Editorial

“Εσούρωσα κι αργήσαμε..” και “ο Αχιλλέας απ’το Κάϊρο…”, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος (Msc “Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο”), αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός/εκδότρια του iPorta.gr.

– Το ηλεκτρικά πατίνια είναι επικίνδυνα. Είναι αυτό που λέμε “ζην επικινδύνως”. Κυκλοφορούν σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες αυτοκινητόδρομων, είναι αμφίβολο αν οι κάτοχοί τους έχουν δίπλωμα οδήγησης και επιπλέον κινούνται εκεί που δεν θα έπρεπε: σε δρόμους και λεωφόρους που συχνά δεν ακολουθούν τους κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας, αφού ένα πατίνι δεν είναι όχημα, είναι διασκέδαση. Αμερικανόφερτο γαρ μα με τους ελληνικούς “κανόνες” ωστόσο. Αντί των πεζοδρομίων, βγήκαν στους δρόμους. Αν κάποιος υπεύθυνος διαβάζει και έχει συναίσθηση του θανατηφόρου κινδύνου, ας κάνει νομοθεσία.

– Νομοθετήθηκε ο γάμος των ομόφυλων. Κάτω από άλλες συνθήκες θα έλεγα οκ, και τι έγινε; Έλα όμως που έγινε γιατί ο γάμος θεσμικά είναι γάμος ως μέσο τεκνοποίησης άρα και υιοθεσίας με σκοπό την ομαλή εξέλιξη της κοινωνίας. Όταν ήμουν καθηγήτρια παρέχοντας μαθήματα έκθεσης, έλεγα από τα πρώτα μαθήματα στους υποψήφιους φοιτητές μου “ό,τι συμβαίνει στον κόσμο είναι αποτέλεσμα της οικογένειας. Πυρήνας των κοινωνιών είναι η οικογένεια και αναλόγως του τρόπου που κινείται η οικογένεια θα επεκταθεί η επίδρασή της σε επίπεδο αρχικά γειτονικό, ευρύτερα κοινωνικό, εθνικό, παγκόσμιο”. Αν αυτό ισχύει, αν οι ομόφυλοι υιοθετούν παιδιά των οποίων η εικόνα είναι δυο μαμάδες, δυο μπαμπάδες, αν η τεκνοποίηση γίνεται με τρόπο τεχνητό και μη φυσιολογικό, απλώς θα μιλάμε για ασέβεια στην ανθρώπινη υπόσταση, ύβρη προς το φυσιολογικό.  Ασχοληθήκαμε πάρα πολύ για κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πιο ήρεμα. Ας κάνει ο καθένας ό,τι θέλει στο κρεββάτι του, γιατί θα πρέπει αυτό να γίνει νομοσχέδιο, δεν το κατανοώ. Ή μάλλον το κατανοώ, μα αναλογίζομαι και τις επιπτώσεις.  Ίσως να προκύψουν σπουδαίοι άνθρωποι από τους ομόφυλους οικογενειάρχες, είναι σπουδαίο να έχει κάποιος την ελευθερία της επιλογής, ωστόσο χρέος τους είναι να ξεκαθαρίζουν στα παιδιά τους ότι η φύση είναι άρρεν και θήλυ. Αν αυτό δεν γίνει, αυτομάτως πηγαίνουμε στην νέα μορφή ανθρώπινης κοινωνίας με αμφίβολα αποτελέσματα. Και το θετικό στο νομοσχέδιο των ομόφυλων είναι η δυνατότητα της επιλογής. Και αφού αυτή η επιλογή παίζει στην σκακιέρα, ίσως και ποτέ να μην χρησιμοποιηθεί. Νόμος της ανθρώπινης φύσης αυτός. Ζητώ ό,τι δεν μπορώ να έχω. Είναι θέμα αντίληψης. Όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Το θέμα μας δεν είναι αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι περισσότερο ικανή από τον ανθρώπινο παράγοντα, μα ποιος ρυθμίζει την μηχανή της τεχνητής νοημοσύνης.  Αλλά όλα αμερικανόφερτα… οι ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές και λοιποί του κλάδου θα έχουν δουλειά για τις επόμενες δεκαετίες. Γιατί σε βάθος βάθος ίσως όλα είναι μπίζνες.

