Πόρτα στην Πολιτική

Σήμερα στην Αγ. Βαρβάρα – Τι είπε στην Διακαναλική Συνέντευξη του Ποταμιού ο επικεφαλής του

Spread the love

Σήμερα Πέμπτη 22 του μήνα στις 8 το βράδυ ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, θα βρεθεί στην Αγία Βαρβάρα, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Δημοτικό κινηματοθέατρο Γιάννης Ρίτσος (Κουκλάκι), Θεμιστοκλέους και Κρήτης 71, Άνω Αγία Βαρβάρα.

 

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δίνει απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης

 

 

Τι σχεδιάζει το Ποτάμι για την 26η Ιανουαρίου; Ποια είναι η διαπραγματευτική ομάδα που δουλεύει εδώ και μήνες τη σχέση μας με τους Ευρωπαίους δανειστές; Ποιο είναι το πλάνο διακυβέρνησης και ποιο το τρίπτυχο ανάπτυξης του Ποταμιού; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του Ποταμιού και με ποιους όρους θα συνεργασθεί με το πρώτο κόμμα; Ποιος μπορεί να είναι ο υπουργός οικονομικών μιας νέας κυβέρνησης;

 

Σε όλα αυτά απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Διακαναλική Συνέντευξη του Ποταμιού που έγινε την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, στα Πετράλωνα, εκεί που είχε γίνει και η πρώτη Συνέντευξη Τύπου του Κινήματος τον περασμένο Μάρτιο.

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία των απαντήσεων του Σταύρου Θεοδωράκη:

 

– Σε μια κουβέντα που θα κάνουμε εμείς στις 25 του μήνα ή στις 26 του μήνα με τον Αλέξη Τσίπρα, έχουμε να τον ρωτήσουμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Εάν ας πούμε είναι έτοιμος για μονομερείς ενέργειες. Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι για μονομερείς ενέργειες. Εμείς θέλουμε με κάθε τρόπο να γίνει ξεκάθαρο και προς τον ελληνικό λαό, ότι το μέλλον του είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς είμαστε ενωμένοι σαν Ποτάμι, σε μια ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά με λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα. Το έχουμε πει διαφορετικά. Ούτε σκυφτοί, σκυφτοί, σκυφτοί, ούτε απειλές, απειλές, απειλές.

 

– Στο Ποτάμι δεν υπάρχει καμία πλευρά κανενός. Ούτε καν η πλευρά του Θεοδωράκη δεν υπάρχει στο Ποτάμι. Το Ποτάμι είναι ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα με σίγουρες αρχές, εννοώ σταθερές αρχές που τις έχει βάλει από την αρχή, που εμπλουτίστηκαν βέβαια στη συνέχεια από σημαντικά πρόσωπα που ήρθαν κοντά μας και κάποια στιγμή, και υποχρεούμαι να το αναφέρω αφού το αναφέρατε κι εσείς, ο Σπύρος Λυκούδης που εκφράζει τη μεταρρυθμιστική Αριστερά στη χώρα μας κι έχει ένα θετικό στίγμα στην ελληνική πολιτική σκηνή, είπε «μπαίνω κι εγώ στο Ποτάμι να κάνουμε κάτι, ν’ αλλάξουμε τα πράγματα».

 

– Ο κ. Δραγασάκης, όπως και ο κ. Σταθάκης είναι ενέσεις λογικής στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά καιρούς δηλαδή έχουν πει τα σωστά πράγματα. Έχουν πει και μερικά πράγματα τα οποία είναι λίγο έξω, αλλά φοβάμαι ότι αυτά τα λένε για το κομματικό ακροατήριο. Αλλά το κέντρο της σκέψης του πολλές φορές σε πολλές επισημάνσεις δεν είναι μακριά και από τις δικές μας απόψεις και νομίζω δεν είναι μακριά και από την ευρωπαϊκή αντίληψη για την κίνηση μιας οικονομίας.

 

– Στην περίπτωση που εμείς συζητήσουμε για μια Κυβέρνηση, αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα ενιαίο κέντρο. Δεν θα πρέπει να εξοκείλει είτε ακροδεξιά όπως συνέβη στην προηγούμενη Κυβέρνηση που δέχτηκαν άνθρωποι σήμερα που υποτίθεται υπερασπίζονται τις προοδευτικές ιδέες, να υπάρχουν στην Κυβέρνηση ακροδεξιοί. Γιατί το δέχτηκαν; Ξέρετε γιατί; Γιατί είχαν μοιράσει, είχαν τεμαχίσει την Κυβέρνηση και έλεγαν «εμένα με ενδιαφέρει η Αντιπροεδρία μου και μερικές θέσεις αναπληρωτών για να βολέψω τα στελέχη μου να μην με πρήζουν».

