Το σχόλιο της ημέρας

Κόλιν Πάουελ, γιος μεταναστών, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Colin Powell: From Vietnam vet to secretary of state - BBC News

Με ενθουσιάζει το γεγονός ότι ο Κόλιν Πάουελ ήταν γιος μεταναστών. Οτι γεννήθηκε στο Νότιο Μπρονξ. Οτι ο πατέρας του εργαζόταν ως υπεύθυνος για τη μεταφορά ενδυμάτων στην περιοχή που στεγάζονταν τα γραφεία και οι βιοτεχνίες ρούχων στο Μανχάταν και η μητέρα του εργαζόταν ως ράπτρια. Η καταγωγή τους ήταν από την Τζαμέικα.

Ως μαθητής ήταν μέτριος. Ο μέσος όρος των βαθμών του -κατά την δική του αποκάλυψη- στο City College ήταν C. Σπούδασε Γεωλογία. Εκεί ανακάλυψε τον Στρατό. Βρήκε αυτό που του πήγαινε. Που τον ενέπνεε. Αυτό για το οποίο είχε πάθος. Η εξέλιξή του, από εκεί και πέρα ήταν ραγδαία. Εγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας. Ο πρώτος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρώτος Αφροαμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

Για μία περίοδο ήταν ο πιο δημοφιλής άνδρας στην Αμερική και σκεφτόταν να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Ηταν μια κλασική περίπτωση της επίτευξης του αμερικανικού ονείρου στην πιο ευγενική του μορφή. Από το πουθενά σκαρφάλωσε στα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας της χώρας. Δεν είναι μόνο ότι πέτυχε το αμερικανικό όνειρο. Η ιστορία του διαφέρει από τόσες άλλες στο ότι «άνοιξε τον δρόμο».

Γκρέμισε τείχη. Συνέβαλε στην δημιουργία ενός πιο ισότιμου, δίκαιου Κόσμου.

Και εξίσου σημαντικό: Σε όλη την σταδιοδρομία του, μέχρι την τελευταία του στιγμή, ποτέ δεν ξέχασε τους γονείς του. Την καταγωγή του. Το ποιος ήταν. Πατούσε γερά στη γη. Δεν χρειαζόταν δεκανίκια.

Οταν όμως ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε δυσκολία να πείσει τον κόσμο για την ανάγκη να εξαπολύσει πόλεμο κατά του Ιράκ, επιστράτευσε τον υπουργό του των Εξωτερικών, τον Κόλιν Πάουελ, που διέθετε μεγαλύτερο κύρος από τον ίδιο, να πάει στα Ηνωμένα Εθνη για να τους πείσει.

Στην εκεί ομιλία του, είπε και τα εξής:

Πάουελ: Συνάδελφοί μου, κάθε πρόταση, κάθε δήλωση που κάνω σήμερα στηρίζεται σε πηγές, σε έγκυρες πηγές. Δεν είναι ισχυρισμοί.

Σας δίνουμε γεγονότα και συμπεράσματα που στηρίζονται σε έγκυρες πληροφορίες από τους κατασκόπους μας».

Οταν ρωτήθηκε αν το Ιράκ είχε επαναρχίσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα, εκείνος απάντησε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου γι’ αυτό».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του πλαισιωνόταν από δύο ομογενείς: Τον Τζον Νεγροπόντε, τον τότε πρέσβη της Αμερικής στα Ηνωμένα Εθνη, και τον Τζορτζ Τένετ, τότε αρχηγό της CIA.

Ηταν μία ιστορική φωτογραφία. Για τον ίδιο όμως, η ομιλία αυτή ήταν καταστροφική. Αποδείχτηκε ότι ήταν στηριγμένη σε λανθασμένα στοιχεία και πιθανόν να το γνώριζε αυτό.

Ηταν ο εφιάλτης που τον ακολουθούσε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Πάουελ αδίκησε τον εαυτό του με αυτό που έκανε. Ηταν προτιμότερο να είχε παραιτηθεί. Είχε βάλει την καριέρα του υπεράνω των αξιών του και πλήρωσε το τίμημα.

Αυτό βέβαια το περιστατικό δεν ακυρώνει την επιτυχημένη πορεία μιας ζωής.

Ούτε ακυρώνει το γεγονός ότι ο Κόλιν Πάουελ, ο γιος μεταναστών, ήταν ένας μεγάλος Αμερικανός, σπουδαίος άνθρωπος, πιστός γιος και παράδειγμα προς μίμηση από όλα τα παιδιά των μεταναστών.

SHARE
RELATED POSTS
B2Td-U6IYAA_PgO.jpg
Αμφίπολη – Πολυτεχνείο (ΜΑΤ): η κατάντια μιας αμφιλεγόμενης εποχής!
Το σχόλιο της ημέρας: με τον Μουτζούρη ανά χείρας, του Πάνου Μπιτσαξή
Η βία ως μοίρα;, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.