Υγεία

Πώς διατηρείται ακμαίος ο εγκέφαλος;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Η υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων μας είναι εν πολλοίς στο χέρι μας. Νευρογένεση ονομάζεται η διαδικασία παραγωγής τους η οποία συνεχίζεται και μετά την ενηλικίωσή μας. Δεν είναι ακατόρθωτο το να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας νέο και ακμαία τη μνήμη, τα συναισθήματα και σειρά ακόμη από βασικές λειτουργίες.

Κακός ύπνος. Η έλλειψη ύπνου συρρικνώνει τον εγκεφαλικό φλοιό και τον ιππόκαμπο, κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών. Ο ύπνος έχει πολλά στάδια. Βασικό είναι το στάδιο REM, κατά το οποίο αποθηκεύονται οι αναμνήσεις μας και αναπληρώνουμε τη χαμένη μας ενέργεια. Η χρόνια έλλειψη ύπνου, μπορεί να φθείρει τους νευρώνες του εγκεφάλου που μάς χαρίζουν ζωτικότητα. Είναι απαραίτητο να φτάσουμε στο στάδιο του βαθύ ύπνου, γιατί διαφορετικά, δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε, να συγκρατήσουμε πληροφορίες και να είμαστε αποδοτικοί. Επιπρόσθετα, όταν κοιμάστε μην καλύπτετε το κεφάλι σας με μαξιλάρι, γιατί εμποδίζετε τον οργανισμό σας να τροφοδοτηθεί με οξυγόνο. Η συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα γύρω από το πρόσωπο, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων.

Αλκοόλ. Εμποδίζει την βαζοπρεσσίνη να δράσει, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να διατηρήσει τα υγρά του και να αφυδατωθεί, οδηγώντας στον θάνατο τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η αφυδάτωση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των εγκεφαλικών κυττάρων, γιατί   το 75% του εγκεφάλου μας αποτελείται από νερό.

Στρες. Αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης η οποία μεταβάλλει τη διαδικασία παραγωγής εγκεφαλικών κυττάρων, αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και επιβραδύνει την πέψη.

Διατροφή κακής ποιότητας. Συσκευασμένο, με πολλά λιπαρά και αλάτι, το «έτοιμο φαγητό» επιτίθεται στα εγκεφαλικά κύτταρα και επηρεάζει δυσμενώς τη μάθηση, τη μνήμη αλλά και την ψυχική μας υγεία. Πείτε ναι, σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς, που προάγουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Πολύ φαγητό. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής λειτουργεί καταστροφικά γιατί εκτός των άλλων, οδηγεί το αίμα από τον εγκέφαλο στο στομάχι και τον εμποδίζει να «χτίσει» το δίκτυο των συνάψεων που είναι υπεύθυνες για τη σκέψη και τη μνήμη. Επιπρόσθετα, αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσετε καρδιοπάθεια, διαβήτη και αρτηριακή πίεση, που συνδέονται με προβλήματα στον εγκέφαλο και το Αλτσχάιμερ.

Πολλές ώρες δουλειάς. Η υπερλειτουργία του εγκεφάλου χωρίς ξεκούραση, τελικά εξασθενεί τη σκέψη. Ιδιαίτερα επιβλαβές είναι να εργαζόμαστε σκληρά όταν είμαστε ασθενείς, γιατί, τότε ο εγκέφαλος χρειάζεται ηρεμία και ξεκούραση.

Κάπνισμα. Συρρικνώνει τον εγκέφαλο αλλά ευθύνεται για καρδιοπάθειες, διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια και υπέρταση. Το κάπνισμα αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης και  λίπους, τα οποία φράσσουν τις αρτηρίες και περιορίζουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Καθιστική ζωή. Η άσκηση και γενικότερα η κίνηση καταπολεμούν την άνοια αλλά και ασθένειες όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και η υπέρταση, οι οποίες συνδέονται με το Αλτσχάιμερ. Βγείτε και περπατήστε, τουλάχιστον για μισή ώρα καθημερινά.

Σκοτάδι. Επιβραδύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το φως του ήλιους συμβάλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αν εργάζεστε σε χώρο με τεχνητό φως, καλό είναι να βγαίνετε κατά διαστήματα σε φυσικό χώρο για ν’ απολαμβάνετε τα οφέλη της ηλιακής ακτινοβολίας.

Μουσική με ακουστικά. Αρκεί μόλις μισή ώρα ακρόασης με τα ακουστικά στο ανώτατο όριο έντασης, για να προκληθεί μόνιμη βλάβη στην ακοή. Έρευνες έχουν συσχετίσει την  απώλεια ακοής σε ηλικιωμένους με εγκεφαλικά προβλήματα, όπως η απώλεια εγκεφαλικού ιστού. Αποφύγετε να ακούτε μουσική με ακουστικά πάνω από δύο ώρες την ημέρα, με την ένταση να μην ξεπερνά το 60% της απόδοσης του ήχου.

Μοναχική ζωή. Όσοι έχουν κοινωνική ζωή και φίλους είναι πιο ισορροπημένοι και παραγωγικοί, άρα κινδυνεύουν λιγότερο από το να εξασθενήσει ο εγκέφαλός τους.

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί μονίμως νοιώθω κούραση;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Δροσερά και υγιεινά καλοκαιρινά ροφήματα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Όταν το καλοκαίρι τελειώνει, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.