Υγεία

Οι… παγίδες του κορωνοϊού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Οι νέες συνθήκες διαβίωσης και συμπεριφοράς μας, οι οποίες προέκυψαν από την επέλαση του κορωνοϊου, κρύβουν κινδύνους όχι μόνο για τη σωματική αλλά και για την ψυχική μας υγεία. Η κατάσταση επιβάλει να είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να μην κινδυνέψουμε εμείς αλλά και τα αγαπημένα μας πρόσωπα: πάντα με ψυχραιμία και η υπομονή.

Η εύκολη μετάδοση του ιού, επιβάλει να είμαστε προσεκτικοί. Ωστόσο αν και θέλουμε να πειθαρχήσουμε, οι παγίδες της καθημερινότητας είναι πολλές, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους στους οποίους θα κινηθούμε για τα απαραίτητα.

Να τί μπορεί να μην προσέξουμε:

Γάντια. Τα γάντια που ορθώς φοράμε κατά την κίνησή μας σε εξωτερικούς χώρους, ενίοτε προσφέρουν μία αίσθηση ασφάλειας, που μπορεί να αποβεί μοιραία. Κι αυτό γιατί οι ασυναίσθητες κινήσεις που θα κάνουμε, μπορεί να συμβάλουν στη διάδοση του ιού. Για παράδειγμα αν αγγίξουμε τα μαλλιά μας με τα γάντια: είναι μία επικίνδυνη κίνηση δεν γνωρίζουμε το ιικό φορτίο τους. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις κινήσεις μας. Στο σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να πληρώσουμε άρα να βγάλουμε από την τσάντα μας το πορτοφόλι και στη συνέχεια να το επιστρέψουμε στη θέση του. Η τσάντα, αποτελεί ούτως ή άλλως εστία μικροβίων: αν κάνουμε τη συγκεκριμένη κίνηση την επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο, όπως επίσης και το πορτοφόλι μας. Απολυμαίνουμε προσεκτικά όλα τα αντικείμενα, πριν τα επανατοποθετήσουμε στην τσάντα μας.

Προσωπικά αντικείμενα. Στα…υπεράνω υποψίας αντικείμενα, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στη διάδοση του ιού, αν δεν τα απολυμαίνουμε τακτικά και προσεκτικά, ανήκουν το κινητό- όταν θα απαντήσουμε καθ’ οδόν σε μία κλήση- τα κλειδιά μας- όταν θα τα βγάλουμε από την τσάντα για ν’ ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού- αλλά και πολλά ηλεκτρονικά αντικείμενα τα οποία έχουμε μαζί μας εκτός σπιτιού: από την ηλεκτρονική ατζέντα μέχρι το τάμπλετ μας. Εξίσου προσεκτικά απολυμαίνουμε εντός σπιτιού και το σταθερό τηλέφωνο αλλά και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας. Δεν είναι μόνο η τουαλέτα και τα έπιπλα της κουζίνας, τα οποία πρέπει να καθαρίζουμε ευλαβικά! Τις ηλεκτρονικές συσκευές, χρησιμοποιούν συχνά και τα παιδιά, τα οποία πρέπει να εκπαιδευθούν ανάλογα, γιατί όταν θα έρθει η ώρα να βγουν από το σπίτι, πρέπει να έχουν παγιώσει συγκεκριμένες συμπεριφορές, που θα τα βοηθήσουν να προστατεύσουν την υγεία τους.

Αμαρτωλά… σνακς. Η ανία που νοιώθουμε από τον πολυήμερο εγκλεισμό, συχνά οδηγεί σε… ανθυγιεινή εκτόνωση, με σνακς που σε ώρα πειρασμού θα προμηθευθούμε από το σούπερ μάρκετ. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ανοίξετε ένα σακουλάκι τσιπς, σκεφθείτε τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη σας, που καραδοκούν να πάρουν την ανιούσα. Είναι σημαντικό την περίοδο του εγκλεισμού μας, να τρεφόμαστε σωστά και να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από επιπλέον κιλά, που θα τον επιβαρύνουν.

Διαπροσωπικές σχέσεις. Τα…συναισθηματικά ερείπια είναι εξίσου επώδυνα με έναν υπό κατάρρευση οργανισμό. Οπλιστείτε με υπομονή και κατανόηση και αποφύγετε τις οικογενειακές εντάσεις. Βοηθήστε τα παιδιά να διαχειριστούν δημιουργικά τον εγκλεισμό τους και διατηρείστε ένα ήρεμο κλίμα μέσα στο σπίτι, που θα βοηθήσει τις μέρες και τις ώρες να κυλήσουν γρηγορότερα. Διατηρείστε σταθερή τηλεφωνική επικοινωνία με άτομα τρίτης ηλικίας, τα οποία είτε βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας και ανησυχούν είτε μένουν μόνα στο σπίτι τους. Προσφέρετε ψυχολογική στήριξη σε ανθρώπους που ξέρετε ότι ζουν μόνοι τους. Τώρα, έχετε το χρόνο να μιλήσετε μαζί τους…

Κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Χρησιμοποιείστε τα με σύνεση, όχι για να σπείρετε πανικό και ψευδείς ειδήσεις αλλά για να εμψυχώσετε όσους λόγω χαρακτήρα ή άλλων συνθηκών, αδυνατούν να διαχειριστούν επιτυχώς την κατάσταση.

«Από τα μάτια πιάνεται…»

Επιχειρώντας να προστατευθούμε από τον κορωνοϊό, το βέβαιο είναι ότι δεν επικεντρώνουμε το ίδιο σχολαστικά σε όλα τα σημεία του σώματός. Δεν είναι μόνο η μύτη και το στόμα οι πιθανές πύλες εισόδου του ιού αλλά και τα μάτια μας!

Σύμφωνα με μελέτες, αγγίζουμε το πρόσωπό μας κατά μέσο όρο 11 φορές την ώρα! Οφείλουμε λοιπόν να προστατεύσουμε και την τρίτη πύλη εισόδου του ιού στον οργανισμό μας, φορώντας ειδικά προστατευτικά γυαλιά, ιδιαίτερα αν φροντίζουμε ασθενή με κορωνοϊο. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να βρεθεί ο κορωνοϊός στον βλεννογόνο του ματιού γιατί δεν αποκλείεται η αερογενής διασπορά του, αν βρεθούμε σε χώρο όπου ένα άτομο έχει βήξει ή έχει φταρνιστεί. Αυτός είναι και ο λόγος που το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς, δεν φορά μόνο γάντια και ειδικές στολές αλλά και προστατευτικά γυαλιά.

Προσοχή και στη χρήση γυαλιών ηλίου, που μπορεί να φοράμε σε εξωτερικούς χώρους. Αν, τα βγάζουμε και τα βγάζουμε με τα γάντια προστασίας, τα οποία ωστόσο δεν απολυμάναμε μετά από προηγούμενη «ύποπτη» κίνηση, μπορεί να φέρουμε τον ιό σε επαφή με την βλεννογόνο μεμβράνη, με την οποία είναι επιστρωμένα τα μάτια μας και από εκεί να εισέλθει στον οργανισμό μας.

SHARE
RELATED POSTS
Καρκίνος του οισοφάγου, καθοριστικός ο ρόλος της ακτινοθεραπείας, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
«Κριθαράκι» ή χαλάζιο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Όταν η αναπνοή μας προδίδει, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.