Το σχόλιο της ημέρας

Το σχόλιο της ημέρας: υπό τη πίεση της οικονομίας ανοηταίνουν και μαξιμαλίζουν επικινδύνως, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Πάνος Μπιτσαξής

 

Από τα όσα διαρρέουν για το τουρισμό θεωρώ πως οι κυρίως αρμόδιοι της κυβέρνησης, υπό τη πίεση της οικονομίας, ανοηταίνουν και μαξιμαλίζουν επικινδύνως. Πέραν των λεπτομερειών ας λάβουν υπόψη τα εξής απλά από τους κανόνες της κοινής πείρας και της πιάτσας.

1. Είναι καλύτερο να μην ανοίγεις, από το να ανοιγοκλείνεις.

2. Επιδημιολογικές εξάρσεις στα νησιά δεν είναι διαχειρίσιμες. Θα μπούμε σε χαοτική συνθήκη όποιο μέτρο και αν ληφθεί. Τα ξενοδοχεία δεν είναι κλινικές. Πόσα super puma θα πετάνε;

3. Από το να γίνει της τρελής το πανηγύρι, είναι πιο οικονομικό να στηριχθούν για μια χρονιά οι πληττόμενοι και ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός και να οργανωθεί η επιμήκυνση της περιόδου. Αν χαθεί το υγειονομικό παιχνίδι, θα χαθεί πολύ ευρύτερα από το τουρισμό η οικονομία.

4. Πριν αποφασίσουν οτιδήποτε, όλως ενδεικτικώς ας ταξιδέψουν μ’ ένα πλοίο της γραμμής, ας πάνε σ’ ένα μπαρ στη Κω και, αν δεν προφταίνουν ας κάνουν ένα μπάνιο στη Ψαρού ή στη Νιό ή όπου γουστάρουν μ’ ένα μοχίτο απ’ το μπιτσόμπαρο. Μετά μιλάμε.

5. Τουρισμός με την επιδημία να βράζει έστω και σε χαμηλότερους βαθμούς δίπλα μας, είναι αδύνατος. Αυτά με τη συγκρίσιμη επιδημιολογική εικόνα είναι ανέκδοτα.

6. Στην Ελλάδα ο ιός μπήκε και τρέχουμε και δε φτάνουμε από ένα μεμονωμένο ταξίδι στο Μιλάνο, ένα προσκύνημα, κι ένα σχολείο στο Λονδίνο. Τι συζητάτε ακριβώς;

7. Μα είναι το 25% του ΑΕΠ τι είναι αυτά που λες θα είναι ο αντίλογος. Η απάντηση μου είναι απλή και δυστυχώς σκληρή. Καλύτερα το 25% του ΑΕΠ από το 100% του ΑΕΠ με καραντίνες. Ο τζόγος είναι ανεπίτρεπτος με τέτοιο διακύβευμα. Αλλά κι ένα παλιό μάθημα του τζόγου είναι το εξής.  Ο καλός τζογαδόρος δεν κοιτάει τι έχασε αλλά τι του έχει μείνει. Αλλοιώς καταστρέφεται.

8. Ψαχνόμαστε με τους αναρχικούς της Κυψέλης και τους άμυαλους παπάδες και εσείς θα φέρετε τον ιό στα σπίτια μας από άγνοια κινδύνου. Προσέξτε καλά γιατί θαύματα δυο φορές δεν γίνονται.

9.  Μακάρι χίλιες φορές  να κάνω λάθος.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

  The article expresses the views of the author  

 iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Διαμάντια και κάρβουνο, του Κωστή Α. Μακρή
Οι έγκυοι μήνες μας, του Κωστή Α. Μακρή
Η μεροληπτική εφαρμογή του διεθνή νόμου, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.