Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Χρυσά αγάλματα και κάδοι σκουπιδιών, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Ο Κωστής Μακρής είναι γραφίστας και συγγραφέας

Χρυσά αγάλματα και κάδοι σκουπιδιών

Γεννήθηκα στο κέντρο μιας πόλης αρχαίας που ένα πλήθος κατοίκων της (σήμερα) ανέχεται ή αποδέχεται ή επικροτεί τους άθλιους κάδους των σκουπιδιών, τα στενά ξεχαρβαλωμένα πεζοδρόμια ―που καρότσι βρεφικό ή αναπηρικό δεν περνάει―, τους ετσι-μου-γουστάρει οδηγούς που παρκάρουν σε ράμπες ΑΜΕΑ, τα μουντζουρωμένα επώνυμα και ανώνυμα όμορφα κτίρια, τα μπογιατισμένα αγάλματα (ποιητών και άλλα), τον βανδαλισμό καταστημάτων στις κατ’ έθιμο εξεγέρσεις επαγγελματιών εφήβων κάθε ηλικίας, τον αλόγιστο θόρυβο, την διάχυτη αγένεια και πολλά άλλα

αλλά

το ίδιο (ή μικρότερο) πλήθος σηκώνει μέγα τζέρτζελο για ένα χρυσαφί άγαλμα που δεν μοιάζει ―όσο θα ήθελε― της δικής του Μαρίας Κάλλας· το οικουμενικό μέγεθος και ομοίωμα της οποίας μένει ακόμα να προσμετρηθεί καθώς έχουμε ακόμα μνημεία (ηχητικά και οπτικοακουστικά) της αξεπέραστης μέχρι τώρα τέχνης της.

Διότι μια «Κάστα Ντίβα» (Αγνή Θεά) δεν έχει το πρόσωπο που βλέπει ή νομίζει ότι βλέπει ο πάσα εις και η πάσα μία αλλά το διαρκώς μεταβαλλόμενο πρόσωπο στο οποίο ο Ήλιος δάνειζε το φως του, όπως το κάνει και στην Σελήνη.

Μου αρέσει το άγαλμα;

Δεν το είδα από κοντά αλλά οι φωτογραφίες του δεν με συγκίνησαν.
Τι προτείνω;
Τίποτα· πρώτον διότι δεν έχω επάρκεια επί του θέματος και δεύτερον επειδή άλλα με καίνε και με τσουρουφλίζουν.

Είναι και θέμα γούστου και θέμα χρόνου…

Ένα μνημείο χρειάζεται χρόνο ωρίμασης μέχρι να κερδίσει την θέση του σε μια πόλη, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο «Κλεινόν» (ένδοξο) άστυ με τόσα προβλήματα.

Αλλά…

Από το σημείο αυτό ―την απουσία συγκίνησής μου ή την απαρέσκειά μου― μέχρι να «διαρρηγνύω τα ιμάτια μου» για ένα κατά (δική μου) φαντασία έγκλημα καθοσιώσεως απέναντι στην μνήμη της Μαρίας Κάλλας, η απόσταση είναι τεράστια.

Προτιμώ (έστω και κακόγουστα) νέα αγάλματα στην Αθήνα παρά τις μουντζούρες σε κτίρια και τους εμφανείς και μυρωδάτους κάδους των σκουπιδιών μπροστά στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών*.
_____________________________________
*Αναφέρω  υπαρκτό παράδειγμα τοποθέτησης κάδων σκουπιδιών μπροστά στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών που ευτυχώς διορθώθηκε μετά από διπλωματική και αποτελεσματική παρέμβαση του κ. Αντώνη Βογιατζή, Προέδρου του Δ.Σ. του εν λόγω Μουσείου. 

Κωστής Α. Μακρής
14 Οκτωβρίου 2021

Σημ.: Πηγή (για την φωτογραφία του αγάλματος της Μαρίας Κάλλας):
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
https://www.lifo.gr/culture/eikastika/kati-den-paei-kala-me-ti-maria-kallas

SHARE
RELATED POSTS
Ιστορίες από το μέλλον, του Μάνου Στεφανίδη
Que Sera Sera…, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Η πανδημία και το επόμενο λεπτό, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.