Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Επτά σημεία με τα οποία αναγεννάται η Ελληνική Οικονομία, του Σπύρου Ταλιαδούρου

Spread the love

Ο κος Σπύρος Ταλιαδούρος είναι Δικηγόρος, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, καθώς και υφυπουργός Παιδείας από το 2004 έως το 2009.  

 

 

 

 

 

 

Είναι σαφές, όπως άλλωστε επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, ότι η δυναμική για την ελληνική αγορά ενισχύθηκε από τις εκλογές του καλοκαιριού, καθώς η νέα Κυβέρνηση της Ν.Δ. έδειξε την αποφασιστικότητα της να  υλοποιήσει ένα μείγμα μείωσης φόρων και φιλεπιχειρηματικών πολιτικών. Μέσα σε τέσσερις μήνες  έχει επιτευχθεί  σημαντική πρόοδος στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ο προϋπολογισμός του 2020, που ψηφίστηκε από την Βουλή, αποτυπώνει μια πολιτική οικονομική που βασίζεται σε φιλοσοφία τελείως διαφορετική από αυτήν που επικρατούσε επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Κεντρική αντίληψη της οικονομικής αυτής πολιτικής είναι ότι η ευημερία θα επανέλθει στη χώρα όταν κινητοποιηθούν επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η οικονομική αυτή αντίληψη δεν παραβλέπει και την ανάγκη να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους απέναντι στον κίνδυνο της φτώχειας, αλλά και την ανάγκη της μείωσης των φόρων για τα φυσικά πρόσωπα.

Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει  πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει σημαντικά τα βάρη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Προβλέπει σημαντικές ελαφρύνσεις φόρων και ταυτόχρονη επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Στόχος της Κυβέρνησης είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι να επιτυγχάνονται μέσα από την τόνωση της ανάπτυξης, δηλαδή ακριβώς αντίθετη πολιτική από αυτή που ακολουθούσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θυσίαζε την αύξηση του ΑΕΠ υπέρ της διόγκωσης των πλεονασμάτων. Εάν δεν είχε μεσολαβήσει η καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι μειώσεις φόρων που είχαν ξεκινήσει το 2014 θα είχαν προχωρήσει. Αντιθέτως, η φορολογία το 2015-2018 αυξήθηκε για όλους και για όλα. Από τον ΦΠΑ στα προϊόντα μέχρι τις εξωφρενικές επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ταυτόχρονα αναπτυξιακός και κοινωνικός. Ειδικότερα:

Πρώτον: Φέρνει το ΑΕΠ της Ελλάδας ξανά, μετά από πολλά χρόνια στα 200 δις ευρώ, το αυξάνει δηλαδή σε σχέση με φέτος κατά 7 δις ευρώ.

Δεύτερον: Βάζει τέλος στον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης.

Τρίτον: Αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία περνάει σε έναν ενάρετο κύκλο αναγέννησης των προσδοκιών, βιώσιμης ανάπτυξης και αύξησης των εισοδημάτων.

Τέταρτον: Προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού μεγένθυσης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8% όταν επί ΣΥΡΙΖΑ η οικονμία είχε διολισθήσει στην ύφεση.

Πέμπτον: Προβλέπει περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 14% , ή περίπου 100 χιλιάδες λιγότεροι άνεργοι.

Έκτον: Βάζει τέλος στην πολιτική των υπερπλεονασμάτων της προηγούμενης Κυβέρνησης . Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο 2016-18 αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δις ευρώ.

Έβδομον: Αναδιαρθρώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του και τον τερματισμό της υποεκτέλεσης  που το χαρακτήριζε μέχρι φέτος.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από την μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων το κέρδος που προκύπτει για τις επιχειρήσεις είναι 541 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης, κέρδος 281 εκατ. ευρώ προκύπτει από την μείωση της φορολογίας στην κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων.

Θεωρώ ότι αυτή η πολιτική της μείωσης της φορολογίας πρέπει να προχωρήσει και άλλο. Ειδικότερα, οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ πρέπει να συνεχιστούν. Οι ελαφρύνσεις στα ακίνητα λειτουργούν θετικά στην κτηματαγορά και ενισχύουν την οικοδομή. Επίσης, οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, ΕΦΚ στα καύσιμα) που εκτινάχθηκαν στα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περιοριστούν καθώς επιβαρύνουν τα φτωχότερα νοικοκυριά, ενώ λειτουργούν σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Βασικοί άξονες του νέου οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζει η Κυβέρνηση είναι:

Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Η άμεση βελτίωση των δεικτών της οικονομίας. Η ελάφρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Η υποβοήθηση της οικονομικής δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους της ελληνικής κοινωνίας. Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα και θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Αυτά επιτυγχάνονται με μέτρα που οδηγούν σε καινούργιες επενδύσεις οι οποίες προσθέτουν νέες θέσεις απασχόλησης με καλύτερες απολαβές, αλλά και να αφαιρούν ακόμα περισσότερους φόρους από την πλάτη των Ελλήνων. Με τα μέτρα και τις πολιτικές αυτές αναγεννάται η ελληνική οικονομία

18.12.2019

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ευχές του υποψήφιου Δημάρχου Ρόδου κου Δημήτρη Κρητικού
Οι θέσεις της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» για την Οδική Ασφάλεια
Η εκδίκηση του Οίκου, της Μαρίας Γεωργαλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.