 

– Δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε σε μια λογική κυβερνητικής σούπας, δηλαδή μια λογική που λέει ότι «ας βάλουμε και μερικούς για τα τηλεοπτικά παράθυρα εδώ να φωνάζουν αντιευρωπαϊκά και ας βάλουμε κι ένα ευρωπαϊστή Υπουργό να πάει έξω να κάνει τις διαπραγματεύσεις».

 

– Γιατί κάναμε εκλογές, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε τον Σταύρο Δήμα. Που είναι ο Πρόεδρος που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει κάποια μπαμπούσκα που θα την ανοίξει κάποια στιγμή και θα μας πει «αυτός είναι ο Πρόεδρος»; Δεν θα συνεργήσουμε στον εξευτελισμό του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ζητάμε υπευθυνότητα, ζητάμε να εκλεγεί ο Πρόεδρος στην πρώτη ψηφοφορία με 180 ψήφους..

 

– Δεν είναι εμείς που λέμε ότι το Ποτάμι είναι τρίτη δύναμη, είναι οι τελευταίες 14 δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει. Βέβαια σε δυο από αυτές αμφισβητείται η τρίτη θέση από τη Χρυσή Αυγή. Το να είναι η ΧΑ τρίτη δύναμη στη χώρα και να πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή μια πτέρυγα φυλακών Κορυδαλλού, πιστεύω ότι θα είναι ένα πλήγμα στη δημοκρατία μας. Και θα είναι κι ένα κακό μήνυμα στην Ευρώπη.

 

– Εμείς θέλουμε αποκρατικοποιήσεις. Δε θέλουμε όμως ληστρικές αποκρατικοποιήσεις, δε θέλουμε αποκρατικοποιήσεις με σημαδεμένες τράπουλες. Αποκρατικοποιώ «αυτό» κι έχω συνεννοηθεί με «εκείνον» ο οποίος είναι φίλος μου και αύριο θα το διεκδικήσει και θα το κερδίσει. Υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα στην Ελλάδα, που δεν είναι πρόβλημα μόνο αυτής της Κυβέρνησης, είναι πρόβλημά του παλιού πολιτικού δυναμικού. Έτσι έκανε τις δουλειές. Έδινε τα έργα σε αυτούς που ήταν λίγο πιο κοντά στην εξουσία του, στους ανθρώπους των σαλονιών των δικών του.

 

– Άκουσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει: Να κάνουμε δημόσια καράβια, δημόσια ακτοπλοΐα και δημόσια αεροπορία, να ξαναέρθει η Ολυμπιακή. Ρωτήσανε τον κόσμο που την έχει πληρώσει εφτά φορές κάθε χρόνο παραπάνω την Ολυμπιακή; Εφτά φορές την πλήρωνε παραπάνω, τα νούμερα είναι πολύ απόλυτα και δημιουργούν ανησυχία στον πολίτη και στον συνταξιούχο.

 

– Πρέπει να συγκρουστούμε με αυτούς που θεωρούν τσιφλίκι τους τη χώρα και πρέπει να μπουν κανόνες. Δεν υπάρχουν «δικοί» μας επιχειρηματίες. Δεν μπορεί το τραπεζικό σύστημα να συνεχίσει να ενισχύει «νεκρές» επιχειρήσεις… Εδώ συνήθως οι Τράπεζες ρωτούσαν «ποιος είσαι, ποιος σε στέλνει, ποιον έχεις φίλο, ποιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης μπορεί να σε υποστηρίξει και να υποστηρίξει κι εμένα». Έχουμε πει ξεκάθαρα σε ανύποπτο χρόνο ότι αυτή η ιστορία, με το Ποτάμι, θα τελειώσει. Δεν υπάρχουν τσιφλίκια.

 

– Είμαστε σύμμαχοι με όλους αυτούς που θέλουν να επαναφέρουν στην οικονομία, στις επιχειρήσεις στη δανειοδότηση, τις ευρωπαϊκές Αρχές. Δεν είμαστε σύμμαχοι όμως με αυτούς που θέλουν να αντικαταστήσουν κάποιους επιχειρηματίες ή κάποιους τραπεζίτες ή κάποιους ιδιοκτήτες Μέσων με τα δικά τους κομματικά παιδιά. Δεν θα φύγουμε από το ένα λάθος για να πάμε σε ένα σοβιετικού τύπου λάθος ότι το Κόμμα και ο αρχηγός αποφασίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα τη δανειοδότηση, τη λειτουργία των Μέσων.

