Απόψεις

Επιστήμη και science, του Κωστή Α. Μακρή

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κωστής Α. Μακρής 

 

 Το νέο βιβλίο του Κωστή Α. Μακρή «Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη

 

 

 

Μου αρέσει να παρατηρώ τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε λέξεις Ελληνικές και στις αντίστοιχες των Ευρωπαϊκών γλωσσών.

Μια απ’ αυτές είναι ανάμεσα στη λέξη “science” και στη λέξη “επιστήμη”.

Ένας ακραίος πρόγονος της λέξης science (κατά τον συνημμένο σύνδεσμο) είναι το αρχαίο ελληνικό ρήμα “σχίζω” μετά από ένα ταξίδι του στη Λατινική γλώσσα.

Ενώ η λέξη επιστήμη είναι το ζευγάρωμα της πρόθεσης “επί” και του ρήματος “ίσταμαι” (όλο μαζί=γνωρίζω καλά). Κάτι σαν “στέκομαι πάνω από κάτι”, “εποπτεύω”.

Δεν είμαι γλωσσολόγος, αλλά η επίσκεψη των λέξεων μου κεντρίζει πάντοτε το ενδιαφέρον και με βοηθάει να σκέφτομαι.

Και προτιμώ την επιστήμη από τη science γιατί νομίζω ότι όσο πιο ψηλά στέκεσαι, τόσο πιο μεγάλη εικόνα έχεις του κόσμου. Ενώ αν ανατέμνεις-σχίζεις την πραγματικότητα, μπορεί να κερδίζεις σε γνώση κάποιων λεπτομερειών αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της υπερεξειδίκευσης και της απώλειας της μεγάλης εικόνας.

Κι αυτό σημαίνει για μένα ότι για να κατακτήσουμε γνώση –του κόσμου και του εαυτού μας– πρέπει μάλλον να ξεσκίσουμε τους ιστούς των αραχνόδρακων της άγνοιας, του φανατισμού και της αυτοϊκανοποίησής μας και να εκδράμουμε χαρωπά προς τις κορυφές της επιστήμης και της οικουμενικής παιδείας.

Με τα μικρά μας σακίδια ελαφρά φορτωμένα με ελιές αυτογνωσίας, ψωμί ζυμωμένο από ερωτηματικά και απορίες, τυρί ωριμασμένο στον αέρα της αμφιβολίας και να πίνουμε νερό με τη χούφτα από τις πάμπολλες πηγές των δρόμων. Και πορευόμενοι να ανταλλάσσουμε τα εφόδιά μας με πολλούς συνταξιδιώτες. 

 

http://www.etymonline.com/index.php?term=science

 

07 Ιουλίου 2015

SHARE
RELATED POSTS
Δημήτρης Κατσούλας
Γυμναστήρια, κομμωτήρια, αϊ σιχτίρια, του Δημήτρη Κατσούλα
Grexit από τον κακό εαυτό μας, του Γιάννη Πανούση
Προκήρυξη ΙΙ σε μέλλοντα παγωμένο, του Νάσου Αθανασίου
2 Σχόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.