Υγεία

Γιατί ροχαλίζω;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Το ροχαλητό δεν είναι μόνο ενοχλητικό αλλά αποκαλύπτει πολλά για την υγεία μας. Μήπως ο οργανισμός μας θέλει να…ξυπνήσουμε; Ας ξεκινήσουμε διακριβώνοντας την αιτία του ροχαλητού που δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα.

Το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται σε συσσώρευση λίπους γύρω από το λαιμό, σε εμπόδια που συναντά ο αέρας στη ρινική κοιλότητα ή σε αποδυνάμωση των μυών του λαιμού με αποτέλεσμα τα τοιχώματά του να κλείνουν κατά τον ύπνο. Ροχαλητό όμως προκαλεί και η λάθος θέση των οστών στη σιαγόνα με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στους μυς της σιαγόνας ή το ενδεχόμενο οι ιστοί των αεραγωγών (εσωτερικά στην μύτη) να αγγίζουν ο ένας τον άλλο. Μπορεί να οφείλεται και στη θέση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου: ίσως κοιμάστε ανάσκελα και η γλώσσα πέφτει προς το πίσω μέρος του στόματος. Και η κατανάλωση αλκοόλ ή ουσίας  που έχει χαλαρώσει τους μυς του λαιμού, ενοχοποιείται για το ροχαλητό.

Υποφέρω από υπνική άπνοια!

Αν το δυνατό ροχαλητό διακόπτεται ξαφνικά για κάποια δευτερόλεπτα, η αναπνοή σας σταματά, ξυπνάτε και προσπαθείτε να πάρετε ανάσα, το  φαινόμενο ονομάζεται αποφρακτική άπνοια ύπνου. Εκδηλώνεται όταν οι μαλακοί ιστοί στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν και προσωρινά μπλοκάρουν τον αεραγωγό. Ανάλογα με την συχνότητα των επεισοδίων η άπνοια χαρακτηρίζεται  ήπια, μέτρια ή σοβαρή και αφορά όλες τις ηλικίες, ακόμη και εφήβους και παιδιά.

Σύμφωνα με έρευνες, η μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρκίνου. Την έχουν συσχετίσει με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, υπέρτασης και καρδιοπάθειας ενώ συναντάται συχνότερα σε υπέρβαρα άτομα. Όσοι πάσχουν πιθανά να εκδηλώσουν και πρόωρη απώλεια μνήμης. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να μην τροφοδοτεί τα όργανα με το απαραίτητο οξυγόνο ενώ καθιστά εύθραυστα τα κόκκαλα: στερώντας το οξυγόνο από το σώμα, αφήνει ελεύθερο το πεδίο για οστεοπόρωση. Στα παιδιά επηρεάζει τον ύπνο και τη συμπεριφορά τους προκαλώντας υπερκινητικότητα, νευρικότητα και κόπωση. Ταυτόχρονα ο οργανισμός του παιδιού είναι πιο ευαίσθητο στο  να εκδηλώσει πνευμονία,  υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια. Η υπνική άπνοια έχει συνδεθεί επιστημονικά και  με επιπλοκές στον τοκετό (πρόωρη γέννα, προεκλαψία), μειωμένη σωματική ανάπτυξη του βρέφους και διαβήτη κύησης.

Το αλκοόλ και το κάπνισμα λειτουργούν επιβαρυντικά ενώ η κληρονομικότητα είναι πιθανό να συντελεί στην εμφάνιση της.  Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται μέσα από μία εξέταση που  διενεργείται σε εξειδικευμένα εργαστήρια ύπνου, από ειδικούς πνευμονολόγους και απαιτεί την παραμονή σας στο εργαστήριο όλη τη νύχτα.

Αν το σύνδρομο είναι ήπιας ή μέτριας μορφή, τα συμπτώματα χάνοντας βάρος, κόβοντας το τσιγάρο, ελαττώνοντας την καφεΐνη, αποφεύγοντας αλκοόλ, ηρεμιστικά αλλά και τα μεγάλα γεύματα λίγο πριν κοιμηθείτε. Μην κοιμάστε σε ύπτια αλλά σε πλάγια θέση. Όταν η κατάσταση είναι σοβαρότερη, αποτελεσματική θεωρείται η εφαρμογή μιας ειδικής συσκευής, μέσω της οποίας διοχετεύεται αέρας υπό πίεση- με ειδική ρινική μάσκα- ο οποίος αποτρέπει τις άπνοιες και τις επιπλοκές τους. Σπανίως και για ειδικές περιπτώσεις συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός γιατρός έχει τον πρώτο λόγο.

Επισκεφθείτε το γιατρό αν…

Ροχαλίζετε βαριά.  Για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο μήνες.

Υπνηλία και κούραση. Αν το αισθάνεσθε κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος.

Βήχετε ή πνίγεστε κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τροφές που βοηθούν να παραμένει ανοιχτή η αναπνευστική οδός είναι:

Γάλα σόγιας. Η δυσανεξία στη λακτόζη του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να εντείνει το ροχαλητό

Μέλι. Καταπραΰνει το λαιμό και διευκολύνει την αναπνοή.

Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα. Έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη φράση όπως και το ψάρι  και το κρεμμύδι.

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος (www.akoslife.com)

SHARE
RELATED POSTS
Ποιες τροφές αγαπούν τα δόντια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Όταν η τουαλέτα «πέφτει μακριά»…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Έχουν και οι άνδρες κλιμακτήριο;, του Δρ Σπυρίδωνος Γκούβαλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.