Πόρτα στην Ελπίδα

“Τα φαντασμαγορικά εγκαίνια της όπερας του Σίδνεϊ”, της Ελπίδας Νούσα

Spread the love

Ελπίδα Νούσα

Οπερα του Σίδνεϊ: Eνα θαύμα της τέχνης (photos+videos)

 

Ένα από τα δημοφιλέστερα κτίσματα του κόσμου, από πολλούς χαρακτηριζόμενο ως “αρχιτεκτονικό θαύμα” άνοιξε επίσημα τις πύλες του σαν σήμερα!

Η Όπερα του Σίδνεϊ, βασισμένη σε σύγχρονο εξπρεσιονιστικό σχέδιο του Δανού αρχιτέκτονα Γερν Ούτσον, εντυπωσιάζει για τη σύλληψη των “Κοχυλιών”, στέγες τοποθετημένες με τρόπο που να συνδυάζεται ο ουρανός με τη θάλασσα, όπως ανέφερε ο δημιουργός, που την οραματίστηκε σαν  “ένα έργο τέχνης, γεμάτο έργα τέχνης, το οποίο θα φιλοξενούσε έργα τέχνης”.

Η εντυπωσιακή κατασκευή μοιάζει να αναδύεται κυριολεκτικά μέσα απ’ το νερό στο λιμάνι της πόλης, καθώς περιβάλλεται από θάλασσα στις τρεις πλευρές της!
Οι στέγες-κοχύλια ή όπως ήθελε να τα αποκαλεί ο αρχιτέκτονας Ούτσον: “ιστία”, έχουν ως  πηγή έμπνευσης τα πανιά των ιστιοφόρων και τους ναούς των Αζτέκων και των Μάγιας.

Η Όπερα έχει μήκος 183 μέτρα, πλάτος 120 και στηρίζεται σε 600 περίπου αποβάθρες που βυθίζονται ως τα 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με την UNESCO, η Όπερα του Σίδνεϊ είναι ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο του 20ού αιώνα που συγκεντρώνει πολλαπλές μορφές δημιουργικότητας και καινοτομίας τόσο σε αρχιτεκτονική μορφή όσο και σε δομικό σχεδιασμό.

Tα επίσημα εγκαίνια της Όπερας έγιναν σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου 1973 σε μια φαντασμαγορική τελετή με πυροτεχνήματα, όπου εκατοντάδες βάρκες με θεατές στο λιμάνι, μαζί με χιλιάδες κόσμου στην ακτή είχαν προσέλθει από νωρίς για να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες, που μεταδίδονταν επίσης σε εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο.

Την Όπερα εγκαινίασε η βασίλισσα Ελισάβετ με την Συμφωνική του Σύδνεϊ να παιανίζει την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν.

Λίγες μέρες νωρίτερα σε μια σειρά δοκιμαστικών παραστάσεων, η Ορχήστρα εκτέλεσε το “Πόλεμος και Ειρήνη” του Σεργκέι Προκόφιεφ και την Τετραλογία του Βάγκνερ υπό τον  αυστραλιανό μαέστρο, Sir Charles Mackerras και σολίστ την Birgit Nilsson.

 

Πάνω από 50 χώρες του κόσμου τιμούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική  Επανάσταση | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

SHARE
RELATED POSTS
‘Αγιος Νικόλαος, πολιούχος του Άμστερνταμ, της Ελπίδας Νούσα
“M’ένα ποτήρι καλοκαιρινό κρασί”, της Ελπίδας Νούσα
Ο χαράκτης Τάσσος στη δισκογραφία της Μπέλλου, της Ελπίδας Νούσα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.