Υγεία

Οδηγός επιβίωσης στην καραντίνα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Στη δεύτερη καραντίνα, με προτεραιότητα την ψυχική και σωματική υγεία μας, θέτουμε τις προτεραιότητές μας για να βγούμε αλώβητοι από αυτήν τη δύσκολη και ιδιαίτερη συνθήκη.

Ύπνος. Έχει παρατηρηθεί ότι ο εγκλεισμός έχει επηρεάσει τον καλό ύπνο μας, ο οποίος ούτως ή άλλως βρισκόταν σε κίνδυνο!  Πολλοί αυτήν την περίοδο κοιμούνται είτε λιγότερο είτε περισσότερο από το κανονικό. Επειδή ο υγιής ύπνος ενισχύει τη σωματική ενέργεια, διαφυλάττει την ψυχική υγεία και ενδυναμώνει τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό, είναι απαραίτητος 7ωρος ύπνος το 24ωρο χωρίς διακοπές.

Για να ρυθμίσουμε τον ύπνο:

Ναι στο φως. Αποφεύγουμε να είμαστε μέσα στο σπίτι όλο το 24ωρο με κλειστά τα παντζούρια και με τεχνητό φως γιατί έτσι δυσχεραίνουμε την προσπάθεια του οργανισμού να κατανοήσει τον χρόνο. Πρέπει καθημερινά να ερχόμαστε σε επαφή με το φως του ήλιου και μάλιστα για αρκετή ώρα- προκειμένου να ενισχύσουμε και την βιταμίνη D στον οργανισμό- ενώ το βράδυ καλό είναι να αποφεύγουμε το δυνατό μπλε φως γιατί καταστέλλει την έκκριση μελατονίνης, μία ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο.

Ηρεμία πριν τον ύπνο. Ο οργανισμός χρειάζεται την κατάλληλη προετοιμασία για να κοιμηθεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση οδηγεί ένα  χαλαρωτικό μπάνιο ή ήρεμη μουσική.

Κατάλληλο περιβάλλον. Σωστή θερμοκρασία δωματίου (18-21ο C) κουρτίνες που εμποδίζουν το φως του ήλιου και ωτοασπίδες που κρατούν μακριά τους θορύβους, μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές μας να κοιμηθούμε ήρεμα και απερίσπαστοι από εξωγενείς παράγοντες.

Όχι στις κακές συνήθειες. Ηλεκτρονικές συσκευές, πλούσιο και λιπαρό βραδινό, αλκοόλ, καφεΐνη και νικοτίνη, δυστυχώς σαμποτάρουν τον ήρεμο ύπνο.

Κανόνες στη μεσημεριανή σιέστα. Αν κοιμηθείτε πολλές ώρες το μεσημέρι ή αργήσετε (μετά τις 3 το μεσημέρι) το πιθανότερο είναι ο οργανισμός ν’ αντιδράσει και το βράδυ να…μετράτε προβατάκια. Ο ιδανικότερος χρόνος ανάπαυσης το μεσημέρι είναι μισή με μία το πολύ ώρα.

Καλύτερη ποιότητα ζωής

Η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι, δεν πρέπει να οδηγεί στην παραίτηση που είναι ο προθάλαμος της κατάθλιψης. Για να το καταφέρουμε αυτό:

Γραφείο σπιτιού.  Εργαζόμαστε σ’ έναν συγκεκριμένο χώρο, που δεν έχει φασαρία και τον διαμορφώνουμε κατάλληλα. Μία παγίδα κατά τη διάρκεια της καραντίνας είναι να μάς ενοχλούν συνεχώς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή οι συγκάτοικοί μας, με αποτέλεσμα να διασαλεύεται η εσωτερική μας τάξη και να προκύπτει χάος. Κάντε σαφές ότι τις ώρες που εργάζεστε από το σπίτι είναι σαν να απουσιάζετε: να σας ενοχλήσουν μόνο αν είναι πραγματικά επείγον.

