Βιβλίο

Διαβάζοντας: Γιαννούλης Χαλεπάς: ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής, του Άγγελου Κουτσούκη

Spread the love

 

Ο  Άγγελος Κουτσούκης είναι Ραδιοφωνικός Παραγωγός και Δημοσιογράφος.

 

Βιβλιοπρόταση: Άγγελος Κουτσούκης: “Ο άνθρωπος που έμενε στον Φάρο” από τις εκδόσεις Φίλντισι

Ένα διαφορετικό βιβλίο που έχει να κάνει με τον μύθο της νεοελληνικής γλυπτικής, τον περίφημο Γιαννούλη Χαλεπά.

Και λέω διαφορετικό γιατί επί της ουσίας πρόκειται για κόμικ. Την εικονογράφηση έκανε ο Θανάσης Πέτρου και το κείμενο ο Δημήτρης Βανέλλης. Πολύ πετυχημένα, κατάφεραν να αποδώσουν την τραγική ζωή του σημαντικότερου Έλληνα γλύπτη σε ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. Ένα βιβλίο που, πέρα από το ενήλικο κοινό, θα μπορούσε να διαβαστεί και από παιδιά και εφήβους.

Λένε ότι η ιδιοφυΐα βρίσκεται πολύ κοντά στην παράνοια. Πράγματι, αρκετοί μεγάλοι καλλιτέχνες κατέληξαν σε ιδρύματα με αμφίβολη θεραπευτική αξία. Στη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά όμως, του σημαντικότερου ίσως Νεοέλληνα γλύπτη, δεν υπάρχουν μόνο μια ελπιδοφόρα άνοιξη και μια κατάβαση στην κόλαση. Υπάρχει και μια αναπάντεχη ανάσταση, μια απρόσμενη επανεμφάνιση της ιδιοφυΐας, η οποία μάλιστα μας έδωσε έργα πολύ πιο προσωπικά από τα παλιά. Η βασανισμένη του ζωή-ακόμα και μετά την αναζωπύρωση της δημιουργικότητας-είναι που μας συγκίνησε τόσο πολύ, γι΄αυτό και προσπαθήσαμε να τη μεταφέρουμε σε εικόνες. Μερικοί πιστεύουν ότι ο Χαλεπάς είναι κάτι σαν άγιος. Ποιός ξέρει; Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία του δεν μοιάζει με καμιά άλλη

γράφουν οι δημιουργοί στο οπισθόφυλλο του σκληρόδετου βιβλίου.

Και η αλήθεια είναι ότι η ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά δεν μοιάζει με την ζωή κάποιου άλλου καλλιτέχνη, τουλάχιστον στον Ελλαδικό χώρο. Γεννημένος στην Τήνο με το ταλέντο της γλυπτικής, κατάφερε, παρά την κόντρα της οικογένειάς του, να γίνει αυτό που ήθελε:Γλύπτης. Οι αναποδιές όμως της ζωής του τον έφεραν στο φρενοκομείο της Κέρκυρας. Το ταλέντο του ποτέ δεν τον εγκατέλειψε, όμως η ζωή έγινε τραγικά δύσκολη γι΄αυτόν. Το βιβλίο περιγράφει με ευαισθησία και αγάπη κάθε βήμα της ζωής του ,με έναν τρόπο σχεδόν συγκινητικό.

Ο Μ.Ηulot έγραψε για αυτή την έκδοση στην Lifo: Από την πρώτη στιγμή που το πιάνεις στα χέρια σου, καταλαβαίνεις ότι το εικονογραφημένο μυθιστόρημα των Θανάση Πέτρου και Δημήτρη Βανέλλη με τη ζωή «του μύθου της νεοελληνικής γλυπτικής» Γιαννούλη Χαλεπά είναι ένα από τα πιο σημαντικά κόμικς που έχουν βγει ποτέ στην Ελλάδα. Εικαστικά είναι άψογο: εξαιρετικό σχέδιο, πίνακες που λειτουργούν ως «ιντρελούδια», κτίρια, πρόσωπα, περιβάλλον, όλα μελετημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, αλλά και εμβόλιμα αποσπάσματα από εφημερίδες της εποχής και επίσημα έγγραφα που πιστοποιούν τα γεγονότα της ζωής του Χαλεπά που αφηγούνται οι δύο δημιουργοί και το κάνουν ένα έργο ολοκληρωμένο για την πολύ ιδιαίτερη περίπτωση του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη, που δύσκολα ξεχωρίζεις πού τελειώνει η ιδιοφυΐα και πού ξεκινάει η παράνοια. Το μικρού μεγέθους (για κόμικ) «Γιαννούλης Χαλεπάς» είναι μία πολυτελής έκδοση 176 σελίδων με σκληρό εξώφυλλο και σκίτσο ασπρόμαυρο του Θανάση Πέτρου με αποχρώσεις του γκρι που παραπέμπει στα χρώματα του σμιλεμένου μάρμαρου, χωρισμένη σε τρία κεφάλαια με τίτλους «Ελπίδες», «Άβυσσος» και «Ανάσταση».

Πρόκειται γιά ένα συγκλονιστικά γραμμένο και εικονογραφημένο κόμικ, που περιγράφει μια συγκλονιστική ζωή. Αυτή του Γιαννούλη Χαλεπά. Ενός ανθρώπου που μπορεί η ζωή να του έδωσε το μεγάλο ταλέντο, αλλά τον βασάνισε όσο λίγους καλλιτέχνες από αυτούς που γνωρίζουμε.

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
100 βιβλία του Βαγγέλη Παυλίδη δώρισε στους μαθητές της Δ/βάθμιας ο Βουλευτής Δ/σου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης
Διαβάζοντας: «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» της Λένας Διβάνη, του Άγγελου Κουτσούκη
Γιώργος Αρκουλής: νέο βιβλίο με τίτλο “Ιστορία γράφουν και οι Δεύτεροι”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.