Πόρτα στην Ελπίδα

Μια τρυφερή σχέση, μια τρυφερή ταινία για τη δύναμη που σε οπλίζει η μουσική, της Ελπίδας Νούσα

Spread the love

Ελπίδα Νούσα

Μια βαθιά συναισθηματική ταινία βγήκε στους κινηματογράφους σαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου του 1999 βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και της ζωή της αμερικανίδας βιολονίστριας και μουσικοπαιδαγωγού, Roberta Guaspari .

Το ρόλο της δασκάλας μουσικής στην  ταινία με τον ελληνικό τίτλο: “Μια τρυφερή σχέση” υποδύθηκε η σπουδαία Μέριλ Στριπ.

Η υπόθεση εστιάζει στη γυναίκα καλλιτέχνιδα, γνωστή για τη δουλειά της σε σχολείο του υποβαθμισμένου Χάρλεμ. Με τη διδασκαλική μέθοδό της κατάφερε να μυήσει τους μαθητές της στην μαγεία της κλασικής μουσικής.  Όταν κινδύνεψε να χαθεί το πρόγραμμα από έλλειψη κονδυλίων, με τις προσπάθειές της και κόντρα στην αδιαφορία των αρμοδίων κατάφερε  να οργανώσει μια νεανική ορχήστρα από ταλαντούχους σπουδαστές, που έπαιξαν στο Κάρνεγκι Χολ, που έφερε το ποθητό αποτέλεσμα.

Το σπουδαίο και συγκινητικό -όχι μόνο στην ταινία, αλλά κυρίως στην πραγματική ζωή- είναι πως η Γκουασπάρι “έμαθε” στους μαθητές της να αναγνωρίζουν την εσωτερική τους ανάγκη για έκφραση, τούς έκανε κοινωνούς της τέχνης, τους δίδαξε την πειθαρχία που απαιτεί η τέχνη της μουσικής…

Πέρα από την καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής τους, ενίσχυσε τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθησή τους, αξιοποίησε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους…Και όταν κάποιος γνωρίζει τις ιδιαίτερες αξίες της Τέχνης και του πολιτισμού -το λέω και ως δασκάλα-  εδραιώνεται καλύτερα η θέση που θα πάρει μελλοντικά στην κοινωνία.

Έξοχη, όπως πάντα, η Μέριλ Στριπ στο ρόλο της Ρομπέρτα, έναν ρόλο που της απέφερε μία ακόμη υποψηφιότητα για Όσκαρ στη σπουδαία καριέρα της.

Το βιογραφικό μουσικό δράμα σκηνοθέτησε ο Ουές Κρέιβεν σε σενάριο που βασίστηκε στο ντοκυμαντέρ  του 1995: “Μικρά θαύματα” .

Η αγαπημένη πολυβραβευμένη ηθοποιός που λατρεύει τη μουσική και σαν παιδί είχε πάρει μαθήματα βιολιού, για τις ανάγκες της ταινίας μελέτησε και εκτέλεσε αποσπάσματα από το “Concerto for Two Violins, BWV 1043″ του Μπαχ.


Η ίδια λέει:

“Μελετούσα στο γκαράζ του σπιτιού μου έξι ώρες την ημέρα για έξι εβδομάδες. Ένα μέλος της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην εκπαίδευσή μου και τού οφείλω πολλά! Το συναίσθημα της επαφής μου ξανά με τη μουσική και τη διαδικασία εκμάθησης ενός τέτοιου σπουδαίου έργου ήταν το λιγότερο συναρπαστικά!”

Η Μπαχικη σύνθεση είναι από τις πιο αγαπημένες και γνωστή  ως “Διπλό κονσέρτο για βιολί σε ρε ελ.”. Γράφτηκε από τον κάντορα στα πρώτα χρόνια της περιόδου της Λειψίας,  1720-1730 και χαρακτηρίζεται από τη λεπτή και ισόρροπα εκφραστική σχέση των βιολιών. Η συνοδεία προβλέπει βιολιά, βιόλες και μπάσο κοντίνουο. Η ανάπτυξη των θεμάτων γίνεται  υπό τύπον φουγκάτο, στηριζόμενη στη μίμηση.

Από τα τρία μέρη του: Vivace, Largo ma non Tanto και Allegro, θα απολαύσουμε το πρώτο, από την πραγματική συναυλία στο Κάρνεγκι Χολ, που παρουσιάζεται στο  ντοκιμαντέρ, που ενέπνευσε την ταινία «Mια τρυφερή σχέση».

Ανάμεσα στους εκτελεστές θα εντοπίσετε τους παγκόσμιας κλάσης και σπουδαίους, Isaac Stern, Itzhak Perlman, Mark O’Connor, τη γιαπωνέζα  Goto Midori, αλλά και την πραγματική Roberta Guaspari, για την οποία ο βιρτουόζος Isaac Stern είχε δηλώσει: «Αυτή η γυναίκα έχει μια απίστευτη, σχεδόν δαιμονική ποσότητα ενέργειας μέσα της»…

Κι είναι αλήθεια! Η Γκουασπάρι τιμώντας το λειτούργημά της άνοιξε διάπλατα τα φτερά των νεαρών μαθητών της με τα ερεθίσματα που τους πρόσφερε. Πάσχισε για το Ωραίο και το Υψηλό, άσχετα με το αποτέλεσμα… Εξάλλου, μην ξεχνάμε πως το ταξίδι έχει αξία, όχι ο προορισμός…

SHARE
RELATED POSTS
Tα Θεία Πάθη στην Τέχνη, της Ελπίδας Νούσα
Ο Δρόμος του Μαρτυρίου και το Μανδήλιο της Βερονίκης, της Ελπίδας Νούσα
Πτήση στο διάστημα με τη Σάλυ Ράιντ, της Ελπίδας Νούσα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.