 

– Εμείς μιλάμε για μία φορολογική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση και πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο ΕΝΦΙΑ είπαμε μια πολύ μεγάλη διόρθωση: Ο Έλληνας δεν μπορεί να πληρώνει ενοίκιο για το σπίτι του, όταν είναι το μόνο του περιουσιακό στοιχείο, δηλαδή η απαλλαγή του ενός σπιτιού για κάποιον που δεν έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία είναι δεδομένη, για λόγους ισονομίας.

 

– Το να λες ότι «θα αυξήσω τα συσσίτια», αυτά τα κάνει η εκκλησία και τα κάνει πάρα πολύ καλά, ο κ. Ιερώνυμος και θα του τα έχει εξηγήσει στις συναντήσεις του με τον κ. Τσίπρα ότι τα κάνει πολύ καλά. Δεν υπάρχει λοιπόν κανείς λόγος να δαπανάμε χρόνο να συζητάμε για πράγματα αυτονόητα σε μία δημοκρατική κοινωνία, υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να απαντηθούν και δεν απαντώνται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

 

– Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το Ποτάμι έχει στο DNA του το διάλογο, γι’ αυτό βγήκαμε, αλλά επίσης είπαμε ότι δε μας ενδιαφέρει να κάνουμε συζητήσεις με τους παλιούς μηχανισμούς για τη διάσωση των παλιών κομμάτων.

 

– Είμαστε Ελλάδα. Έχουμε βουλευτές και δεν έχουμε Σοβιέτ. Στα Σοβιέτ ο βουλευτής εκπροσωπούσε την αλήθεια του Κόμματος, στην Ελλάδα ο βουλευτής εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του. Άρα ο κάθε ψηφοφόρος στέλνει κάποιον στη Βουλή και αυτός είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Όχι λοιπόν την κομματική πειθαρχία.

 

– Πήγα στην Κοζάνη και ήρθαν άνθρωποι από το ΣΥΡΙΖΑ απεγνωσμένοι να μου πουν αν έχω εγώ ερμηνεία γι’ αυτό που έκανε το Κόμμα τους εκεί στην περιοχή τους, να κατεβάσει έναν άνθρωπο που εκπροσωπεί ακροδεξιές ψεκασμένες απόψεις στο ψηφοδέλτιο. Ή βλέπετε πολλά κοινά σημεία επαφής του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Βορίδη; Υπάρχουν ακροδεξιοί και υπάρχουν φιλελεύθεροι στη Νέα Δημοκρατία. Πάμε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι σωστό, αλλά επειδή δεν έχει ψήφο θα το πω, θυμάστε τον κ. Φλωρίδη τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τι έλεγε μέχρι χτες για τον κ. Βενιζέλο; Αυτά είναι τα θολά μηνύματα των άλλων κομμάτων.

 

– Είμαστε ένα νέο Κίνημα ανοιχτό, η κοίτη του Ποταμιού το 80% των υποψηφίων είναι καινούριοι άνθρωποι, η ανανέωση του πολιτικού συστήματος είναι για μας η μεγάλη ανάγκη και βεβαίως η συμμαχία με ανθρώπους που έχουν θετικό στίγμα στην ελληνική κοινωνία, που έχουν προσπαθήσει από διαφορετικές πλευρές όταν εμείς δεν μετείχαμε, να αλλάξουν τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση.

 

– Το καινούργιο πολλές φορές είναι έμπειρο. Το έμπειρο της ζωής, το έμπειρο της πραγματικότητας. Και επιτρέψτε μου κάτι να σας πω, οι έμπειροι δεν ευθύνονται γι’ αυτό που είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή εδώ; Οι έμπειροι δεν είπαν –και μιλώ για τους συγκεκριμένους έμπειρους, εννοώ την απερχόμενη Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο- αυτοί δεν είπαν να πετάξουμε τους δανειστές στη θάλασσα;

 

– Εμείς λέμε: το Ποτάμι δυναμώνει με ανθρώπους χωρίς κομματικό παρελθόν. Συμμαχεί με τους ανθρώπους που έχουν θετική εμπειρία στη Βουλή και αύριο θα συμμαχήσει με ακόμη περισσότερους ανθρώπους που έχουν μια εμπειρία όχι για να αλλοιώσει την ταυτότητά του, την ταυτότητα της καθαρότητας, αλλά γιατί χρειαζόμαστε να γίνουμε πολλοί απέναντι στον μεγάλο κίνδυνο που είναι η κατάρρευση της χώρας.

