Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Ψυχολογία

Η εμπειρία του… έρωτα, του Δρ Θάνου Ασκητή

Spread the love

Δρ Θάνος Ασκητής

Ο έρωτας αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, η οποία χαρακτηρίζεται από έξαρση των συναισθημάτων, διαρκή ένταση κατά τη βίωσή τους, απρόσμενη χαρά στη θέαση ή τη σκέψη και μόνο του άλλου, άντληση απροσδόκητης ενέργειας και δύναμης από το μέγεθος αυτής της συναισθηματικής κατάστασης. Είναι δυνατόν η χημεία δύο ανθρώπων, που μπορεί να διαμορφωθεί στιγμιαία, να μετατραπεί αυτομάτως σε ακατανίκητη έλξη, κι αυτή, με τη σειρά της, να οδηγήσει σε ανεξήγητη, συχνά επιτακτική ανάγκη του ενός προσώπου για το άλλο.

Συχνά, ωστόσο, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα, όπως το αν αξίζει ή αν πρέπει να επενδύσουμε στο βωμό του, αν έχουμε τη δύναμη που απαιτείται για να υπερασπιστούμε μια τέτοια υπέρβαση του εγώ μας, αν διαθέτουμε τα όπλα για να πολεμήσουμε τα πιθανά εμπόδια που θέτουμε είτε εμείς οι ίδιοι είτε ο άλλος στην πορεία της σχέσης (φόβους, ανασφάλειες, αδυναμίες). Ο έρωτας εμπεριέχει την απώλεια αλλά και το καλωσόρισμα στη ζωή.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, αναζητάμε συντρόφους που να πληρούν κάθε δυνατή ανάγκη μας και να ανταποκρίνονται στην εικόνα που θέλουμε να έχουμε για τον εαυτό μας. Θα μπορούσαν δηλαδή συχνά να είναι προέκταση του εγώ μας, να στέκουν στο επίπεδό μας (νοητικό, κοινωνικό, συναισθηματικό), να τρέφουν το θαυμασμό μας, να μας αποδέχονται για αυτό που είμαστε, να μας αγαπούν για τους «σωστούς» λόγους, να μας συμπληρώνουν, να μας ολοκληρώνουν ως άτομα.

Το αποτέλεσμα είναι να ανεβάζουμε διαρκώς τον πήχη σε μη ρεαλιστικά ύψη και μέσα σε αυτά να παλεύουμε να βρούμε το «ταίρι» μας, αυτόν ή αυτή που «γεννήθηκε» για εμάς. Ακολουθώντας λοιπόν αυτό το μύθο, τα περισσότερα ζευγάρια βρίσκονται σήμερα με το ένα πόδι μέσα στη σχέση και με το άλλο πόδι έξω και έτσι στην πραγματικότητα χάνουν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές στιγμές, αφού αναρωτιούνται συνεχώς αν έχουν να κάνουν με τον κατάλληλο άνθρωπο, αν αξίζει να του αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και, αν ναι, τι θα κερδίσουν από την επένδυση αυτή μακροπρόθεσμα. Έτσι αδυνατούν να απολαύσουν το «εδώ και τώρα», να κοιτάξουν βαθύτερα μέσα στον σύντροφό τους και να γνωρίσουν καλύτερα όλα εκείνα για τα οποία τον επέλεξαν αρχικά. Γίνονται επιφυλακτικοί, για κάποιον που πιθανώς κάποτε θα τους διαψεύσει ή θα τους πληγώσει ακόμα μια φορά.

Δεν είναι σίγουρα εφικτό να γνωρίζουμε την πορεία και την εξέλιξη της σχέσης, εκείνο όμως που έχει σημασία είναι κάθε φορά να έχουμε συνείδηση των πράξεών μας, να γνωρίζουμε και να εμπιστευόμαστε τα «θέλω» μας και έτσι να απολαμβάνουμε αυτό που η ζωή μας προσφέρει: την εμπειρία του έρωτα.

Η προσδοκία της ζωής, η χαρά της αγάπης, η τρυφερότητα της στοργής, η μοναδικότητα της επιλογής είναι τα ισχυρά κριτήρια του έρωτα μέσα στην ανθρώπινη επικοινωνία, που η εξέλιξή της προάγει το πνεύμα, δημιουργεί τέχνη, πολιτισμό και παιδεία, οργανώνει την κοινωνία, προβάλλει το δίκαιο και την ισορροπία της κοινωνικής ομάδας, ξεχωρίζει το δυνατό και αναγνωρίζει το αληθινό ως αξίωμα της ερωτικής ολοκλήρωσης, της φύσης του ανθρώπου στη ζωή του. Ως αγαθό, είναι η απόλυτη γύμνια της αθωότητας και της πραγματικής ανάγκης: «Να υπάρχουμε, να ζούμε, να αγαπάμε και να εξιδανικεύουμε το πρότυπό μας, που είναι ο εαυτός μας». Ο ερωτισμός, είναι η δύναμη του έρωτα, η ίδια η καθημερινή κίνηση, οι προσδοκίες του τώρα και του μετά, το βίωμα του χωροχρόνου, η ανάγκη για επιβίωση, η δικαίωση του θανάτου, το διαχρονικό μας άφεμα.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Δήμος Πεντέλης: Αγγελική Βούλγαρη υποψήφια με τον Δήμαρχο Στεργίου-Καψάλη. Νέα παρουσία με έργο σε παιδιά και ενήλικες με ειδικές δεξιότητες
Φώτης Χατζηδιάκος: “Χάσαμε τις εκλογές, όχι την αξιοπρέπειά μας. Άνισος ο αγώνας που δώσαμε”
Stathis Panagiotopoulos
Το απύθμενο θράσος του Κώστα Σημίτη (και των ομοίων του), του Στάθη Παναγιωτόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.