Βάλτε ένα πρόγραμμα. Ακόμη κι αν δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη υποχρέωση, καλό είναι να βάζουμε ακόμη και τις απλές δουλειές του σπιτιού σε μία τάξη και μία σειρά. Ο προγραμματισμός θα μας προσφέρει μία αίσθηση ελέγχου κι έτσι δεν θα περάσουμε τη μέρα σας άπραγοι στον καναπέ, κάνοντας μαύρες σκέψεις. Ακόμη καλύτερα, αν δημιουργήσετε μία νέα καθημερινή ρουτίνα την οποία θ’ ακολουθείτε από την ώρα που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Όχι στον φόβο. Δεν χρειάζεται να πιέσουμε τον εαυτό μας για να κάνει κάτι που δεν θέλει επειδή φοβάται ότι θα εκτεθεί στον κορωνοϊό. Αν μας προκαλεί άγχος να κάνουμε τις αγορές μας στο σούπερ μάρκετ, μπορούμε να παραγγείλουμε από το διαδίκτυο.

Όχι στην απομόνωση. Ας μην χαθούμε από προσώπου γης με φίλους και γνωστούς. Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει λύσεις: τηλέφωνο, skype ή μηνύματα. Ευκαιρία να μιλήσουμε και με όσους έχουμε καιρό να επικοινωνήσουμε-αν και θα το θέλαμε- αλλά δεν το καταφέραμε, λόγω πολυάσχολης καθημερινότητας.

Νέο χόμπι. Μαγειρική, ζωγραφική ή μια ξένη γλώσσα! Μάς προσφέρεται ο χρόνος να κάνουμε κάτι νέο και ενδιαφέρον!

Άσκηση. Αθλητικά παπούτσια, φόρμες και βγείτε στο δρόμο να περπατήσετε και να αλλάξετε παραστάσεις και να διώξετε την πίεση και το άγχος. Η καθιστική ζωή ευνοεί τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο!

Τα νεότερα για τη μάσκα!

Με τον καιρό  εξοικειωνόμαστε όλο και περισσότερο με την χρήση της μάσκας ενώ οι επιστήμονες βελτιστοποιούν την γνώση τους αναφορικά με την χρήση της.

Να ποια είναι τα νεότερα δεδομένα:

Υφασμάτινη μάσκα.  Ν’ αποτελείται τουλάχιστον από δύο επίπεδα με πυκνή ύφανση (π.χ. βαμβάκι) αλλά ταυτόχρονα να διευκολύνει την αναπνοή.

Όχι σε δερμάτινες και πλαστικές μάσκες.

Χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης. Να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει κίνδυνος να λερωθεί η υφασμάτινη μάσκα.

Μάσκες με βαλβίδα εισπνοής. Δεν προστατεύουν από τη διασπορά του ιού αν ο χρήστης νοσεί.

Χειρουργικές μάσκες. Τις χρησιμοποιούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Όχι σε «γυαλιά» και ασπίδα προσώπου. Δεν προσφέρουν επαρκή προστασία γιατί αφήνουν μεγάλα κενά γύρω από το πρόσωπο και δεν εμποδίζουν την διάδοση των μικροσταγονιδίων. Πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με μάσκα.

Όλοι φοράμε μάσκα. Ασυμπτωματικοί ασθενείς ή όσοι δεν έχουν εμφανίσει ακόμη συμπτώματα, μεταδίδουν τον ιό. Η χρήση μάσκας δεν αυξάνει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εισπνέει ο χρήστης. Το μόριο του CO2 περνάει και από τα πλάγια της μάσκας κατά την αναπνοή και την ομιλία ενώ ο ιός δεν μπορεί να διαπεράσει μία σωστά τοποθετημένη μάσκα.

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί πονάει η κοιλιά μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Το φθινόπωρο αφετηρία για νέα αρχή, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Στοπ στο κάπνισμα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.