 

– Τα λεφτά που έχουν μείνει στις ελληνικές τράπεζες είναι τα λεφτά του λαού και τα λεφτά κάποιων επιχειρήσεων για να πληρώνουν μισθούς. Άρα πρέπει να τα προστατεύσουμε αυτά τα λεφτά κι είμαι απόλυτος, δεν υπάρχει λόγος να τα βγάλουμε, τα προστατεύει η Ευρώπη, τις προστατεύει τις καταθέσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

– Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία αύριο στην Αθήνα να συμβεί αυτό που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο δεν είναι η συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιγκλέσιας εδώ με τους Podemos στην Αθήνα; Να πούμε λοιπόν και να βγει ο αυριανός Ηγέτης της Ισπανίας και να πει τα 27 δισεκατομμύρια που χρωστάει η Ελλάδα στην Ισπανία δεν τα θέλουμε, τα χαρίζουμε στα πλαίσια της συναδελφικής συντροφικής αλληλεγγύης ή αν θέλετε να μην τα χαρίσει όλα, να χαρίσει τα μισά τα 14. Μπορεί αυτή τη στιγμή να πάρει αυτή τη δέσμευση;

 

– Πιστεύει κανείς ότι με 151 Βουλευτές μπορεί να διοικηθεί αυτή η χώρα, να βγάλει συμπεράσματα; Εμείς πιστεύουμε στις μεγάλες πλειοψηφίες και σας είπα κι είναι μία αφορμή να το ξαναπώ, ότι κι αν είσαι αριστερός δεν μπορείς να μιλάς για αυτοδυναμία μόνο με βάση το εκλογικό σύστημα, πρέπει να μιλάς για αυτοδυναμία στο επίπεδο της κοινωνίας και του λαού και αυτό σημαίνει αυτοδυναμία 51%, δε σημαίνει 33% και 17% δώρο από τον εκλογικό νόμο.

 

– Είναι ντροπή για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που σ’ αυτές τις εκλογές δεν ψηφίζουν οι 18ρηδες. Δείχνει πόσο αδιαφορούν πραγματικά για τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική. Το Ποτάμι προτείνει ως γνωστό ψήφο από τα 16, γιατί στα 16 ο Έλληνας αποφασίζει αν θα γίνει γιατρός ή δικηγόρος ή μηχανικός ή θα γίνει αγρότης.

 

– Κάποιοι καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με εθνικιστές, με ψεκασμένους, με ανθρώπους που βάζουν ως προαπαιτούμενο να στηθούν αγάλματα σε όλη την Ελλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Αυτή είναι η πορεία που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι το πλαίσιο μιας νέας κυβέρνησης; Εμείς λέμε: Όσο μεγάλος κι αν είναι ο πρώτος, όποιος κι αν είναι ο πρώτος, είναι θέμα αρχής αυτή η χώρα να κινηθεί και μεταρρυθμιστικά να τ’ αλλάξει όλα εδώ μέσα, αλλά και ευρωπαϊκά.

 

– Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος για την εκλογική μάχη της Κυριακής, ο κόσμος συνειδητοποιεί: Αλλαγή. Αλλαγή μ’ έναν δυνατό παίκτη που μπορεί να επιβάλλει στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη μια καινούργια κοινωνική πολιτική αλλά επίσης μια αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία, μια σύγχρονη πορεία της χώρας.

 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε και τα μέλη της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ποταμιού

Θανάσης Σκόκος

Μηχανολόγος- Ηλεκτρολόγος, Επιχειρηματίας

Δημήτρης Κυριακού

Οικονομολόγος, Επικεφαλής της πλατφόρμας “Ευφυής Εξειδίκευση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Χριστόφορος Σαρδελής

Οικονομολόγος, πρώην Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους

Μάνος Ματσαγγάνης

Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Χάρης Θεοχάρης

Οικονομολόγος, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων

Ανδρέας Κούτρας

Οικονομολόγος

Γιάννης Παπανικολάου

Οικονομολόγος, Πρώην Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων

Στρατής Μούγερ

Επιχειρηματίας

Πλάτων Τήνιος

Οικονομολόγος

Παράλληλα είπε ότι το Ποτάμι συνομιλεί με πολλούς γνώστες των οικονομικών υποθέσεων ανάμεσα τους και οι:

Μαρίνα Σουγιουλτζή

Οικονομολόγος, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Δημήτρης Βαγιανός

Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Λόντον School of Economics

Γιώργος Παγουλάτος

καθηγητής Ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας

 

SHARE
RELATED POSTS
Το αυγό του Κολόμβου, του Χρήστου Χωμενίδη
Μ. Γλυνός από τη Σέριφο: Μόνο με συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων θα έρθει η ανάπτυξη
Γιατί κυβερνάει ο Σύριζα και όχι το Ποτάμι, του Νίκου Σταθόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.