Πόρτα στην Πολιτική

Ανάγκη στήριξης της Οικονομίας. Πέντε μέτρα που πρέπει να ληφθούν, του Σπύρου Ταλιαδούρου

Spread the love

Ο κος Σπύρος Ταλιαδούρος είναι Δικηγόρος, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, καθώς και υφυπουργός Παιδείας από το 2004 έως το 2009.  

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν είναι μόνο μια υγειονομική κρίση. Παράγει δευτερογενώς μια πρωτοφανούς διαστάσεως οικονομική κρίση που μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα δύσκολο αύριο.

Είναι συνεπώς σημαντικό να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις της κρίσεως και στην διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Τις πολιτικές που είναι αναγκαίες για να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και την στήριξη των κλάδων που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση, ο αγροτικό-διατροφικός, οι μεταφορές και ο πολιτισμός. Χρειάζονται ειδικές στοχευμένες δράσεις για την επίτευξη της ανάκαμψης της.

Η ελληνική οικονομία εξαρτάται κατά 30% από τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο ως πρώτο μέτρο η μείωση του Φ.Π.Α. στον παραγωγικό αγροτικό τομέα, στην εστίαση, στις μεταφορές και στο τουριστικό πακέτο. Είναι ελπιδοφόρο ότι πολλά ευρωπαϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν την χώρα μας ως τον πλέον ελκυστικό τουριστικό προορισμό λόγω των καλών επιδόσεων της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Βεβαίως, η μείωση της φορολογίας θα πρέπει να συνοδευτεί και με την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Είναι πάντως σημαντικό ότι η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα επιτυχημένα για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και για την στήριξη των εργαζομένων και των εργοδοτών που πλήττονται από την κρίση. Ενισχύθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 275 εκατ. ευρώ.  Καταβλήθηκε έκτακτη ενίσχυση 800 ευρώ σε 800.000 μισθωτούς και σε 374.000 ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και 600 ευρώ σε 155.000 επιστήμονες. Παράλληλα, καταβάλλονται επιδόματα ανεργίας και υλοποιούνται ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε 500.000 ανέργους.

Παράλληλα, δρομολογείται και θα υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών με το οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Επίσης, καλύπτει και όλα τα «κόκκινα δάνεια» καθώς και τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυτών που επλήγησαν από την πανδημία.

Το κόστος των μέτρων ανέρχεται σε περίπου 12 δις ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο μέτρων σχεδιάζεται να προστεθούν και νέες πρόνοιες που συνδέονται με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών Ταμείων. Το συνολικό κόστος των μέτρων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 24 δις ευρώ. Το Κράτος θέτει τις βάσεις για την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθούν τον πολίτη και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κράτους οι νέες ψηφιακές εφαρμογές στην υπηρεσία του πολίτη, όπως η αυτόματη ανανέωση των δελτίων ανεργίας, η ηλεκτρονική ενημέρωση του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη, η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας. Είναι σημαντικό και προς την κατεύθυνση της οικονομίας ότι συντελείται στην χώρα μας σήμερα ένα σημαντικό άλμα ψηφιακής διακυβέρνησης.

Ειδικά για τον τουρισμό είναι σημαντικό ότι θα ληφθούν μέτρα στήριξης του που θα βασίζονται σε πέντε άξονες:

Πρώτον: Υγειονομικός άξονας: Προετοιμάζονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα.

   Δεύτερον: Οικονομικός άξονας: Προετοιμάζονται κοστολογημένες προτάσεις σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Τρίτον: Διπλωματικός άξονας: Ομάδες εργασίας δουλεύουν με συγκεκριμένες χώρες για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορα μας το συντομότερο δυνατόν.

Τέταρτον, στην προβολή της χώρας μας, και

Πέμπτον στις επαφές με τους tour operators και με τα διεθνή μέσα.

Βασικός στόχος είναι να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία για να υπάρξει τουρισμός σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι τα νέα δεδομένα απαιτούν νέες προσεγγίσεις και την χρήση νέων εργαλείων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σύνθετων προκλήσεων και απειλών. Είναι απαραίτητη η άμεση προώθηση ουσιαστικών διαθρωτικών αλλαγών, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, ώστε να ενισχυθεί η βιομηχανία, ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός, για να επιβιώσει η κοινωνία και να δημιουργηθούν οι όροι για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να στηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα σε κλάδους που προσφέρουν καλές θέσεις εργασίας και αναπτυξιακή υπεραξία. Έτσι, θα στηριχθεί και θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Παράλογα και άλογα, του Νίκου Βασιλειάδη
Το δράμα του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Με ολοκληρωμένο σχέδιο «Μένουμε Όρθιοι 2», ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της κοινωνίας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.