Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Η εκδίκηση των αμνοεριφίων (επιστημονική ανακοίνωση. Διαδώστε), του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Στον Λευτέρη Μιαούλη, τον καλοφαγά

Χαράς ευαγγέλια για τους κτηνοτρόφους μας και τα κτήνη τους τα οποία αναβαθμίζονται εντυπωσιακά, με τις ευλογίες μάλιστα της επιστήμης. Αναμένουμε και τις αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας. Συγκεκριμένα:
Επανάσταση στις διατροφικές μας συνήθειες προκαλούν πρόσφατες δημοσιεύσεις ερευνών τριών αμερικανικών πανεπιστημίων και ενός βρετανικού μετά από εργαστηριακές μελέτες τριών ετών και καταγραφή των διατροφικών συνηθειών 7.000 περίπου ατόμων. Πιο συγκεκριμένα οι ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων Columbia, Harvard, Tuft και Cambridge ανακοίνωσαν στο επίσημο site της American Medical Society πριν μια εβδομάδα ότι στα εντόσθια αμνοεριφίων που ζουν σε φυσικές συνθήκες στα λιβάδια της βαλκανικής χερσονήσου, της Σικελίας, της Μικράς Ασίας αλλά και των νησιών Κύπρου και Σαρδηνίας αναπτύσσεται λόγω του αργού μηρυκασμού πανίσχυρο ένζυμο που σε συνδυασμό με συγκεκριμένη ατροπίνη έχει θαυματουργικές, αντιοξειδωτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, υποβοηθά την λεγόμενη καλή χοληστερίνη αλλά και καταστρέφει εν τη γενέσει τους καρκινογόνα κύτταρα. Έτσι, πληθυσμοί που τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με εντόσθια αιγοπροβάτων, δηλαδή εδέσματα που περιέχουν έντερα, συκώτι, σπλήνες, τμήματα στομάχου δηλαδή πατσά, κοκορέτσι, σπληνάντερο, γαρδούμπες, γαρδουμπάκια, κυπριακή σεφταλιά, adanakebab και λοιπά διαπιστώθηκε πώς σε ποσοστό 75% δεν έχουν προσβληθεί από εμφράγματα, παθήσεις του μυοκαρδίου, χοληστερίνη ούτε έχουν αναπτύξει εστίες καρκίνου! Η ουσία που εντοπίστηκε μετά από τις πολύχρονες και εκτεταμένες έρευνες ονομάστηκε συμβολικά
Cohatuca 1 ( επειδή στο εγγύς μέλλον φαίνεται ότι θα υπάρξει και Cohatuca 2)από τα αρχικά των τεσσάρων πανεπιστημίων τα οποία πραγματοποίησαν τη μελέτη και έδωσαν στην δημοσιότητα τα συμπεράσματά τους. Ήδη στην Αμερική επιχειρηματικοί κολοσσοί που ειδικεύονται στο λεγόμενο fast food όπως τα McDonald’s σχεδιάζουν άμεσα να συμπεριλάβουν στο μενού τους φαγητά που θα περιέχουν εντόσθια αιγοπροβάτων ένα είδος δηλαδή cocoretsiburger καθώς πιστεύουν πως η ευρύτερη δημοσιοποίηση των ανωτέρω επιστημονικών συμπερασμάτων θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και θα δημιουργήσει ριζοσπαστικά καινούργιες διατροφικές συνήθειες. Όπως είναι φυσικό – και λόγω της συμμετοχής του αγγλικού Πανεπιστημίου – αναμένεται ότι και η Ευρώπη θα αντιδράσει ανάλογα και θα άρει τις απαγορεύσεις που είχε στο παρελθόν επιβάλει εναντίον του πατροπαράδοτου, ελληνικού κοκορετσιού, της κατανάλωσης κεφαλιών αρνίσιων κλπ. Οι αμερικανικές εφημερίδες αφού έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στα επιστημονικά αυτά πορίσματα, προτρέπουν παράλληλα τους αναγνώστες τους να καταναλώνουν άφοβα περισσότερα εντόσθια αμνοεριφίων.

Έλληνας εστιάτορας στην Αστόρια δήλωσε στους προχθεσινούς Τimes της Νέας Υόρκης πώς όπως στην Ελλάδα το κοκορέτσι είναι παραδοσιακά το επίσημο πιάτο του πασχαλινού γεύματος έτσι θα μπορούσε να γίνει και το επίσημο πιάτο του αμερικανικού Christmas Eve. Γένοιτο!

Δόκτωρ* Μάνος Στεφανίδης

* Βλέπω συχνά συναδέλφους ιστορικούς τέχνης και λοιπούς τεχνοκριτικούς να υπογράφουν ως ντόκτορ και ζηλεύω. Εγώ δεν το έκανα ποτέ γιατί το θεωρούσα αστείο. Να που ήρθε η ώρα να το χρησιμοποιήσω, για να δώσω μεγαλύτερο κύρος στην ανωτέρω σπουδαία, επιστημονική έρευνα. Προσωπικά θεωρώ πως η ανακάλυψη του ενζύμου αυτού από τους διεθνείς επιστήμονες είναι ανάλογης σημασίας με την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Φωτογραφία: ο δρ. Στεφανίδης σε ανάλογη, επιστημονική ανακοίνωση.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Βραχυκυκλώματα παντού, του Δημήτρη Κατσούλα
Σταύρος Θεοδωράκης από την Αρκαδία: «Να σταλούν στο Ευρωκοινοβούλιο σοβαροί άνθρωποι»
Ομπονό, το άθλιο ρατσιστικό σκίτσο γαλλικού περιοδικού, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.