Πόρτα στις Ανταποκρίσεις

Βιέννη: η Ελλάδα πρωτοσέλιδο στην πρωτοχρονιάτικη αυστριακή εφημερίδα “der Standard”, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Spread the love
 
 
 
 
Ένας τσολιάς που ακροβατεί…

 

 
Παραμονή πρωτοχρονιάς και είμαστε ήδη καθισμένοι στο τραπέζι μας, σε ένα όμορφο και αρκετά «διακριτικό» ξενοδοχείο στο χωριό Neuberg της Στύριας. Απολαμβάνουμε την ζωντανή μουσική, υπομονετικά, περιμένοντας τον «παλιόχρονο» να περάσει για να υποδεχτούμε τον καινούργιο. Εκεί μεταξύ μπουφέ, small talk και φωτογραφιών με τους υπόλοιπους του τραπεζιού, χαζεύοντας τα περιοδικά στον πάγκο της ρεσεψιόν, πέφτει το μάτι μου σε μια γελοιογραφία της αυστριακής αρκετά «σοβαρής» εφημερίδας der Standard. Ένας τσολιάς, στο ένα χέρι κρατώντας μια σαμπάνια και στο άλλο μια μικρή ομπρελίτσα ακροβατώντας σε ένα αόρατο σκοινί. Ο τίτλος του άρθρου, πρωτοσέλιδο παρακαλώ τεύχος παραμονή Πρωτοχρονιάς, «Προεδρία ΕΕ. Μια ευκαιρία (για τους Έλληνες) να τους πάρουν πολιτικά στα σοβαρά» και υπότιτλος «Ο αγώνας των Ελλήνων για αξιοπρέπεια». Εννοείται πως πήρα την εφημερίδα στο τραπέζι μαζί μου, αψηφώντας την ώρα, λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, με σκοπό να διαβάσω το άρθρο και να το μοιραστώ, ασφαλώς, μαζί σας.
 
Μετά τα πυροτεχνήματα, το βαλς του γαλάζιου Δούναβη και τα φιλιά, για να μας πάει καλά ο χρόνος, πέφτω με τα μούτρα στο «διάβασμα»! Το άρθρο αναφέρεται σε δυο διαφορετικές όψεις του νομίσματος. Η μια πλευρά ασχολείται με το ακριβό, όπως αναφέρουν, χόμπι, αυτό του βιβλίου. Ο αξιότιμος δημοσιογράφος Κύριος Μάρκους Μπέρνατ, λέει πως το να αγοράζει κανείς βιβλία είναι «πολυτέλεια» στην Ελλάδα αυτή την χρονική περίοδο. Συνομιλώντας με τον γενικό διευθυντή των εκδόσεων Ελευθερουδάκη, σχολιάζουν τα μειωμένα ποσοστά των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια. Αλλαγή συνθηκών και καταστήματος, όλα δείχνουν πως η χώρα μας έχει συρρικνωθεί εμπορικά. Βέβαια οι απόψεις διίστανται, αφού γίνεται λόγος για άλλα καταστήματα που τολμούν να ανοίγουν μέσα στην κρίση, όπως αυτό που ασχολείται με αντίκες βιβλίων, της Κυρίας Αλεξίας Πολυμενοπούλου. Η ίδια λέει πως τα πάει μια χαρά στις πωλήσεις, αφού οι νέοι, σχολιάζει, σκέφτονται ακριβώς τι θέλουν και αγοράζουν ένα εως και δυο βιβλία. Η πίστη σε εποχές δύσκολες δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς. 
 
Ο Κύριος Τόμας Μάιερ, αρθρογράφος της πολιτικής πλευράς, αναφέρεται στην προεδρία της Ελλάδας το 2014 και στα «μέτρα» που έχουμε πάρει σχετικά ως τώρα. Σχολιάζει χαρακτηριστικά πως θα αντιμετωπίσουμε την προεδρία με «σπαρτιάτικα» οργανωτικά μέτρα και πως δεν έχουμε περιθώρια για υπερβολές, λεφτά για πλουσιοπάροχα γεύματα κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων. Ο πρωθυπουργός μας, κύριος Αντώνης Σαμαράς, καλείται να παίξει τον ρόλο του «δεύτερου βιολιού», αφού δεν έχει την απόλυτη δύναμη στα χέρια του ανάμεσα σε άλλους της προεδρίας. Κάποιος Έλληνας διπλωμάτης (όνομα δεν αναφέρεται… σπίτια δεν θίγονται), ερωτηθείς να σχολιάσει το γεγονός πως τέλος Ιουλίου θα γίνει η εκλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν μέχρι το 2020 και απαντώντας με ύφος, σχεδόν απαξιωτικά, είπε, «αυτό δεν είναι στο χέρι μας». Και αλήθεια είπε ο άνθρωπος, θαρρώ. 
 
Μας έχουν κόψει τα φτερά, προσπαθούν να μεγαλοποιήσουν τα προβλήματά μας, έχουμε και «φαντασμαγορικά» νούμερα ανεργίας που φτάνουν το 27 τοις εκατό… τι άλλο δηλαδή θα σκεφτούν για να γονατίσουν έναν περήφανο λαό. Τελικά ξέρετε τι πιστεύω; Ζόρι είναι θα περάσει… 
 
Όσο συνεχίσει να υπάρχει o «ένδοξος» τσολιάς σαν ιδέα…. δεν θα μας πειράξει κανείς…. όπως και να το κάνουμε, έχουμε την πιο ωραία στολή! 
 
(Der Standard 31. Dezember/ 1. Jänner 2014 „Der Kampf der Griechen um die Würde“)

 

 
 
 
 
 
 

 

 
 

 

 
 

 

der ﷽﷽﷽﷽﷽﷽κκσ γελιογραφ

 

 

 
SHARE
RELATED POSTS
Ιστορίες δημοσίου αλά αυστριακά
Ανταπόκριση από Βιέννη: Ελλάδα – Αυστρία Συμμαχία
Βιέννη: «Η Ελλάδα ανθίζει», της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.