Tuesday, Mar 19, 2024

Υγεία

Πώς θ’ αποκτήσει το παιδί μου χαρά και υγεία;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Σκεφθείτε ότι το παιδί σας είναι ένας…άγραφος πίνακας, έτοιμος να γεμίσει από πληροφορίες. Φροντίστε τα ερεθίσματα που θα δεχθεί ν’ αποτελούν τη βάση της υγιούς και ισορροπημένης ενήλικης ζωής του.

Πρωινό. Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας γιατί μάς τροφοδοτεί με την απαιτούμενη ενέργεια. Αν έχουν χρόνο στη διάθεσή τους, θα το απολαύσουν. Αρκεί να ξυπνήσουν έγκαιρα.  Ναι στα δημητριακά ολικής άλεσης, το γάλα και τα φρούτα. Όχι στη ζάχαρη και στα γλυκά.

Ισορροπημένη διατροφή. Οι σωστές επιλογές κατακτούνται από μικρή ηλικία. Όχι στις επεξεργασμένες τροφές, ελάχιστη  ποσότητα σε ζάχαρη και αλάτι, πολλά φρούτα και λαχανικά. Εξορίστε τα αναψυκτικά από το ψυγείο και μην αγοράζετε γλυκά του εμπορίου: φτιάξτε κάτι σπιτικό που θα είναι απείρως πιο υγιεινό. Και κάτι ακόμη: τα πολύχρωμα πιάτα είναι διασκεδαστικά: δώστε χρώμα με φρούτα και λαχανικά. Μην τα πιέζετε να φάνε ή να μη φάνε και μη χρησιμοποιείτε την τροφή ως μέσο ανταμοιβής ή τιμωρίας.

Να πίνει νερό. Μάθετε στο παιδί σας να σβήνει τη δίψα του με νερό και όχι με αναψυκτικά. Δώστε όμως κι εσείς το καλό παράδειγμα. Ο οργανισμός χρειάζεται ενυδάτωση όλες τις εποχές του χρόνου.

Ν’ «ακούει» το σώμα του. Να τρώνε όταν πεινούν ενώ όταν αισθάνονται κάποια ενόχληση να την αναφέρουν. Η πρόληψη ισχύει και για τα παιδιά: επισκέψεις στον οδοντίατρο και εξετάσεις αίματος είναι απαραίτητα. Επιπρόσθετα, ο παιδίατρος πρέπει να παρακολουθεί την ανάπτυξή τους και να δώσει οδηγίες για τον έγκαιρο και ολοκληρωμένο εμβολιασμό τους.

Βούρτσισμα δοντιών. Δεν χωρά καμιά δικαιολογία για να την αμελούν, πρωί και βράδυ.  Η οδοντόκρεμα πρέπει να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο και καλό είναι να τα βοηθάμε μέχρι την ηλικία των 8 ή 9 ετών.

Ηλεκτρονικές δραστηριότητες με μέτρο. Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική οθόνη-υπολογιστής, τάμπλετ ή τηλεόραση- πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Το πολύ δύο ώρες κάθε μέρα. Τα παιδιά αισθάνονται ασφαλέστερα όταν λειτουργούν μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Τα όρια δεν είναι απαραίτητα δυσάρεστα, αρκεί οι γονείς να έχουν το σθένος και την υπομονή, χωρίς όμως να φτάνουν σε ακρότητες.

Κίνηση. Μια βόλτα στη φύση ή κάποιο άθλημα είναι απαραίτητα για  ένα υγιή και ισορροπημένο οργανισμό. Βρείτε αφορμές για να βγαίνουν τα παιδιά από το σπίτι, χωρίς την…ηλεκτρονική τους αρματωσιά.

