Ανοιχτή πόρτα

Ένας σύγχρονος ραγιάς, του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη

 

 

Κώστας Σκανδαλίδης

 

 

 

  ac2d32499f3035471930aabba4ea29f7.JPG

 

 

Η λέξη ραγιάς σήμαινε στα παλιά τα χρόνια τον μη μουσουλμάνο υπόδουλο υπήκοο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καταργήθηκε δε με σουλτανικό διάταγμα στα 1856 ως υβριστικού περιεχομένου. Αυτοί λοιπόν οι μη μουσουλμάνοι, δηλαδή οι Χριστιανοί, οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Εβραίοι συναποτελούσαν τους ραγιάδες.

 

Τώρα γιατί εγώ σήμερα, ορισμένες στιγμές, αισθάνομαι να επανέρχεται ο “όρος” αυτός του ραγιά, να σας το εξηγήσω.

Αποφάσισα την περασμένη βδομάδα να προσφύγω σε καφέ της πόλης μας δύο φορές, για να ξεκουραστώ λίγο από τα γραψίμια μου.

Περιττό να σας αναφέρω ότι και τις δύο φορές απλώς συνέχισα την…κούρασή μου, αυτή τη φορά και ψυχικά και πνευματικά και σωματικά. Και εξηγούμαι:

-Ψυχικά, γιατί δεν μπόρεσα διόλου να συνομιλήσω με την παρέα μου. Έφυγα μάλιστα βραχνιασμένος από τις φωνές μου -ένεκα οχλαγωγικού πανδαιμόνιου!- μήπως και μπορέσουν να με παρακολουθήσουν οι ομοτράπεζοί μου, εγώ δε συν τοις άλλοις συνελάμβανα αραιά και που κάποιες μεμονωμένες λέξεις τους, ξεθωριασμένες από τη…σημασία τους.

-Πνευματικά, γιατί έχασα άδικα των αδίκων τις ώρες μου, αφού και δεν απόλαυσα την παρέα μου και τη συζήτηση τους, αλλά και γιατί αν έμενα στο σπίτι μου, σίγουρα τα γραφτά μου θα ήσαν…ευτυχέστερα.

-Σωματικά (από πλευράς υγείας), γιατί κόντεψα να κουφαθώ, -σας είπα ήδη ότι βράχνιασα σαν κόκορας- και προπαντός γιατί το τι…τσιγαέριο εισέπραξα, δεν λέγεται αλλά εισπνέεται!

Είμαι ή δεν είμαι υπόδουλος Χριστιανός και Έλληνας, τουτέστιν ραγιάς, πλην υπήκοος της Ελληνικής Δημοκρατίας (;)!

Ε, να έχουμε και κάτι που να μας κάνει υπερήφανους!

 

Ρόδος, 20.3.2017

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Kostis A. Makris
Ο πειρασμός και η σιωπή, του Κωστή Α. Μακρή
Νέα πρόσκληση στον κο Καμπουράκη απ’το Δήμαρχο κο Χατζηδιάκο για ανοιχτό διάλογο-Ηχηρή απουσία και απαξίωση από τον Αντώνη Καμπουράκη
Αγαθονήσι: Σοβαρότητα, πειθαρχία, σημασία στην λεπτομέρεια. Λεβεντιά! Όπως αρμόζει σ’ένα προκεχωρημένο φυλάκιο, του Σταύρου Θεοδωράκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.