Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Μαρίας Γεωργαλά για το βιβλίο “Αυτονόητα” εκδόσεις Φίλντισι

Spread the love

Καλώς σας βρήκαμε. Πείτε μας λίγα λόγια για σας..

Καλώς σας βρήκα κι εγώ. Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία στα Ηλιοτρόπια.

Λίγα λόγια λοιπόν για μένα. Γράφω από μικρή ηλικία, έχω καταπιαστεί με σπουδές και επαγγελματικές ενασχολήσεις στο χώρο της εταιρικής επικοινωνίας, της εκπαίδευσης ενηλίκων και της επιχειρηματικότητας. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τη συμβουλευτική καριέρας εφήβων και ενηλίκων. Μέσα σε όλα αυτά η γραφή ήταν από πάντα εκεί, επικίνδυνα δελεαστική και σωτήρια.

Πως μπήκε στη ζωή σας η συγγραφή;

Δεν ξέρω αν μπήκε ή αν υπήρχε και κάποια στιγμή της επέτρεψα να εμφανιστεί πέραν του ιδιωτικού χώρου. Από μικρή καταπιανόμουν με ποίηση, διηγήματα μικρής φόρμας , στίχους.

Από που προέρχεται η έμπνευσή σας;

Από καθημερινές αφορμές , ανθρώπινες σχέσεις, κοινωνικά στιγμιότυπα/δρώμενα, από ένα συναίσθημα ή μια λέξη. Πολλές φορές από ένα όνειρο.

Είναι εύκολο για ένα συγγραφέα να βρει εκδοτικό οίκο να αγκαλιάσει το έργο-βιβλίο του;

Είναι πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι οι εκδοτικοί οίκοι ,παράγουν και προωθούν πολιτιστικό προϊόν . Η λέξη προϊόν είναι συνυφασμένη με την επιχειρηματική δραστηριότητα επομένως υπακούει στους αδιαπραγμάτευτους όρους της αγοράς. Παρόλα αυτά, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί τα βιβλία μου αγκαλιάστηκαν και από τις Εκδόσεις Φίλντισι (τα αυτονόητα ) και από τις εκδόσεις Ζαχαράκη τα δύο προηγούμενα παραμύθια και τους ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία, την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας “το συναχωμένο αεροπλανάκι”.

Είναι το πρώτο μου παραμύθι. Μια οικολογική ιστορία με ήρωα ένα, διαφορετικό από τα άλλα, αεροπλανάκι μόνιμα συναχωμένο , το οποίο αν και δεν έχει τις προϋποθέσεις και ικανότητες για να πετάξει, καταφέρνει να σώσει τον πλανήτη από την υπερθέρμανση, αξιοποιώντας την ιδιαιτερότητά του και στηριζόμενο στην αγάπη των φίλων του, που το αποδέχονται.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας “Το παραμύθι με τα χλομά μάγουλα”..

Το δεύτερο παραμύθι μου νομίζω ότι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Μιλάει για την ταυτότητα, , για τη διαφορετικότητα , για την έλλειψη ελευθερίας όταν εκλείπει η μνήμη. Διηγείται τις περιπέτειες ενός προφορικού παραμυθιού, γέννημα ενός μικρού παιδιού που έχασε τη χώρα του, και το οποίο διεκδικεί να μπει στη Χώρα των σοφών παραμυθάδων.

Από ποια ηλικία, κατά τη γνώμη σας, πρέπει τα παιδιά να αρχίσουν να διαβάζουν παιδικά βιβλία και παραμύθια;

Από την στιγμή που γεννιούνται καλό θα ήταν, οι γονείς να τους διαβάζουν παραμύθια. Τα παραμύθια γαληνεύουν τη ψυχή όχι μόνο όσων τα ακούν αλλά καιόσων τα διηγούνται.

Τα δύο προηγούμενα σας βιβλία απευθύνονταν σε μικρά παιδιά.. Πως έγινε αυτή η απότομη μετάβαση από τα παιδικά βιβλία σε βιβλίο για ενήλικες; Σας δυσκόλεψε;

Όπως σας είπα γράφω από καιρό. Και η ποίηση και τα νανο-διηγήματα και η νουβέλα που ετοιμάζω τώρα είναι για ενήλικες. Μάλλον τα παραμύθια ήταν η έκπληξη

Πάμε τώρα στο καινούργιο “αυτονόητα”, σε ποιους απευθύνεται; Υπάρχει όριο ηλικίας; Απευθύνεται σε εφήβους, ενήλικες;

Το αυτονόητο στη ζωή μας δημιουργείται και μας ακολουθεί μέσα από την κοινωνικοποίησή μας, οπότε θεωρώ ότι από την εφηβεία και μετά το βιβλίο θα βρει πρόσφορο έδαφος να απευθυνθεί.

Τι είναι και τι σημαίνει “αυτονόητα” και τι θα κερδίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το; Τι αποσκοπεί;

Αυτονόητο είναι οτιδήποτε δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για να υπάρχει στη ζωή μας. Ένας αυτοματισμός λεκτικός και εξωλεκτικός. Είναι διαπιστώσεις γραμμένες με ένα σύντομο τρόπο μέσα από τις οποίες δίνεται η αφορμή για σκέψη και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων μας με τους άλλους.

Πρόκειται για ένα pocket book με 80 αυτονόητα χωρισμένα σε 10 κατηγορίες , π.χ. οικογενειακά, αξιακά , επαγγελματικά, της σχέσης κ.λ.π.

