Ανοιχτή πόρτα

Ένα κάδρο, τα τρένα  και οι αξιολογήσεις, του Κωστή Α. Μακρή

Spread the love

Κωστής Α.Μακρής: Είναι ζωγράφος-γραφίστας και συγγραφέας και ασχολείται με το έντυπο, το κείμενο, τη διαφήμιση και την οπτική και λεκτική επικοινωνία.

Κωστής Μακρής

Όταν θέλω να κρεμάσω ένα κάδρο, έναν πίνακα, έναν καθρέφτη, μια κρεμάστρα ή κάτι άλλο σε έναν τοίχο, επιλέγω το κατάλληλο γαντζάκι, ανάλογα με το βάρος του αντικειμένου. Επιλέγω το κατάλληλο σφυρί, ανάλογα με το γαντζάκι και το καρφί του, ή το κατάλληλο βύσμα και τρυπάνι, αν πρόκειται να ανοίξω τρύπα στον τοίχο για να στερεώσω έναν πιο ισχυρό γάντζο. 

Επιλέγω την κατάλληλη σκάλα ή σκαμνί, αν χρειαστεί να ανέβω κάπως πιο ψηλά από όσο φτάνω. Προσέχω να μην πέσω. Όχι μόνο για να μην τραυματιστώ, και δημιουργήσω μπελάδες σε άλλους για να με φροντίζουν, αλλά και για να μην κάνω ζημιά στο σπίτι μου. 

Επιλέγω επίσης να μην κάνω αυτή την εργασία σε ώρα κοινής ησυχίας για να μην ενοχλήσω τους γείτονές μου. 

Φροντίζω επίσης να μαζέψω μετά ―σε περίπτωση διάτρησης του τοίχου― τις σκόνες και τα χώματα που θα πέσουν κάτω. Γι’ αυτό έχω βρει έναν τρόπο να μην λερώνω. Διπλώνω ένα χαρτονάκι, σαν σκαφάκι, και το κολλάω με αυτοκόλλητη ταινία στον τοίχο, ακριβώς  κάτω από το σημείο όπου θα ανοίξω τρύπα. Έτσι, οι σκόνες και τα χώματα πέφτουν μέσα στο διπλωμένο χαρτονάκι και τα πετάω όλα μαζί στα σκουπίδια χωρίς να λερώνω το σπίτι. 

Ξέχασα να πω ότι αυτά που κρεμάμε στο σπίτι μας τα κρεμάμε μετά από απόφαση που λαμβάνεται δημοκρατικά από την γυναίκα μου και εμένα. Λέει δηλαδή η γυναίκα μου «Να βάλουμε αυτόν τον πίνακα εκεί» και εγώ κρατάω τον πίνακα και η γυναίκα μου μου λέει «Λίγο πιο αριστερά ή δεξιά, λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω» και τέτοια, μετά εγώ σημαδεύω με μολύβι που θα μπει το γαντζάκι, αφού έχω μετρήσει προσεχτικά τις διαστάσεις τού πίνακα, και ξεκινάω τις υπόλοιπες εργασίες. Αν χρειαστώ σκάλα, η γυναίκα μου κρατάει την σκάλα και αυτό με κάνει να νιώθω πολύ σημαντικός. Η απόφαση για το τι θα μπει στους τοίχους και πού, λαμβάνεται με δημοκρατική ψηφοφορία. Δύο ψήφους έχει η γυναίκα μου και μία εγώ. Όπως καταλαβαίνετε, έχω αποδεχτεί ότι ―εκτός από το δωμάτιο όπου είναι το γραφείο μου― το υπόλοιπο σπίτι είναι κατά μείζονα λόγο της γυναίκας μου· αυτό νομίζω ότι είναι σωστό και πρέπει να ισχύει για την όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία του σπιτικού μας. 

Όλα αυτά είναι σχέδια, αποφάσεις, επιλογές και αξιολογήσεις. Αξιολογήσεις εργαλείων, υλικών, θέσεων και σχέσεων, στην συγκεκριμένη περίπτωση. 

Μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (31/2―01/3/2023) πολλές και πολλοί διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν επειδή πολλές και πολλοί δεν έκαναν και δεν κάνουν καλά την δουλειά για την οποία πληρώνονται ενώ είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια και την ζωή πολλών συμπολιτών τους και που ―ίσως― να την έκαναν πολύ καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια και οικονομία για τους φορολογούμενους συμπολίτες τους αν είχαν αξιολογηθεί ―πριν, κατά και μετά την επιλογή τους και τακτικά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους―  με αντικειμενικά, επιστημονικά και αδιάβλητα κριτήρια. Τρόποι επιστημονικής και αδιάβλητης αξιολόγησης για την επάρκεια των υπεύθυνων για κάθε θέση και έργο υπάρχουν εδώ και αιώνες. 

(Ανοίγω παρένθεση: Ο Φειδίας αξιολογήθηκε με βάση το έργο του και επελέγη για την φιλοτέχνηση του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Θεάς Αθηνάς στον Παρθενώνα. Η αξιολόγηση της εντιμότητάς του έγινε με την ―εκ των προτέρων αλλά και την εκ των υστέρων ζύγιση του χρυσού που χρησιμοποιήθηκε. Το γεγονός ότι καταδικάστηκε για «αλαζονεία» αποδεικνύει ότι διαχρονικά οι Έλληνες αρεσκόμαστε να πετροβολούμε τα πολύκαρπα δέντρα. Κλείνει η παρένθεση.) 

Πολλές και πολλοί ζητούν εκλογές εδώ και τώρα με την ελπίδα ή την προσδοκία να επιλεγεί (προφανώς μετά από κάποια ―έστω και στοιχειώδη― αξιολόγηση εκ μέρους των ψηφοφόρων) μια κυβέρνηση που δεν θα κάνει τα λάθη και τις αστοχίες (εκούσιες ή ακούσιες) της παρούσας κυβέρνησης. 

Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι δεν είναι οι εκλογές ο μόνος τρόπος αξιολόγησης της καλής λειτουργίας του Κράτους. Κι αυτό διότι στις εκλογές ψηφίζουν και άνθρωποι που είτε φοροδιαφεύγουν είτε έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που προσβάλλουν το Σύνταγμα, την Δημοκρατία και το Δίκαιο είτε είναι ανίκανοι να αναλάβουν θέσεις ευθύνης είτε έχουν συμφέρον να μην αξιολογείται καμιά και κανείς είτε ενδιαφέρονται μόνο για το στενό ατομικό τους συμφέρον και όχι για το κοινό καλό είτε είναι απλώς αδιάφοροι και ιδιώτες (idiots). 

Όλα αυτά που έγραψα δεν αποτελούν αποδείξεις ιδιοκτησίας, κατοχής, νομής και αποκλειστικής χρήσης κάποιας παγκόσμια και αδιαμφισβήτητης αλήθειας. 

Είναι αυτά που εγώ σκέφτομαι καθώς παρατηρώ ―όσο πιο ενδελεχώς, αμερόληπτα και ψύχραιμα μπορώ― τον ελλαδικό μικρόκοσμο γύρω μου. 

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι σε καμιά περίπτωση δεν μισώ, βρίζω, προπηλακίζω, χαστοικίζω, γρονθοκοπώ, επιθυμώ να χώσω τρία μέτρα κάτω από την γη ή θεωρώ προδότρια/προδότη κάποια ή κάποιον που επιλέγει διαφορετικό γαντζάκι, σφυρί ή τρυπάνι από μένα για να κρεμάσει το κάδρο, τον πίνακα, τον καθρέφτη ή την κρεμάστρα της αρεσκείας του. 

Αυτό επιθυμώ και από τους συμπολίτες μου. 

Κωστής Α. Μακρής

13 Μαρτίου 2023

Πηγές: 

ΦΕΙΔΙΑΣ

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%82

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7

SHARE
RELATED POSTS
Πέντε αριστερο-δεξιά ερωτήματα για τους “νέους συντρόφους”, του Γιάννη Πανούση
«Έξω»! – “Out”!, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
Πόλεις-τάφοι των καμικάζι, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.