Υγεία

Τροφές κατά της θρόμβωσης!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

GREEK RESTAURANT-THE BEST IN THE CITY- NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

Οι θρόμβοι είναι κομμάτια πηγμένου αίματος σε αρτηρίες ή φλέβες, που παρεμποδίζουν τη φυσιολογική ροή του αίματος. Τροφές με αντιπηκτική δράση, μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Ουσία που ενοχοποιείται για την πρόκληση θρομβώσεων είναι η  χολίνη: την περιέχουν τρόφιμα, κυρίως ζωικής προέλευσης (κρόκος αβγού, βοδινό, κοτόπουλο κ.α) οπότε όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου καλό είναι να τα περιορίσουν δραστικά. Ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει η Μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρια.

Αντιπηκτική δράση έχουν και:

Κουρκουμάς. Η κουρκουμίνη του είναι αντιφλεγμονώδης και αντιπηκτική. Άρα, η κατανάλωση αυτού του μπαχαρικού, συμβάλει στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Τζίντζερ.  Μία φυσική ουσία, συγγενική με το σελικυλικό οξύ της ασπιρίνης, έχει αντιθρομβωτική δράση. Δρα επίσης αναλγητικά ενώ καταπολεμά ναυτία και χοληστερόλη.

Αμύγδαλα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, που έχει αντιπηκτική δράση.

Ηλιόσποροι, ακτινίδιο και αβοκάντο. Με σημαντικές ποσότητες αντιπηκτικής βιταμίνης Ε.

Σκόρδο. Αντιβιοτικό και αντιθρομβωτικό, χάρη στην αλισίνη του, που επιπρόσθετα φροντίζει την καρδιά και το ανοσοποιητικό.

Κανέλα. Γνωστή και ως Κασσία, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κουμαρίνη, της οποίας παράγωγο είναι η βαρφαρίνη που χρησιμοποιείται στα αντιπηκτικά φάρμακα.

Ανανάς.  Πλούσιος σε βρωμελίνη, με αντιθρομβωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η βρωμελίνη λειτουργεί ευεργετικά και στην υπέρταση.

Καρότα. Εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης, που προστατεύει την καρδιά και ελέγχει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Σέλινο. Αντιοξειδωτικό, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα- που είναι η ορμόνη του άγχους- προστατεύοντας την καρδιά ενώ καθαρίζει και καθιστά πιο ελαστικές τις αρτηρίες,  με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν λιγότερη αθηρωματική πλάκα.

Κρεμμύδι. Με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C και φλαβονοειδή, όπως η κερσετίνη.

Φρούτα και λαχανικά. Βιταμίνη C και φυτικές ίνες ενισχύουν τους θρομβολυτικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Χυμός κράνμπερι. Με αντιθρομβωτική φράση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Κόκκινο κρασί. Η ρεσβερατρόλη, αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, δρα ευεργετικά.  Αρκεί να μην πίνετε μεγάλες ποσότητες.

Ακτινίδια. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μειώνουν τη χοληστερόλη αλλά και την πλάκα, στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.

Λιπαρά ψάρια. Σολομός, τόνος και ρέγκα περιέχουν πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που δίνουν καλά λιπαρά και εμποδίζουν τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες.

Φράουλες, κεράσια και βατόμουρα. Ισχυρά αντιοξειδωτικά,  γεμάτα βιταμίνες.

Μήλα και γκρέιπφρουτ. Η πηκτίνη τους μειώνει τη χοληστερόλη, ενώ το κάλιο και το μαγνήσιό τους συμβάλουν  στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Σπανάκι. Πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, που αποτρέπουν τον σχηματισμό πλάκας, η οποία φράζει τις αρτηρίες. Το κάλιο και το φυλλικό οξύ του, μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Ντομάτες. Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

Ρόδι. Τα  αντιοξειδωτικά του, εμποδίζουν τη σκλήρυνση των αρτηριών.

Πράσινο τσάι.  Αντιοξειδωτικό χάρη στα φλαβονοειδή του, αποτρέψει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

Τί να αποφύγω;

Λευκό ψωμί και ρύζι, κράκερς, τηγανητές πατάτες, ζάχαρη, γλυκά, συσκευασμένα φαγητά, κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και το αλάτι. Αντικαταστήσετε  τα κορεσμένα λιπαρά οξέα από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, με ω-3 λιπαρά οξέα, που θα τα βρείτε συα ψάρια  και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που αφθονούν στο ελαιόλαδο. Αν τα τρόφιμα που καταναλώνετε δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, προστατεύεστε από τον σχηματισμό θρόμβων. Τα επίπεδα της γλυκόζης ανεβάζουν απότομα τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ποια συμπτώματα προειδοποιούν για θρόμβωση;

Συμπτώματα που πρέπει άμεσα να μάς οδηγήσουν στο νοσοκομείο είναι βήχας με ίχνη αίματος, ταχυκαρδία, τάση λιποθυμίας, δύσπνοια ή και πόνος κατά την αναπνοή, σφίξιμο στο στήθος, πόνος που εκτείνεται σε ώμο, χέρι, μέση ή σαγόνι, αίσθημα αδυναμίας ή μούδιασμα στο πρόσωπο ή στα άκρα, ξαφνική δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση λόγου, διαταραχή της όρασης, πρήξιμο στα άκρα,  κοκκίνισμα και πόνος.

Συμπτώματα που επίσης προειδοποιούν για κυκλοφορικό πρόβλημα λόγω θρόμβου είναι:

Κράμπες στα πόδια. Τις προκαλούν οι θρόμβοι στα κάτω άκρα.  Παράλληλα, εκδηλώνεται πόνος ή πρήξιμο στα πόδια.

Μουδιασμένα άκρα. Μην αδιαφορήσετε αν μουδιάζουν συχνά, κυρίως αν είστε υπερτασικοί.

Χλωμό δέρμα. Οι θρόμβοι διαταράσσουν την κυκλοφορία του αίματος και επηρεάζουν την όψη του δέρματος.

Αλλαγή στη θερμοκρασία των άκρων. Το δέρμα στην αφή είναι είτε πιο κρύο είτε πιο ζεστό από το φυσιολογικό, λόγω διαταραχής στη ροή του αίματος.

Πόνος στη μέση. Προκαλείται όταν ο θρόμβος βρίσκεται στη λεκάνη ή στην κάτω κοίλη φλέβα, η οποία είναι η βασικότερη στην κοιλιακή χώρα. Αν ο θρόμβος δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της ροής αίματος προς τα άκρα.

Εφίδρωση. Συνδυαστικά με τα υπόλοιπα συμπτώματα μπορεί να προειδοποιεί για θρόμβο στους πνεύμονες ή στην καρδιά.

SHARE
RELATED POSTS
Αντιμετωπίστε τον βήχα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
“Κληρονομικότητα: η Αχίλλειος πτέρνα μας”, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
22 & 23 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο συνέδριο από την ΑΚΟΣ για τον καρκίνο-Είσοδος ελεύθερη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.