Εικαστικά

Amedeo Modigliani: ο καταραμένος ζωγράφος

Spread the love

Έχει μπλεχτεί μία εύκολη φιλολογία γύρω από τον Μοντιλιάνι. Τον χαρακτήρισαν καταραμένο -λογοτέχνες και άλλοι άνθρωποι των τεχνών- γιατί τα δημιουργικά χρόνια της ζωή του διήρκησαν πολύ λίγο (1915-1918).Ήταν σαν μια αναλαμπή που έσβησε ξαφνικά, όπως και κείνος λίγα χρόνια αργότερα, κατεστραμμένος από την άστατη ζωή και την εύθραυστη υγεία του. Το έργο του όμως είναι πολύ επιβλητικό για να φυλακίσει το δημιουργό του σε λογοτεχνικούς μύθους. Είναι ειλικρινές και καλά καθορισμένο.

 

Ο Μοντιλιάνι γεφύρωσε πολλές από τις αισθητικές τάσεις (κυβισμό, γαλάζια και ροζ περίοδο του Πικάσο, νέγρικα γλυπτά, φλωρεντινή παράδοση κ.α. ) που ήταν διάχυτες στα διαμερίσματα της Bateau-Lavoir στηΜονμάρτη των αρχών του περασμένου αιώνα.

 

Το αποτέλεσμα των επιρροών αυτών είναι μία επιτηδευμένη κομψότητα που διακρίνεται στην καθαρότητα του σχεδίου, στην έντονη σχηματοποίηση των μοντέλων του με τα στενόμακρα πρόσωπα, τους επιμήκεις λαιμούς και τις στενές πλάτες. Ο χαρακτηριστικός μανιερισμός του θα μπορούσε να σχολιαστεί αρνητικά, μια πιο προσεκτική ματιά όμως -ειδικά στις προσωπογραφίες του- αποκαλύπτει μια εκπληκτική γκάμα συναισθημάτων. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει σπουδαίο το έργο του και δεν το εγκλωβίζει στις μορφολογικές αρχές που ο ίδιος επινόησε.

 

Ο ζωγράφος και γλύπτης Αμαντέο Κλεμέντε Μοντιλιάνι (1884-1920) γεννήθηκε στο Λιβόρνο της Τοσκάνης και ξεκίνησε τις σπουδές του στις καλές τέχνες στην Ιταλία. Μετακόμισε στο Παρίσι το 1906 όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε σε ηλικία 36 ετών.

 

Πηγή: www.lifo.gr

SHARE
RELATED POSTS
Φλωρεντία: Ιστορίες ειπωμένες με εικόνες, του Μάνου Στεφανίδη
Εικαστική έκθεση “Φανταστικές Σκιές” του Μιχάλη Αρφαρά στο Μουσείο του Δήμου Ρόδου-Εγκαίνια 30 Μαρτίου
Φωνή βοώντος ή Από τον Μάκη στον Εδουάρδο, του Μάνου Στεφανίδη
1 Comment
  • Ελπίδα Νούσα
    15 Μαρτίου 2015 at 11:54

    Χαρακτηριστική και ιδιαίτερη η τεχνική του Μοντιλιάνι!To έργο του,πολύχρωμο,μάλλον έχει επισκιαστεί από την τραγική ζωή του!Να πούμε πως το τελευταίο έργο του ήταν ένα πορτραίτο του έλληνα συνθέτη Μάριου Βάρβογλη, με τον οποίο συνδεόταν φιλικά στο Παρίσι.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.