Συνεντεύξεις

Καρκίνος: Δρ Γεώργιος Παπαδόπουλος: Κάθε ασθενής είναι μία ξεχωριστή περίπτωση

 

Με αφορμή το 3ο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας ο ογκολόγος-παθολόγος Δρ. Γεώργιος Παπαδόπουλος αποκαλύπτει το «μυστικό» που υπόσχεται φροντίδα και αυξάνει τις πιθανότητες αποθεραπείας του ασθενή από καρκίνο.

Γιατί θα πρέπει η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων στα ογκολογικά περιστατικά να απασχολήσει ένα επιστημονικό συμπόσιο; Δεν είναι κάτι αυτονόητο;

Δεν έχετε άδικο. Όμως, όπως καλά γνωρίζετε η κουλτούρα της συνεργασίας μάλλον δεν είναι εγγεγραμμένη στο DNA μας. Συνήθως προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για τον ασθενή, ο καθένας μέσα από τα δικά του επιστημονικά «χωράφια». Κι ας ακούγεται αστείο αυτό, την εποχή του διαδικτύου, που εκμηδενίζει τις αποστάσεις και μας φέρνει όλους πιο κοντά.

Ποιο είναι λοιπόν το επιστημονικό… στοίχημα;

Σήμερα που έχουμε πλέον αποκωδικοποιήσαμε πολλές μορφές καρκίνου, συνεργαζόμενοι πρέπει να εξελίξουμε το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την εξατομικευμένη θεραπεία του ασθενούς, μέσω της σύγκλησης ογκολογικών συμβουλίων και με οδηγό πλεύσης τα διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα.

Γιατί κάνετε λόγο για εξατομικευμένη θεραπεία;

Κάθε ασθενής χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Ακόμη και η ίδια μορφή καρκίνου εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο και επηρεάζεται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και τα συνοδά νοσήματα του ασθενούς. Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι η νέα πραγματικότητα που οφείλουμε να προσεγγίσουμε.

Να εστιάσουμε στην ειδικότητα σας: Ποιος είναι ο ρόλος του παθολόγου ογκολόγου στην αντιμετώπιση των νεοπλασιών;

Είναι ο επιστήμονας που μέσα από μοριακά στοχευμένες θεραπείες ή κλασικές χημειοθεραπείες θεραπεύει τον καρκίνο, και συνεργάζεται στενά με τις ειδικότητες που εμπλέκονται στην αποθεραπεία του ασθενή.

Παραμένει ο καρκίνος «επάρατη» νόσος;

Νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Οι αποθεραπευμένοι αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις χειρουργικές μεθόδους που εφαρμόζονται με επιτυχία εδώ και χρόνια. Η ακτινοθεραπεία προσφέρει λύσεις αποθεραπείας, συμβάλλοντας παράλληλα στη διάσωση του οργάνου που έχει πληγεί από τη νόσο (π.χ λάρυγγας, πνεύμονας και προστάτης). Από κει και πέρα έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα χημειοθεραπευτικά σχήματα όπως επίσης και η αντιμετώπιση της νόσου με φαρμακευτικά σκευάσματα. Πολλές φορές ο συνδυασμός των παραπάνω δίνει την επιτυχή λύση και την αποθεραπεία. Το σημαντικότερο όμως κεφάλαιο στην αντιμετώπιση της νόσου είναι της πρόληψης μέσα από στοχευμένες εξετάσεις, ιδιαίτερα αν κάποιος έχει οικογενειακό ιστορικό.

INFO

3ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας
28 & 29 Μαρτίου, Ξενοδοχείο Mediterranean, Ρόδος
Το συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Πάνος Δρακόπουλος: ο δάσκαλος – χταπόδι, της Τζίνας Δαβιλά
Γιώργος Ηλιόπουλος:”Τα πάντα δείχνουν χύμα, αλλά είναι εξονυχιστικά μελετημένα”, της Τζίνας Δαβιλά
Δρ. Σωτήρης Αμάραντος: «Η συνωμοσιολογική προοπτική με τις ολοκληρωτικές απαντήσεις…», του Κων/νου Καραγιαννόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.