Πόρτα στην Πολιτική

Για μια Ευρώπη δυνατή, του Σπύρου Ταλιαδούρου

Spread the love

Ο κος Σπύρος Ταλιαδούρος είναι Δικηγόρος, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, καθώς και υφυπουργός Παιδείας από το 2004 έως το 2009.  

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

   Το 2021 συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδος στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση χάριν στο όραμα και τις προσπάθειες του Κων/νου Καραμανλή.

   Κατά την τελευταία δεκαετία τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση αντιμετώπισαν κρίσεις με πρωτόγνωρες διαστάσεις: την κρίση στην ευρωζώνη, το μεταναστευτικό, το BRexit, την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες της. Η Ε.Ε. κατόρθωσε να αντιδράσει με αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις, να διατηρήσει τη συνοχή της και να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της.

   Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. βρίσκονται στην πολιτική, στην οικονομία και στην κοινωνία κάθε κράτους-μέλους, στις σχέσεις μεταξύ των χωρών, στις ανακατατάξεις στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό σύστημα, στην κλιματική αλλαγή, στη μαζική μετανάστευση, στο διεθνές έγκλημα και στην τρομοκρατία.

   Πάντως, παρά τα τεράστια αυτά προβλήματα υπάρχουν σημεία αισιοδοξίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα περίοδο που έχουμε εισέλθει. Ειδικότερα:

   Πρώτον: Αν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και τα ισχυρότερα εθνικά κράτη που την αποτελούν θα κατέληγαν σε «αποικίες» των άλλων υπερδυνάμεων.

   Δεύτερον: Η πανδημία έδρασε ως επιταχυντής και έδωσε νέα ορμή στις κοινοτικές διαδικασίες και στην αλληλεγγύη μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Με την ανάληψη των πρωτοβουλιών για την διάσωση της οικονομίας της από τις επιπτώσεις της πανδημίας η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε σημαντικά αντανακλαστικά. Το πρόγραμμα ανόρθωσης μέσω ανάληψης των χρεών από την Επιτροπή διευκόλυνε την πρόσβαση στις αγορές με χαμηλά επιτόκια.

   Τρίτον: Η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να υπερασπιστεί την ασφάλεια της σε κάθε επίπεδο άμυνας, ασφαλείας πληροφοριών, κυβερνο-ασφάλειας και ενεργειακής ασφάλειας. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Γι αυτό πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια επιτηρώντας τις κινήσεις κρατών με αβέβαιη δημοκρατική υπόσταση, τα οποία φιλοδοξούν να διαδραματίσουν ρόλο περιφερειακής δύναμης. Η περίπτωση της Τουρκίας είναι εξαιρετικά χαρακτηριστική.

   Τέταρτον: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αποκτήσει ένα βαθμό επιχειρησιακής και στρατηγικής αυτονομίας. Η διαμόρφωση μιας Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας εξυπηρετεί και τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Το προηγούμενο διάστημα, αντιμέτωποι με τις πολλάπλές προκλήσεις από την τουρκική πλευρά κατορθώσαμε να θέσουμε ως ζήτημα ευρωτουρκικών σχέσεων την ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να αποκτήσει ισχυρότερα θεσμικά ερεθίσματα.

   Ενόψει αυτών η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προωθήσει ορισμένες πολιτικές εκκρεμότητες για να ενισχυθεί και να γίνει μία νέα Ευρώπη ανοιχτή, δυνατή και αποτελεσματική. Η Ευρώπη είναι πλέον, μετά από 40 χρόνια, το σπίτι μας. Και θέλουμε το σπίτι μας να είναι ασφαλές, στέρεο και να αναπτύσσεται συνέχεια. Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρώ ότι πρέπει να προωθήσουν τα εξής:

   Πρώτον: Η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης με την εγγύηση των καταθέσεων από την Ένωση.

   Δεύτερον: Η ενδυνάμωση της κοινής πολιτικής για την Άμυνα και την Ασφάλεια. Να αποκτήσει η Ευρώπη έναν σημαντικό βαθμό επιχειρησιακής και στρατηγικής αυτονομίας.

   Τρίτον: Η διεύρυνση της στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και την Μολδαβία.

   Τέταρτον: Η επιτάχυνση των εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.

   Πέμπτον: Η μείωση των ανισοτήτων.

   Έκτον: Η κοινή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

   Έβδομον: Η ενδυνάμωση του στρατηγικού ρόλου του ευρώ ως αποθετικού νομίσματος.

   Όγδοον: Ο δανεισμός από τις αγορές με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

   Οι αλλαγές αυτές θα μπορέσουν να αποτελέσουν έναν οδικό χάρτη για το μέλλον.

   Η μέχρι σήμερα ανθεκτικότητα της Ευρώπης πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η κοινωνική οικονομία της αγοράς με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων ως προτεραιότητα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. να δημιουργηθούν νέα ορόσημα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, τα οποία θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ευρωπαϊκούς λαούς.

   Η Ευρωπαϊκή ένωση είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε σε έναν κόσμο γεμάτο εθνικιστές και οικονομικά προβλήματα. Χρειαζόμαστε συνεπώς μια Ευρώπη ακόμη πιο δυνατή. Και τούτο γιατί η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα απο ένα ταμείο. Είναι μια κοινή αντίληψη για την ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία, που προσφέρει δικαιώματα, αλλά γεννά και υποχρεώσεις.

   Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να κάνουμε πιο πράσινη, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη την ήπειρο μας κυρίως για τους νέους μας, τις ανησυχίες και τα όνειρα των οποίων κανείς δεν μπορεί να αγνοεί.

SHARE
RELATED POSTS
Τα Πρότυπα του κ.Χατζημάρκου, του Γιώργου Σαράφογλου
Παράλογα και άλογα, του Νίκου Βασιλειάδη
Giannis Sideris
Ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε την ανάγκη του διαλόγου και της νηφαλιότητας!, του Γιάννη Σιδέρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.