Πόρτα στον Κόσμο

Μαίνεται ο πόλεμος προπαγάνδας ΗΠΑ-Κίνας για τον ιό, του Aντώνη H. Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, τέως Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Στις 21 Μαρτίου, λίγο μετά τις 8 το πρωί, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών, κάτω από έναν καταγάλανο αττικό ουρανό, ένα αεροπλάνο των «Κινεζικών Αερογραμμών» (Air China).

Εκεί, για να το υποδεχτούν, ήταν η πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα και μια σειρά από αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης.

Όταν το αεροπλάνο σταμάτησε, υπάλληλοι της κινεζικής πρεσβείας έτρεξαν και κόλλησαν πάνω του ένα πανό, που έλεγε στα ελληνικά και τα κινεζικά: «Φιλία εστί μια ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη». («Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα», Αριστοτέλης).

Το αεροπλάνο μετέφερε υγειονομικό υλικό, που σύμφωνα με ενημέρωση της κινεζικής πρεσβείας, περιέχει «550.000 ιατρικές, χειρουργικές και προστατευτικές μάσκες, ιατρικά γυαλιά, γάντια και καλύμματα παπουτσιών».

Και βέβαια οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης ήταν εκεί για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη της χώρας τους.

Πολλοί από εμάς θυμόμαστε ότι ήταν η Αμερική που σε κρίσιμους καιρούς μας έστελνε βοήθεια.

Θυμάστε το κίτρινο τυρί, τον ρουχισμό κ.τ.λ.;

Εκτός από την ουσία της πράξεως ο τρόπος αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κερδίσει μια χώρα την συμπάθεια ενός άλλου λαού.

Είναι η μεγάλη έμμεση δύναμη, η λεγόμενη soft power.

Τώρα, όσο απίθανο κι αν ακούγεται αυτό, η Αμερική δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν.

Δυστυχώς, αγωνίζεται να καλύψει τις δικές της ανάγκες στον υγειονομικό τομέα.

Όμως, ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι έξαλλοι με την «εκστρατεία προπαγάνδας» που έχει εξαπολύσει η Κίνα, με την οποία προσπαθεί να ξεπλύνει την φήμη της εντός και εκτός της χώρας για την κακή διαχείριση της κρίσης του ιού, αλλά και να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ σε παγκόσμια επιρροή.

Την μάχη κατά της Κίνας την δίνει πρώτος απ’ όλους ο πρόεδρος Τραμπ. Την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια από τις καθημερινές ενημερώσεις των δημοσιογράφων στις σημειώσεις που του είχαν προετοιμάσει γινόταν αναφορά στον «κορωνοϊό».

Όμως μια φωτογραφία έδειξε ότι ο Πρόεδρος έσβησε την λέξη «κορωνοϊός» και την αντικατέστησε με τον «κινεζοϊό».

Έκτοτε, παρά τις αντιδράσεις από την Κίνα, αλλά και από Αμερικανοασιάτες, μερικοί εκ των οποίων έχουν πέσει θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, ο Πρόεδρος συνεχίζει να μιλά για «κινεζοϊό».

Κι αυτό φαίνεται να κολλάει.

Ούτως ή άλλως πολλοί πιστεύουν ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη ώρα για επίρριψη της ευθύνης για την επιδημία. Ότι τώρα προέχει η συνεργασία για να αντιμετωπιστεί μια ώρα νωρίτερα η κατάσταση.

Υ.Γ.: Το άρθρο του Δρ. Τζον Ιωαννίδη έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση.

Αναφέρθηκε σε αυτό και ο Τόμας Φρίντμαν (Thomas Friedman) στο σχόλιό του στην «ΝΥΤ» και συγκεκριμένα στο σημείο του Δρ. Ιωαννίδη ότι: «ακόμα δεν έχουμε μια καλή εικόνα για το ποσοστό θανάτων γενικά στον πληθυσμό από τον κορωνοϊό. Μια ματιά σε καλύτερα στοιχεία που υπάρχουν δείχνει ότι μπορεί να είναι 1% ή και λιγότερο».

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στον έντυπο “Ε.Κ.” των Η.Π.Α.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ποιός θα βάλει πρόστιμο στον πλανητάρχη;, του Νίκου Βασιλειάδη
Εμπάργκο στην Ουκρανία από την ΕΕ- δείτε βίντεο
Το χάσμα της Αριστεράς στο Ισραήλ, του Παναγιώτη Δελλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.