Πόρτα στον Κόσμο

Τρόμος στην υφήλιο από τη Β. Κορέα: Έγινε δοκιμή βόμβας υδρογόνου

625_EB4650FD-7634-35FF-9577-4C97012F9795.jpeg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

625_EB4650FD-7634-35FF-9577-4C97012F9795.jpeg

 

 

 

Και επισήμως η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Την είδηση μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση της Ιαπωνίας ότι οι δονήσεις που καταγράφηκαν στη Βόρεια Κορέα οφείλονταν σε πυρηνική έκρηξη. Η δοκιμή αυτή ήταν η έκτη πυρηνική δοκιμή από το 2006 και πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ γνωστοποίησε πως κατασκεύασε μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου, ένα θερμοπυρηνικό όπλο με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ».

 

«Απόλυτη επιτυχία» και «σημαντικό» βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε η Πιονγκγιάνγκ τη σημερινή επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στη κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

 

Τη δοκιμή ζήτησε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με το κρατικό δίκτυο να μεταδίδει εικόνες που τον δείχνουν να υπογράφει τη διαταγή.

 

Σεισμικές δονήσεις

 

«Αφού εξετάσαμε τα δεδομένα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για πυρηνικές δοκιμές», επεσήμανε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε σύντομη δήλωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου Ασφαλείας της Ιαπωνίας.

 

Ο Κόνο επεσήμανε ότι το Τόκιο είχε αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο προτού επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά συγχώρητη».

 

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έστειλε τουλάχιστον τρία πολεμικά αεροσκάφη να ελέγξουν για ραδιενέργεια.

 

Το επίκεντρο του σεισμού 6,3 βαθμών που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου εντοπίστηκε 75 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του Κιμτσέκ. Προηγούμενοι ισχυροί σεισμοί στην περιοχή αυτή είχαν προκληθεί από δοκιμές πυρηνικών όπλων. Αν αυτό συνέβη και σήμερα, η εξέλιξη αναμένεται να αυξήσει ακόμη πιο πολύ την ένταση, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση της «κλιμακούμενης» κρίσης.

 

Ο σεισμός είχε υπόκεντρο, ή εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ενώ το κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο έκανε λόγο για εστιακό βάθος «μηδέν» χιλιομέτρων. Και αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι η δόνηση οφειλόταν στη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.

 

Κάτοικοι της πόλης Γιαντζί, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν έναν σεισμό που διήρκεσε περίπου δέκα δευτερόλεπτα και ακολουθήθηκε από έναν μετασεισμό.

 

Η Βόρεια Κορέα έκανε γνωστό νωρίτερα σήμερα ότι ανέπτυξε μια εξελιγμένη βόμβα υδρογόνου, με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» και λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Άμπε για την «κλιμακούμενη» κρίση εξαιτίας των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

 

Η ανακοίνωση της απόκτησης του νέου θερμοπυρηνικού όπλου, την οποία έκανε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, καταγράφηκε καθώς η ένταση στην περιοχή είχε ήδη κλιμακωθεί, έπειτα από τις δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο. Οι πύραυλοι που δοκιμάστηκαν μπορούν να διανύσουν απόσταση 10.000 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της ενδοχώρας των ΗΠΑ βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς τους.

 

Επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Βόρεια Κορέα επιδιώκει πολύ ενεργά την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών αρκετά μικρών και ελαφρών ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σε βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, χωρίς να μειώνεται η ακτίνα δράσης τους ή να αποκλείεται η επιτυχής επανείσοδός τους στην ατμόσφαιρα της Γης.

 

Η Πιονγκγιάνγκ, που συνεχίζει τα προγράμματά της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων αψηφώντας σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων που της επιβλήθηκαν, «πρόσφατα κατάφερε» να κατασκευάσει μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός ICBM, ανέφερε το KCNA.

 

«Η βόμβα υδρογόνου, η εκρηκτική ισχύς της οποίας μπορεί να κυμαίνεται από μερικές δεκάδες κιλοτόνους ως και εκατοντάδες κιλοτόνους, είναι ένα πολυλειτουργικό πυρηνικό όπλο με μεγάλη καταστρεπτική ισχύ, που μπορεί να πυροδοτείται ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα για επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό εναντίον στρατηγικών στόχων», υποστήριξε το πρακτορείο.

