Tuesday, Mar 19, 2024

Υγεία

Σοφοί μετά το Πάσχα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Μετά τη Σαρακοστή, συνήθως επιστρέφουμε στην κρεοφαγία και στα λιπαρά. Έτσι όμως εξανεμίζουμε σύντομα τα οφέλη που αποκομίσαμε από την αποχή μας από κορεσμένα λίπη και ζωικά λιπαρά. Φέτος, ας βελτιώσουμε το διατροφικό μας προφίλ για να θωρακίσουμε την υγεία μας, μένοντας μακριά από κακές μας συνήθειες.

Όσπρια και λαδερά φαγητά. Η καλύτερη επιλογή κάθε εποχή. Τα όσπρια περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες- κυρίως άμυλο και διαλυτές φυτικές ίνες- βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Πάντως, το μούλιασμα και το μαγείρεμά τους ελαττώνουν την περιεκτικότητά τους σε μέταλλα, βιταμίνες, κάποια αμινοξέα αλλά και φυτικά οξέα. Οι πολυφαινόλες τους είναι αντιοξειδωτικές και προστατεύουν από καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη αλλά και νεοπλασίες. Οι σαπωνίνες και οι ολιγοσακχαρίτες των οσπρίων, μειώνουν τη χοληστερίνη.

Φρούτα και λαχανικά. Αποτοξινώνουν τον οργανισμό και μειώνουν χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.

Φυτικές ίνες, βιταμίνες,  μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βελτιώνουν τη λειτουργία του οργανισμού.

Μονοακόρεστο λίπος. Ελαιόλαδο, ταχίνι και ξηροί καρποί είναι πολύτιμο όπλο, αρκεί να μην τα υπερκαταναλώνουμε γιατί αν και ωφέλιμα μας φιλοδωρούν με αρκετές θερμίδες.

Θαλασσινά. Το σελήνιο και τα  ω-3 λιπαρά τους βελτιώνουν την καρδιακή και νευρομυϊκή λειτουργία και αποτελούν πηγή βιταμίνης Β12 και σιδήρου.

Βιταμίνη C. Χυμός λεμονιού ή εσπεριδοειδών-  μεγιστοποιεί την απορρόφηση του σιδήρου  που περιέχεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα.

Κρέας: ναι μεν αλλά…

Καμία τροφή δεν συνιστά κίνδυνο αν δεν υπερβάλουμε στην κατανάλωσή της.

Αρνάκι. Η πέτσα περιέχει υψηλές ποσότητες κορεσμένου λίπους, σε αντίθεση με το μπούτι, που είναι το πιο άπαχο τμήμα. Οι  πουρίνες του, αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα άρα και τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Παρόλα αυτά, το κρέας του αρνιού  ενδυναμώνει μύες και νευρικό σύστημα επειδή περιέχει σίδηρο, πρωτεΐνη και βιταμίνες συμπλέγματος Β.

Κατσικάκι. Καλύτερη διατροφική επιλογή σε σχέση με το αρνί με λιγότερες θερμίδες και λίπος. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικό συνένζυμο Q10 που μειώνει την κακή χοληστερόλη ενώ η L-καρνιτίνη του, μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια, όπου διασπώνται και δίνουν ενέργεια. Το γ-λινολεϊκό οξύ του, βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ.

Κρέας με πολύ χυμό λεμονιού.  Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου και εξουδετερώνει τις καρκινογόνες νιτροζαμίνες, που παράγονται από το ψήσιμο στα κάρβουνα.

Πότε το κρέας είναι επικίνδυνο;

Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες, οι οποίες, όταν διασπώνται, δημιουργούνται αμινοξέα, που με τη σειρά τους διασπώνται σε άλλα στοιχεία. Κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών, απελευθερώνεται αμμωνία, η οποία αποβάλλεται από τα ούρα, με τη μορφή ουρίας. Για ν’ απελευθερωθεί η ουρία, ο οργανισμός χρησιμοποιεί κάποια ένζυμα. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών – σε περιόδους όπως η νηστεία-  μειώνει και τα ποσοστά έκκρισης αυτών των ενζύμων, εφόσον το σώμα μας δεν τα χρειάζεται σε ποσότητες. Όταν λοιπόν καταναλώσουμε απότομα υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνούχων τροφίμων, τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να διαχειριστεί το πλεόνασμα της αμμωνίας, με αποτέλεσμα να διαχέεται η περίσσια αμμωνία στο αίμα και να μην αποβάλλεται. Συνέπεια όλων αυτών είναι η δυσπεψία και η τοξικότητα. Αν νηστέψαμε την Σαρακοστή, η απότομη κατανάλωση και σε μεγάλες ποσότητες,  τροφών που στερηθήκαμε όπως κρέας, τυριά και λιπαρά, μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά,  διάρροια αλλά και μετεωρισμό («φούσκωμα» της κοιλιάς). Μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα κρέας και αυγό: ο συνδυασμός, καθιστά την πέψη δυσκολότερη. Για να χορτάσετε αλλά και να πάρετε την απαραίτητη ενέργεια, καταναλώστε υδατάνθρακες (πατάτα, ρύζι και ψωμί) και σαλατικά: τα τελευταία λόγω των φυτικών ινών τους προκαλούν αίσθημα κορεσμού και εμποδίζουν να υπερκαταναλώσετε κρέας.

Τώρα που άνοιξε ο καιρός, για να χωνέψετε ευκολότερα, μην ξαπλώσετε αμέσως στον καναπέ! Κάντε έναν περίπατο και το στομάχι σας θα το εκτιμήσει!

SHARE
RELATED POSTS
“Ο Μπολσονάρο θέλει το κέρδος, αλλά ο Αμαζόνιος αφορά όλο τον κόσμο” – Τι λέει ο Γιώργος Παπανδρέου
Μου λείπει βιταμίνη Β12 ή μαγνήσιο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τί είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.