Καλός ύπνος. Το κλειδί είναι να κοιμούνται κάθε βράδυ συγκεκριμένη ώρα, ακόμη κι αν διαμαρτύρονται ότι δεν νυστάζουν. Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον δέκα ώρες το 24ωρο και οι έφηβοι έως 8-9. Έτσι θα έχουν καλύτερη διάθεση και θα αποδίδουν καλύτερα στις υποχρεώσεις τους.

Κοινωνικότητα. Οι φιλίες είναι απαραίτητες για τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού, αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας είναι μελαγχολικό ή έχει τάσεις απομόνωσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διευρύνετε τους ορίζοντές του. Να μην περιορίζεται στα μαθήματα του σχολείου. Να διαβάζει βιβλία, ν’ αναζητά πληροφορίες και να εμπλουτίζει τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντά του. Αν έχετε τη δυνατότητα, ταξιδέψτε με το παιδί σας και βοηθήστε το ν’ ανακαλύψει τον κόσμο: να περιπλανηθεί σε μουσεία και να γνωρίσει τις κουλτούρες άλλων λαών, ώστε να μην τρομάζει από το διαφορετικό. Αναθρέψτε με λίγα λόγια, έναν αυριανό πολίτη του κόσμου.

Ασχοληθείτε μαζί του. Οι γονείς, πολλές φορές, δίνοντας αγώνα να διασφαλίσουν τα απαραίτητα για το παιδί, αμελούν να του αφιερώσουν χρόνο, να συζητήσουν μαζί του και το σημαντικότερο: να το ακούσουν. Μέσα από τη συζήτηση, το παιδί θα διαμορφώσει τον κώδικα αξιών του. Προετοιμάστε το για τις δυσκολίες της ζωής. Να μην απελπίζεται από τις κακοτυχίες και να έχει το σθένος να διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Μήπως είμαι κακό παράδειγμα για το παιδί μου;

Οι γονείς έχουν τη μερίδα του λέοντος για τις συνήθειες που θ’ αποκτήσουν τα παιδιά τους, κυρίως κατά την κρίσιμη πρώτη δεκαετία τους. Κι επειδή η καθημερινότητα κρύβει παγίδες, ας εξετάσουμε προσεκτικά τη συμπεριφορά μας.

Αρνητικά σχόλια. Αν διαρκώς ψέγετε τον εαυτό σας είτε για την εμφάνισή σας είτε για τις λάθος επιλογές σας και τα παιδιά σας θα μάθουν να λειτουργούν αντίστοιχα: ν’ αναζητούν το ελάττωμα για να «μαστιγώσουν» τον εαυτό τους. Έτσι όμως, γκρεμίζεται η αυτοπεποίθησή τους.

Ενθαρρύνετε τα. Μην είστε απαιτητικοί όσον αφορά τις επιδόσεις του. Εγκωμιάστε τα καλά του στοιχεία για να πάρει δύναμη και να διορθώσει τις  ατέλειές του. Μην είστε απορριπτικοί.

Η σχέση σας με το φαγητό. Αν στα δύσκολα καταφεύγετε στο ψυγείο,  το ίδιο θα κάνει και το παιδί σας, Αν τρώτε υγιεινά και κοιμάστε αρκετά, θ’ ακολουθήσει το πρότυπό του.

Η στάση ζωής. Αν αντιμετωπίζετε τις αναποδιές ψύχραιμα, του μαθαίνετε να μην πανικοβάλλεται.

Αφιερώστε του χρόνο. Μην αφαιρείστε όταν σας μιλά.

Ηλεκτρονικοί κανόνες για όλους. Δεν θα ξεκολλήσει από το play station αν συνεχώς μιλάτε στο τηλέφωνο και στέλνετε μέηλ.

Μην τσακώνεστε. Λύστε τις διαφορές σας μακριά απ’ τα παιδιά.

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί είναι απαραίτητη η αποτοξίνωση;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Αντιμετωπίζονται οι ανοιξιάτικες αλλεργίες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς ν’ αντιμετωπίσω τη δυσκοιλιότητα με φυσικό τρόπο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.