– Τεχνητή Νοημοσύνη. Η επιστημονική κοινότητα έχει κάνει θραύση. Και μαζί και οι Κινέζοι. Η Αμερική αποδημοκρατικοποιείται ως φαίνεται και είναι επίφοβες οι εκλογές του 2024 για την Δημοκρατία στον κόσμο, η Ευρώπη δυτικότροπη και πάντα ανοιχτή σε κάθε νέο φρούτο χωρίς να παίρνει τα ηνία και η Ασία εργάζεται πολλές δεκαετίες αθόρυβα σηκώνοντας όχι απλώς το κεφαλάκι, μα βάζοντας την μπότα της επιστημονικά και κατεπέκτασιν κυριαρχικά σε κάθε τομέα. Ρυθμίζει τις εξελίξεις! Ποιά; Η Κίνα!!! Αν τα ρομπότ δεν έχουν δημοκρατικούς προγραμματιστές, είναι αμφίβολο το μέλλον της ανθρωπότητας. Αν τα ρομπότ δεν έχουν ισορροπημένους ψυχικά και νοητικά προγραμματιστές, είναι αμφίβολο το μέλλον της ανθρωπότητας. Γενικώς, ζούμε την περίοδο του αμφίβολου μέλλοντος της Ανθρωπότητας. Όλα εξαρτώνται από τις μηχανές. Αν ο κόσμος προγραμματιστεί να λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο ηθικής, σεξουαλικής, διατροφολογικής κ.ο.κ. συμπεριφοράς, θα αλλάξει δια παντός η ανθρώπινη φύση, δηλαδή θα χαθεί η αυτονομία, η αυτοτέλεια, η ελευθερία της. Αυτό που η Ορθοδοξία αποκαλεί “αυτεξούσιο”. Τι θέλουμε, επομένως; Έναν κόσμο αυτεξούσιο ή προγραμματισμένο; Υπό αυτήν την έννοια το νομοσχέδιο περί ομόφυλων καλώς υπεγράφει, αλλά αν το δούμε ολιστικά, μεγαλύτερη καταπίεση από την νομοθεσία δεν υπάρχει. Γιατί ο νομοθέτης νομοθετεί, εκέι που δεν υπάρχει Ηθική και Αυτοσεβασμός.  Ή εκεί που θέλει να επιβληθεί. Ίδετε νομοθέτες των ασιατικών κρατών.

– Το Τραμ είναι γραφικό; Ναι, και απολύτως επικίνδυνο. Τα Τέμπη πάντα θα θυμίζουν τις ελλείψεις της ανθρώπινης ευθύνης, (ίσως η Τεχνητή Νοημοσύνη να έκανε το θαύμα της; ), όπου εκτός των άλλων ξαναείδαμε με άλλο μάτι ότι η …σούπερ μοντέρνα και προχώ Ελλάδα διατηρεί τις σιδηροδρομικές ράγες ενεργές μέσα στο κέντρο των πόλεων. Και ήρθε το παμπάλαιο Τραμ, που περνά μέσα από τους δρόμους της Αθήνας κοντά σε πλατείες, καταστήματα, σχολεία, πάρκα σε όλα τα σημεία αφύλακτο και τον οδηγό να χτυπά το καμπανάκι αν δει τον πεζό να περνά. Τραγικό. Έχουν καταγραφεί και θύματα.  Απορώ πώς οι κάτοικοι των περιοχών που διελαύνει το Τραμ το δέχονται. Εδώ… δεν έχουμε νομοσχέδιο;

– “Το Παλτό” του Νικολάι Γκόγκολ παίζεται στο Θέατρο “Αργώ”, στο Μεταξουργείο. Το έργο και η ερμηνεία του Θοδωρή Γκόγκου  είναι συγκλονιστικά. Αν θέλετε να δείτε κάτι διαφορετικό και να διαπιστώσετε ότι όλοι μας  είμαστε μέσα στο Παλτό στοιχειωμένοι και απολύτως ανελεύθεροι, αξίζει να παρακολουθήσετε την εβδομηντάλεπτη παράσταση του χειμμαρώδους μονόλογου. Μην φοβηθείτε από την υπόγεια σκηνή, είναι πλήρως ασφαλής. Απολαύστε ένα από τα ρωσικά αριστουργήματα, δεδομένου ότι αυτά θα έχει να επιδείξει στο μέλλον η Ρωσία και μόνο αυτά. Ας μην ασχοληθούμε επί του παρόντος με το θρησκευτικό “πραξικόπημα” που έπραξαν λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν θα τελειώσουμε ποτέ…

– Αγαπώ τόσο πολύ και θαυμάζω ακόμα περισσότερο τον Κώστα Τουρνά. Ό,τι πιο αυθεντικό, ευαίσθητο και προχωρημένο για την εποχή του, πάντα σεμνός και γελαστός, ένας υπέροχος καλλιτέχνης και αν κρίνω από το πρόσωπό του (οι Κινέζοι λένε ότι μετά τα 50 έχουμε το πρόσωπο που μας αξίζει) είναι και υπέροχος άνθρωπος. Ήταν από τους πολυπαιγμένους μου στις ραδιοφωνικές εκπομπές μου. Απολαύστε τον.

Καλό υπόλοιπο μηνός Φεβρουαρίου, αγαπημένες και αγαπημένοι!

Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά,

17 Φεβρουαρίου 2024

SHARE
RELATED POSTS
Ραντεβού στις 21 Μαΐου 2016, της Τζίνας Δαβιλά
sunrise-1756274_960_720.jpg
Γαλαξιακός Δεκέμβρης, όσο πιο ψηλά τόσο πιο σοφά [video], της Τζίνας Δαβιλά
Στο ύψος μιας δυσκολότατης περίστασης, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.