Βιβλίο

Τηλέμαχος Κώτσιας, «Στη δίνη του ψυχρού πολέμου», του Μάνου Κοντολέων (κριτική)

Spread the love

Ο Μάνος Κοντολέωνείναι συγγραφέας (πεζογράφος, διηγηματογράφος) και κριτικός. Έχει βραβευτεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για τα έργα του “Μάσκα στο φεγγάρι” και “Πολύτιμα δώρα και από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου για το “Φεύγει”. 

http://www.kontoleon.gr

http://www.manoskontoleon2.blogspot.com

http://www.facebook.com/manos.d.kontoleon

Τηλέμαχος Κώτσιας

«Στη δύνη του ψυχρού πολέμου»

Εκδόσεις Νίκας

Γράφει ο Μάνος Κοντολέων

Στη Δινη Του Ψυχρου Πολεμου - Ελληνικη λογοτεχνια (BKS.0612186)

Ο Τηλέμαχος Κώτσιας γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Βρυσερά της Δρόπολης, στη Βόρεια Ήπειρο. Μαθητής του Λυκείου Αργυροκάστρου, διακρίθηκε για την κλίση του στα γράμματα. Φοιτητής στο Ανώτατο Γεωπονικό Ινστιτούτο διώχθηκε για πολιτικούς λόγους. Με την αλλαγή του καθεστώτος άρχισε να δημοσιεύει ξανά στο Λογοτεχνικό Λαϊκό Βήμα, όργανο της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Ζει στην Αθήνα από το 1990. Εργάστηκε ως μεταφραστής στη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων.Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει εκδώσει ένδεκα  συλλογές διηγημάτων, νουβέλες και μυθιστορήματα. Το μυθιστόρημά του “Στην απέναντι όχθη” ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω και του περιοδικού (Δε)κατα. Έχει μεταφράσει πλήθος αλβανικών έργων στα ελληνικά και αντίστροφα.

Σχεδόν σε όλα του τα  βιβλία κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν τόσο τα γεγονότα της Αλβανίας (κυρίως πριν την αλλαγή του καθεστώτος) και βέβαια πρωταγωνιστούν άτομα που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ηπείρου.

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι μυθιστόρημα καθώς περιγράφει τη ζωή και τον θάνατος ενός πραγματικού προσώπου, του βορειοηπειρώτη Βαγγέλη Δήμου που είχε γεννηθεί το 1929 στο ορεινό χωριό Κλεισιάρι και τουφεκίστηκε το 1951 ως κατάσκοπος των ελλήνων.

Η Τηλέμαχος Κώτσιας με τον γνωστό λιτό του τρόπο παρακολουθεί βήμα το βήμα την πορεία της ζωής ενός αγνού αγροτόπαιδου που στην προσπάθειά του από τη μια να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια ελεύθερη ζωή  περνά κρυφά τα σύνορα και φτάνει στην Ελλάδα και από την άλλη για να προσφέρει κι αυτός με τις όποιες δυνάμεις του κάτι για την απελευθέρωση της ιδιαίτερης πατρίδας του, βρίσκεται να είναι ένας άφοβος κατάσκοπος των ελληνικών αρχών, έως ότου συλληφθεί, βασανισθεί, δικαστεί και εκτελεσθεί.

Πάντα παραμένοντας ένας ανώνυμος μέσα στο πολύπλοκο και απάνθρωπο δίχτυ του Ψυχρού Πολέμου, που με απάθεια και με στόχο να εξυπηρετηθούν ξένα συμφέροντα χρησιμοποίησε τις αγνές προθέσεις νέων ανθρώπων.

Στην ουσία έχουμε ένα κείμενο που… «Προσπαθεί να ρίξει έστω και ελάχιστο φως στα κατασκοπευτικά ερέβη του Ψυχρού Πολέμου -που διόλου ψυχρός δεν ήταν. Στην κόψη του ξυραφιού των αντιπαραθέσεων μεταξύ δύο κρατών. Δύο εθνών, δύο αντίπαλων πολιτικών στρατοπέδων, χύθηκε αφειδώς και στα κρυφά το αίμα της θυσίας» -όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Έχουμε, λοιπόν,  μια καταγγελία της χρησιμοποίησης των ανθρώπων ως πιόνια για τα οποία κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη ζωή τους.

Άνθρωποι που θυσίασαν τη ζωή τους για κάποια ιδανικά και που η Ιστορία αφού πρώτα τους χρησιμοποίησε μετά τους λησμόνησε.

Ένα αληθινά ενδιαφέρον κείμενο που μοιάζει να αποκτά και μια επώδυνη επικαιρότητα καθώς ο κόσμος φαίνεται να οδεύει προς ένα νέο ψυχρό πόλεμο.

SHARE
RELATED POSTS
Βιβλιοκριτική από την Χαρά Νάστου*: “Στην σκιά των αιώνων”, (εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ)
Η μυθοπλασία της Τίτσας Πιπίνου και το συγγραφικό της έργο σε μια αυθόρμητη συνέντευξη, της Γεωργίας Ζακοπούλου
Για το βιβλίο του φίλου μου Πάνου Μπιτσαξή «Όταν το μέλλον έπαιζε κρυφτό» του Σπύρου Ταλιαδούρου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.