Πόρτα στην Πολιτική

Τι λένε οι Η.ΠΑ. – Τι λέει ο κος Τσίπρας – Τι λέει ο κος Πούτιν

Spread the love

 

 

 

H Ελλάδα και οι διεθνείς εταίροι της πρέπει να επιτύχουν επειγόντως έναν συμβιβασμό προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η χώρα να μη μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της, εξέφρασε απόψε την εκτίμηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Έρικ Σουλτς.

 

«Οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν με ταχείς ρυθμούς με στόχο την οριστικοποίηση ενός προγράμματος αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων το οποίο θα μπορέσει να θέσει τα θεμέλια για μία σταθερή ανάπτυξη στην ευρωζώνη» υπογράμμισε ο ίδιος.

*****

Αλ. Τσίπρας: Συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

Με τη ρωσική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην Αγία Πετρούπουλη.

 

«Υπάρχουν μπροστά μας δυνατότητες και προκλήσεις που πρέπει να λάβουμε από κοινού. Υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, ένας από αυτούς είναι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016, και η δυνατότητα που έχουμε από τώρα μέχρι την επόμενη διακυβερνητική συνάντηση που θα γίνει τον Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας και να δούμε σε κάθε επιμέρους τομέα πώς θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε για την ανάπτυξη των σχέσεων μας» ανέφερε κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός.

 

«Ζούμε σε εποχή γεμάτη προκλήσεις, και νομίζω ότι η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις αποτελεσματικότερα και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο για ευημερία των λαών μας, την οικονομική ανάπτυξη, τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

 

Σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία στην Ευρώπη χαρακτήρισε την Ελλάδα από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο όγκος κοινού εμπορίου μειώθηκε κατά 40% και μίλησε για πρόγραμμα κοινών δράσεων το 2015-2016, το οποίο, όπως είπε, «είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε στην πράξη», και την ελπίδα στη σημερινή συνάντηση να ετοιμαστεί κάποιο έγγραφο συμφωνίας, και αναφέρθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

 

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι υπουργοί, Π. Λαφαζάνης, Γ.Σταθάκης, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχος, και ο Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στη ρώσική αντιπροσωπεία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

 

Μετά την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

*****

 

 

Ομιλίες, συναντήσεις, τετ α τετ, πολλές φωτογραφίες, μια υπογραφή αλλά χωρίς περαιτέρω αποτελέσματα είναι ο απόηχος του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα και της συνοδείας του στην Αγία Πετρούπολη.

 

Μετά το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, ωστόσο, το μήνυμα που στέλνει η Μόσχα στην Αθήνα είναι ξεκάθαρο και την καλεί να συμφωνήσει με τους δανειστές.

 

Κρεμλίνο: Νιετ, Νιετ, Νιετ

 

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε εάν υπήρξε συζήτηση Πούτιν-Τσίπρα για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, απάντησε με τρία «όχι». «Νιετ, Νιετ, Νιετ» είπε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ διαψεύδοντας ότι έγινε κάποια σχετική συζήτηση.

 

Σημειωτέον ότι κορυφαίος υπουργός της Ρωσικής κυβέρνησης έκανε την πιο κομβική δήλωση σημειώνοντας, όπως μετέδωσε το Mega,ό τι «Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι ο συμβιβασμός με τους δανειστές».

 

Μόνο καλά λόγια από τον Πούτιν

 

Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, πάντως, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων πριν από το τετ α τετ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «άνοδο νεαρών πολιτικών στην Ευρώπη», αλλά περιορίστηκε μόνο σε καλά λόγια.

 

«Σας καλωσορίζω στην Αγία Πετρούπολη. Η Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία στην Ευρώπη. Χαίρομαι που έχουμε συνεχείς και σταθερές επαφές σε όλα τα επίπεδα, αλλά για τους γνωστούς λόγους οι εμπορικές σχέσεις ακολουθούν μια καθοδική πορεία. Το 2014 ο όγκος μειώθηκε κατά 40%. Τον Απρίλιο για να αντιστρέψουμε την κατάσταση υιοθετήθηκε ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων για το 2015-2016 και βεβαίως είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε πρακτικά.

 

Χαιρετίζουμε και μια πρωτοβουλία από την ελληνική πλευρά για να επεξεργαστούμε και να ετοιμάσουμε ένα κοινό έγγραφο για την ενίσχυση της οικονομικής μας συνεργασίας. Ελπίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε αυτά και άλλα ζητήματα» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

 

Νωρίτερα, βέβαια, είχε φροντίσει να στείλει το δικό του μήνμα στη Δύση σημειώνοντας ότι «Εχει δίκιο ο κ. Τσίπρας. Το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές και όχι η Ελλάδα».

 

Επενδύσεις, αλλά όχι χρήματα

 

Παράλληλα, τις τελευταίες δύο ημέρες όπου ο πρωθυπουργός βρίσκεται μαζί τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την υπόλοιπη αντιπροσωπεία, Ρώσοι αξιωματούχοι με μπαράζ δηλώσεων έκαναν σαφές ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα μέσω επενδύσεων και επιχειρηματικών συνεργασιών, αλλά όχι με απευθείας οικονομική βοήθεια.

 

Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβορκόβιτς δήλωσε ότι «Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση (για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους), η οποία θα προταθεί από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Πρώτης προτεραιότητας για εμάς είναι τα επενδυτικά σχέδια και το εμπόριο με την Ελλάδα. Εάν απαιτηθεί χρηματοπιστωτική υποστήριξη θα εξετάσουμε αυτό το ζήτημα».

 

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας, Αλεξέι Ουλιουκάεφ ανέφερε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ελλάδας. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα, που έχει εκδώσει η Ελλάδα. Δεν βλέπουμε με κανένα τρόπο την επένδυση μέσω ελληνικών ομολόγων», είπε ο Ρώσος υπουργός.

 

Επίθεση Τσίπρα στην ΕΕ στο πλευρό του Πούτιν

 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός φρόντισε να ανεβάσει τους τόνους, καθώς, στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης εξαπέλυσε επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ προσπάθησε να κάνει μαθήματα… δημοκρατίας.

 

«Είμαστε λαός της θάλασσας, δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε καινούργιες θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλέστερα λιμάνια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Πήρε μια υπογραφή

 

Πρακτικά το μόνο που φέρεται να πήρε η Ελλάδα από την επίσκεψη στην Αγία Πετρούπολη είναι η υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας για την επέκταση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream στην Ελλάδα.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Απώλεια πυξίδας;, του Γιάννη Πανούση
Άμεσα ξεκινά η επέκταση του Ξύλινου Πεζόδρομου επί της οδού Αυστραλίας έως το Λιμάνι Ακαντιάς
Τρεις φορές γρήγορα, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.