Ξεχασμένα αυτονόητα, όπως η απλή «Καλημέρα», το «Ευχαριστώ», το «Παρακαλώ», η «Συγγνώμη», που είτε δε λέγονται καθόλου, είτε λέγονται και ακυρώνονται την ίδια στιγμή από τη συμπεριφορά μας

Τι μηνύματα έχει σκοπό να μεταφέρει στον αναγνώστη;

Τα αυτονόητα ως ευκόλως εννοούμενα δεν πρέπει να παραλείπονται εφόσον νοηματοδοτούν την καθημερινότητά μας και μας συνδέουν. Κάθε μια από αυτές τις 80 διαπιστώσεις θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει το έναυσμα για συζήτηση και αναθεώρηση οπτικής.

Θα λέγατε ότι με αυτό το βιβλίο “εκμεταλλεύεστε” ή “χρησιμοποιείτε”- αν μπορούμε να πούμε έτσι – τις σπουδές σας στην επικοινωνία, στην πληροφορία και συνάμα στην κοινωνιολογία; Μας δείχνετε ένα άλλο μέρος του εαυτού σας που ενδεχομένως δεν ήταν και τόσο φανερό μέσω των παιδικών βιβλίων; Η γνώμη σας;

Σίγουρα τα γνωστικά και επαγγελματικά αντικείμενα με τα οποία έχω καταπιαστεί πολλά χρόνια αξιοποιούνται σε αυτό το βιβλίο. Είναι κατεξοχήν ένα βιβλίο που μιλάει με διαφορετικό τρόπο για πανανθρώπινες αξίες, για θέματα που δημιουργούν εμπόδια στην ανθρώπινη επικοινωνία για καταστάσεις που δυσκολεύουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Πιστεύω ότι και στα παραμύθια μου για τα ίδια πράγματα μιλάω απλά με άλλο τρόπο.

Αυτό το βιβλίο γράφτηκε κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας;

Τα αυτονόητα άρχισαν να γράφονται και να δημοσιεύονται τον Σεπτέμβριο του 2019 καθημερινά στην ιστοσελίδα https://iporta.gr/ μέχρι τον Φλεβάρη του 2020 και ευχαριστώ ιδιαίτερα την Τζίνα Δαβιλά που το κοινό του iporta που τα αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Την περίοδο της καραντίνας σταμάτησα να τα γράφω γιατί ξεκίνησε μια εποχή που τίποτα δεν ήταν για μένα αυτονόητο. Όλα έπρεπε να ξανα-εφευρεθούν.

Το Σεπτέμβριο του 2020 , θεώρησα σκόπιμο να κάνω την προσπάθεια να εκδοθούν και η Τζένη Γρίβα από τους https://www.kykloiseminars.com/, ήταν συνοδοιπόρος σε αυτή τη προσπάθεια κάνοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια του βιβλίου.

Οι άνθρωποι στις μέρες μας διαβάζουν βιβλία;

Θα μιλήσω εμπειρικά, δε θέλω να ανατρέξω σε στατιστικές που θα με διαψεύσουν. Ξέρω νέους γονείς που τρέχουν στα βιβλιοπωλεία για παραμύθια, ξέρω εφήβους που ανάμεσα στις σειρές και στο gaming, διαβάζουν αναλογικά ή ψηφιακά, ξέρω μεσήλικες και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που σίγουρα έχουν ένα βιβλίο δίπλα τους πριν κοιμηθούν και ένα βιβλίο στη βαλίτσα των ταξιδιών. Ίσως όσοι ξέρω εγώ να διαβάζουν περισσότερο και να πιστεύω ότι ισχύει για πολλούς και πάλι όμως δεν θέλω να απογοητεύομαι. Το βιβλίο έχει μαγευτική και ιαματική επίδραση στη ψυχή των ανθρώπων.

Συμφωνώ και εγώ με αυτό που λέτε, εξού και οι πολλές ομάδες και τα πολλά groups στο FB με θέμα το βιβλίο..

E-book ή παραδοσιακό βιβλίο;

Για μένα πάντα το παραδοσιακό βιβλίο.

Η καραντίνα σας έδωσε έμπνευση ή σας έριξε ψυχολογικά;

Μάλλον έμπνευση, πολλές φορές συνυφασμένη με τη μελαγχολία

Με τι άλλο ασχολείστε πέραν από τη συγγραφή;

Με θέματα επαγγελματικής συμβουλευτικής , διαλέξεις επικοινωνίας, γράφω ποίηση και στίχους, είμαι μητέρα και σύντροφος, και ασχολούμαι ενεργά με τον εθελοντισμό αναφορικά με θέματα γυναικείας ενδυνάμωσης και κατά της βίας που ασκείται διαχρονικά στις γυναίκες.

Έχετε στο μυαλό σας κάτι καινούργιο;

Γράφω αυτό το καιρό μια νουβέλα, ελπίζω να ολοκληρωθεί

Πως ήταν το 2020 για εσάς;

Μια χρονιά αξέχαστη με οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει αυτό σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο

Μια ευχή για το 2021 που σιγά – σιγά μας έρχεται.

Να μας εκπλήξει μόνο ευχάριστα. Εμπειρίες, υγεία, ανθεκτικότητα .

From: eliotropia.com

SHARE
RELATED POSTS
Θεοδώρα Κουνάκη: η πρέσβειρα του κοσμήματος από την Ρόδο, της Τζίνας Δαβιλά
«Εξομολογήσεις σε πολλές πράξεις», της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
“Ανοιχτός ο δρόμος της νεολαίας για την «εγκληματική»… καριέρα”-Τι έλεγε ο Καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης το 2005

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.