Πόρτα στις Ανταποκρίσεις

Halloween και η νύχτα των ζωντανών νεκρών, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Alexandra Karakopoulou - Zisser
Spread the love
 

Alexandra Karakopoulou - Zisser

 

 

 

 

 

 

Αλεξάνδρα Καρακοπούλου-Τσίσσερ

 

 

 

 

 

 

wpid-halloween-pumpkin_1_orig.jpg

 
 
Τριάντα μία Οκτωβρίου είναι η μέρα που γιορτάζουν οι περισσότεροι λαοί (ο δυτικός κόσμος), όχι όλοι, το σκοτεινό, μαγικό και ολίγον «πεθαμενατζίδικο» Halloween. Η Βιέννη είναι μια από τις πόλεις που το γιορτάζει πολύ έντονα, χρόνια τώρα. Σε κάθε γωνιά της πόλης και ένα «μυστικιστικό» πάρτι. Κολοκύθες στις βιτρίνες των καταστημάτων, συνοικιακών και μη, μικρά φαντασματάκια, μαύρες γάτες, μάγισσες πάνω σε σκούπες και ο δράκουλας το τιμώμενο πρόσωπο.
 

Εννοείται πως η τηλεόραση έχει αφιερώματα με θέμα το Χαλοουίν, με αποτέλεσμα όλες οι εκπομπές, οι σειρές, τα κινούμενα σχέδια και τα ταλκ σόου να αποκτούν μια τρομακτική στην κυριολεξία όψη, προσπαθώντας να εστιάσουν την προσοχή σε «χαλοουινικές» φραστικές παρασπονδίες ή σε κοστούμια που φορούν λόγω ημέρας. Ας μην ξεχνούμε το ετήσιο Χάλοουιν πάρτι του γερμανικού τοπ μόντελ και παρουσιάστριας Χάιντι Κλούμ στην Νέα Υόρκη, όπου η ίδια ξεπερνάει τον εαυτό της κάθε χρόνο με τις μεταμφιέσεις της. Φέτος μεταμορφώθηκε σε μια αγνώριστη καθωσπρέπει «γιαγιά», με την βοήθεια ειδικών βραβευμένων με Όσκαρ Μάσκας Ταινιών. 

 

 

 halloween-018.jpg

 

 

 

 

Καθώς χάζευα χθες τηλεόραση λοιπόν, αυτή την σκοτεινή νύχτα, πήρε το μάτι μου παλιές ασπρόμαυρες ταινίες «τρόμου». Πόσο διαφορετικές και σίγουρα καθόλου τρομακτικές για την εποχή μας. Μια από αυτές «Ο κόμης Δράκουλας» του 1931, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ιρλανδού Μπράμ Στόκερ. Ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον σκοτεινό κόμη, ο Μπέλα Λουγκόζι, ταυτίστηκε τόσο πολύ με τον ρόλο του, που ζήτησε και να θαφτεί με την κάπα του Δράκουλα. Πάνω σε αυτή την ταινία στηρίχθηκε και η μετέπειτα τεράστια εισπρακτική επιτυχία «Δράκουλας» με την Γουινόνα Ράιντερ και τον Γκάρι Όλντμαν το 1992 σε σκηνοθεσία Φράνσις Φόρντ Κόπολλα. Πόσο γοητευτικός ήταν αυτός ο κόμης και πόσες από εμάς δεν αναστέναξαν με τις ερωτικές σκηνές τότε… υποσυνείδητα επιθυμούσαμε να μας «δαγκώσει» ένας τόσο γοητευτικός χαρακτήρας…

 

Οτιδήποτε έχει να κάνει με μαγεία, μυστικισμό, μεταφυσική και πνευματισμό είναι σε έξαρση την ημέρα αυτή. Ζόμπι, μάγισσες, μούμιες, δράκουλες, νεράιδες, βρικόλακες και όλων των ειδών τα τέρατα παρελαύνουν στους δρόμους και στα μαγαζιά. Κάτι σαν τις δικές μας Απόκριες δηλαδή. Διαγωνισμοί καλύτερου κοστουμιού και ξέφρενες νύχτες αφιερωμένες στον «έξω από ᾽δω»!

 

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ιρλανδέζικες ρίζες. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Τζάκ, ένας συνηθισμένος αγρότης ξεγέλασε και παγίδευσε τον Διάβολο με έναν σταυρό. Τον απελευθέρωσε με τον όρο πως ο Τζάκ δεν θα βάδιζε ποτέ στην Κόλαση μετά τον θάνατό του. Και έτσι κι έγινε. Από τότε ο Τζάκ δημιουργεί φανάρια από Κολοκύθα με ένα κεράκι αναμμένο και ψάχνει σε όλο τον κόσμο το μέρος που θα αναπαυθεί επιτέλους η ψυχούλα του.

 

Η επόμενη ημέρα είναι αργία. Είναι η γιορτή των Αγίων Πάντων (All Saints) και το Σάββατο που ακολουθεί είναι «των ψυχών». Ο κόσμος διασκορπίζεται στα νεκροταφεία ανά τον κόσμο για να τιμήσει και να ευχηθεί να αναπαυθούν οι ψυχές όλων αυτών που έφυγαν από την ζωή, όπου και αν βρίσκονται.

 

«Ο κόσμος σκηνή, ο βίος πάροδος. Ήλθες, είδες, απήλθες»,
Δημόκριτος, 470-370 π.Χ. Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος.

 
 
 
9512efb3b2f13ec565289a8e657affb5.jpg

 

 
SHARE
RELATED POSTS
Ανταπόκριση από Βιέννη: Ελλάδα – Αυστρία Συμμαχία
IMG_2990.JPG
Τα χρόνια περνούν, μαμά, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Βιέννη: Μαργαριτάρια του Αιγαίου, τηςΑλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.