 

«Όλα τα συστατικά της βόμβας υδρογόνου παρήχθησαν μέσα στη χώρα και όλες οι διαδικασίες (…) βασίστηκαν στο (σ.σ. επίσημο βορειοκορεάτικο δόγμα) Τσουτσέ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι σε θέση να παράγει όσα ισχυρά πυρηνικά όπλα χρειάζεται κατά βούληση», φέρεται να δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, συνέχισε το KCNA.

 

Το Τσουτσέ είναι το δόγμα περί της αυτάρκειας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, ένα μίγμα μαρξισμού και εθνικισμού έμπνευσης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή του κράτους και παππού του σημερινού ηγέτη του. Η Βόρεια Κορέα λέει ότι τα εξοπλιστικά προγράμματά της είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της αμερικανικής επιθετικότητας.

 

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε το ινστιτούτο πυρηνικών όπλων της χώρας και «παρακολούθησε μια βόμβα υδρογόνου να φορτώνεται σε έναν ICBM», ενώ όρισε «στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν στην (επιστημονική) έρευνα» για τα πυρηνικά όπλα, που συνεχίζεται.

 

Φωτογραφικά στιγμιότυπα που μετέδωσε το πρακτορείο εικονίζουν τον Κιμ να επιθεωρεί μια ασημί πυρηνική κεφαλή σχήματος κλεψύδρας, περιστοιχισμένος από επιστήμονες, με ένα διάγραμμα του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Hwasong-14 κρεμασμένο σε έναν τοίχο.

 

Ο Λι Τσουν-γκέουν, ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Νότιας Κορέας (Science and Technology Policy Institute, STEPI), επισήμανε ότι το σχήμα της νέας βόμβας είναι πολύ διαφορετικό από εκείνα που έδειχναν φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί πέρυσι τον Μάρτιο, όταν παρουσιάζονταν βόμβες σφαιρικού σχήματος. Αυτό μοιάζει να υποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα θερμοπυρηνικό όπλο δύο σταδίων ή μια βόμβα υδρογόνου, πρόσθεσε.

 

Η ένταση είχε αρχίσει να αυξάνεται για άλλη μια φορά στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ αντάλλαξαν απειλές: η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να πλήξει το Γκουάμ αφού ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί» αν απειλήσει τη χώρα του.

 

Η Βόρεια Κορέα συνέχισε να κλιμακώνει την ένταση την Τρίτη, όταν εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, κάνοντας μια δοκιμή που ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή.

 

Άμπε και Τραμπ συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας

 

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν ότι, καθώς η κρίση με τη Βόρεια Κορέα «κλιμακώνεται», χρειάζεται να συνεχιστεί η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τη Νότια Κορέα.

 

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέπτυξε ένα νέο, πιο προηγμένο θερμοπυρηνικό όπλο που έχει «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» και ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, επιθεώρησε αυτή τη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

 

Ο Άμπε και ο Τραμπ συμφώνησαν ότι η πίεση στη Βόρεια Κορέα πρέπει να αυξηθεί, τόνισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνδιάλεξη.

 

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ συνομίλησε με τον Άμπε καθώς επέστρεφε με το προεδρικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον μετά την επίσκεψή του στο Χιούστον, τη μεγαλούπολη του Τέξας που επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες.

 

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε λίγο αργότερα η αμερικανική προεδρία αναφέρεται ότι ο Τραμπ επαναβεβαίωσε κατά τη συνδιάλεξη με τον Άμπε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον, το Τόκιο και τη Σεούλ μπροστά στην εντεινόμενη απειλή της Βόρειας Κορέας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

SHARE
RELATED POSTS
Αυτοί γυμναστήριο, εμείς σπίτι! At the gym(they), at home(us)!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou
Ο φόνος στη Μινεσότα, του ΚΥΡ
«Δάκρυα στη σιωπή…γυναίκες του Αφγανιστάν». – “Tears in silence…the women of Afghanistan”, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.