Friday, Apr 19, 2024

Πρόσωπα - Αφιερώματα

Αρλέτα και Ρόκος, του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

Μάνος Στεφανίδης

Το έργο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κυριάκος Ρόκος έξω από το σπίτι της Αρλέτα, δωρεά της καρδιακής της φίλης κας Άννας Σταματοπούλου.

Έλεος! Ω κήνσορες του φ.μπ. Ω υπερευαίσθητοι του διαδικτύου. Δείτε πρώτα ζωντανά το έργο, στημένο στο χώρο και μετά καταδικάστε το. Γίνατε όλοι ειδήμονες από μια φωτογραφία! Προφανώς αξιοποιείτε την καθ’υπερβολήν εικαστική παιδεία που πήρατε στα ελληνικά σχολεία.

Ο Κυριάκος Ρόκος είναι εξέχων γλύπτης και καθόλου δήθεν. Αληθινός μαρμαροφάγος σαν τον δάσκαλο του, τον Τόμπρο και τεχνίτης σαν τον μέντορα του Γιάννη Παππά. Με δεκάδες δημόσια έργα κι ένα προσωπικό, υπερρεαλιστικό ύφος. Έντονα πολιτικοποιημένος αλλά όχι στρατευμένος. Τα γλυπτά του είναι συνδυασμός ρεαλισμού και αφαίρεσης, αφήγησης και υποβολής. Πρόκειται για εκείνη την αίσθηση που δημιουργεί το ακατέργαστο υλικό. Από τον Μικελάντζελο ως τον Χαλεπά. Προφανώς περιμένατε μια προτομή τύπου Μελίνας στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο Ρόκος όμως ψάχνει περισσότερο την ιδιάζουσα ευαισθησία της Αρλέτας κι όχι την φυσιογνωμία της. Νομίζω. Όταν το δω εκ του σύνεγγυς, θα μιλήσω εκτενέστερα. Όπως μίλησα και για το μνημείο της ΕΡΤ. Μια ατυχία του γλύπτη που δεν είναι δίκαιο να τον συνοδεύει εσαεί. Περιμένετε ως την Κυριακή. Ειδήμονες του …όλου. στην Ελλάδα εύκολα κατεδαφίζεις αλλά δυσκολότατα χτίζεις.

Διαβάστε τι γράψαμε για την Αρλέτα-Συνεντεύξεις και Αφιερώματα:

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ο καπετάν Μίκης Ζέζας, κατά κόσμον Παύλος Μελάς, και τα παιδιά του, Μιχάλης και Ζωή
Το προσβλητικό χαμόγελο ενός γελοίου μισθοφόρου, του Άρη Μαραγκόπουλου
Epi K. Paradox: Ένας Έλληνας τραγουδά τα μπλουζ στο Λονδίνο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.