Πόρτα στη Ψυχολογία

Η επίδραση των αρνητικών σκέψεων και πεποιθήσεων στη ψυχική και σωματική υγεία, της Μαρίνας Μόσχα

Spread the love

*Η Μαρίνα Μόσχα είναι Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια

στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

[www.askitis.gr]  

  Όταν ένας άνθρωπος κάνει αρνητικές σκέψεις φαίνεται ότι δεν χαλάει μόνο τη διάθεσή του αλλά επηρεάζεται επίσης αρνητικά η ψυχική και σωματική του υγεία. Επιπλέον αυξάνεται και η ένταση του πόνου. Σκεφτείτε πως νιώθετε όταν το μυαλό σας γυρίζει διαρκώς σε αρνητικά γεγονότα και καταστάσεις, πως επηρεάζεται η καθημερινότητά σας αλλά και πως ακόμα και το σώμα σας ακολουθεί αυτή την ένταση.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, αποφάσισαν να εξετάσουν περίπου 200 άνδρες και γυναίκες, για να δουν αν οι πνευματικές πεποιθήσεις, οι πεποιθήσεις δηλαδή που έχουν να κάνουν με τη θρησκεία, επηρεάζουν την υγεία.

Ο Brick Johnstone, (νευροψυχολόγος, καθηγητής ψυχολογίας της υγείας στο Μισούρι), δήλωσε πως: «Σε γενικές γραμμές, όσο πιο θρησκευόμενος ή πνευματικός άνθρωπος είναι κάποιος, τόσο πιο υγιής είναι. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και ο παραμικρός βαθμός αρνητισμού φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά την υγεία των συμμετεχόντων».

Μάλιστα προηγούμενη έρευνα έδειξε πως το 10% περίπου των ανθρώπων πιστεύει ότι δεν θα έχουν την αγάπη του Θεού, αν δεν κάνουν το θέλημά του.

Τι εννοούμε λοιπόν όταν λέμε αρνητικές πεποιθήσεις; Φαίνεται πως πρόκειται για στερεότυπα που μπαίνουν στο μυαλό των ανθρώπων γύρω από τι είναι σωστό και λάθος, τι πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος για να είναι αποδεκτός από το Θεό, πως πρέπει να φέρεται και πως μπορεί τελικά να καταλήξει όλο αυτό σε Θεϊκή τιμωρία αν κάνει κάτι κακό.

Οι ειδικοί υποστήριξαν πως χρειάζεται ψυχοεκπαίδευση και κατάλληλες παρεμβάσεις με στόχο να κατανοήσει ο πιστός ότι αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις, αυτές οι αρνητικές σκέψεις χρειάζεται να αντιστραφούν για να μπορέσει κάποιος να είναι υγιής και να βελτιωθεί γενική κατάσταση της ψυχικής και σωματικής του υγείας.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Σχέση με παντρεμένο: Η γυναίκα ως τρίτο πρόσωπο, της Θέκλας Βασιλείου
H διαφορά Ενσυναίσθησης και Συμπάθειας (video)
Σεξ: μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό;, του Θάνου Ασκητή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.