Ανοιχτή πόρτα

Ελληνοτουρκικό…το ένα και μοναδικό θέμα είναι πολύ περισσότερα κ.Πρωθυπουργέ, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Το «καλό κλίμα» στη Ν.Υόρκη είναι ασφαλώς θετικό γεγονός και κεφαλαιοποιεί, συγκυριακά, την τρέχουσα εξωτερική πολιτική της χώρας. Αγαπηθήκαμε με τους Τούρκους ζούμε έναν έρωτα, μια έλξη.

Εμείς επιμένουμε. Ένα και μόνο θέμα μας χωρίζει. Η ΑΟΖ και οι θαλάσσιες ζώνες. Οι Τούρκοι βάζουν πλήθος θεμάτων κι ότι κάτσει. Τα αφήνουν να πλανώνται για δεκαετίες ώστε να παγιωθούν ως διαφορές. Ξέρουν τι κάνουν. Κράτος ξεχαρβαλωμένο αλλά με διαχρονική εξωτερική πολιτική.

•Όμως υπάρχουν σοβαρότατα θέματα τα οποία εμείς προχείρως τα κατατάσσουμε ως θέματα χαμηλής πολιτικής και δεν τα θέτουμε.Οποία γαλαντομία και μεγαλείο ψυχής. Το πυρηνικό εργοστάσιο Ακουγιου σε σεισμογενή περιοχή αν πάθει κάτι μπορεί να μας κάνει το Αιγαίο ρημαδιό. Το χτίζουν Ρώσοι. Θα το λειτουργήσει η Τουρκία. Τέτοια εμπιστοσύνη στους Τούρκους έχουμε.Δεν μπορούν να χτίσουν μια πολυκατοικία με τα μπαξίσια θα κάνουν πυρηνικό εργοστάσιο; Τώρα θα κατασκευάσουν και ένα στην Ανατολική Θράκη πάλι με τους Ρώσους. Το πώς θα λειτουργούν αυτά τα ρημάδια δεν μας ενδιαφέρει; Τι να τις κάνω μετά τις θαλάσσιες ζώνες αν γίνει η ζημιά;

Στο Βόρειο Αιγαίο οι Τούρκοι αλιείς με τράτες έχουν σαρώσει καταστροφικά τους βυθούς.Οι δικοί μας διαμαρτύρονται ότι δεν θα μείνει λέπι. Ποιος τους ακούει.

Η διασυνοριακή θαλάσσια ρύπανση χτυπάει κόκκινο. Στο θησαυρό που λέγεται ελληνική θάλασσα.Είναι χαμηλής πολιτικής το θέμα;

•Αφήνω τα άλλα. Πατριαρχείο, Αγία Σοφια, Χαλκη κ.λπ. που μας εμπαιζουν.

•Αφηνω και τη Κύπρο που είναι το μέγιστο. Μπορεί να υπάρξει επίλυση των Ελληνοτουρκικών χωρίς τη Κύπρο. Εκει πάλλεται μια ακόμα Ελλάδα και είναι Ελλάδα κι ας έχει αυτό το άρωμα το μες ανατολίτικο και το εγγλέζικο που εμένα προσωπικά μ αρέσει. Το βρίσκω γοητευτικό μαζί με τις λαλιές με τις πανάρχαιες γλωσσικές ρίζες. Λίγο λίγο επανέρχεται ένα απαισιο δογμα. «Η Κύπρος κειται μακράν». Το είχε πει παλαιός πολιτικός. Δεν το αποδεχόμαστε αυτό με τίποτα.

•Το ένα θέμα που μας χωρίζει είναι περισσότερα και ίσως και πιο σημαντικά κ.Πρωθυπουργέ. Μην παρεξηγηθώ. Συμφωνώ με τις προσπάθειες εκτόνωσης. Αλλά δεν είναι ένα το θέμα. Σε καμία περίπτωση. Είναι λαθος να το βλέπουμε έτσι.

SHARE
RELATED POSTS
Σκόπια(νο), του Αλέξανδρου Μπέμπη
Παιχνίδι με την αλφάβητο από τον Βαγγέλη Παυλίδη
Η Κίνα και οι παγκόσμιοι συσχετισμοί, του Δρ Βαγγέλη Χωραφά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.